Huisarts Zeepreventorium brengt tweede dichtbundel uit: “Durf hulp zoeken als het niet meer lukt”

Een goeie drie jaar na de publicatie van haar eerste dichtbundel ‘Gij Schoon Mens’ heeft Silke Stalpaert, als huisarts verbonden aan het Zeepreventorium, onlangs een vervolg uitgebracht. ‘Gij Schoon Kind’ gaat op hetzelfde elan voort. “Durf hulp zoeken als het niet meer lukt.”

Silke Stalpaert (35) groeide op in Aalst en studeerde geneeskunde met specialisaties huisarts en sportgeneeskunde. Na zeven jaar in een huisartsenpraktijk in Zottegem te hebben gewerkt, maakte ze onlangs de overstap naar het Zeepreventorium waar ze, gepassioneerd door mentaal welzijn en leefstijlgeneeskunde, verschillende leefgroepen onder haar vleugels heeft. Ze specialiseerde zich daar in de multidisciplinaire aanpak van obesitas bij kinderen en adolescenten.

Burn-out

“Een aanpak met grote meerwaarde, want als huisarts heb je ook maar 24 uur in een dag”, zegt ze. Dat gegeven vormde meteen ook het uitgangspunt van haar in 2020 verschenen dichtbundel Gij Schoon Mens. Ze had toen net een zware burn-out achter de rug. “Ik ben van nature nogal perfectionistisch ingesteld en kon als jonge huisarts moeilijk neen zeggen. Zo ben ik rond mijn dertigste op mijn limieten gebotst. Ik sliep niet meer van de stress, mijn sociaal leven was volledig weggevallen”, klinkt het. Ze vond steun bij Dokters voor Dokters, een organisatie die ijvert voor het welzijn van collega-artsen. “Want die neigen zichzelf weleens te vergeten. Als je wil, kan je als huisarts de klok rond werken.”

Ook in de pen kruipen werkte louterend. “Schrijven hielp om mijn gedachten weer in de plooi te krijgen, en dus ben ik het blijven doen”, zegt Silke. Toen ze haar gedichten begon te delen op Instagram, was ze verrast door de grote respons. “Blijkbaar hadden veel mensen er iets aan. Collega-artsen, maar ook mensen met een heel andere beroepsachtergrond herkenden zich erin. Want of je nu dokter bent of advocaat, iedereen kan tegen die spreekwoordelijke muur aanlopen.”

Haar eerste dichtbundel Gij Schoon Mens werd ondertussen driemaal herdrukt, en nu is er het vervolg Gij Schoon Kind. Twintig mooie levenslessen staan erin, vergezeld van evenveel vlot leesbare en toegankelijke gedichten. “Ik houd die bewust heel behapbaar zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn”, zegt Silke.

Zelfzorg

“Een oudere dame kwam mij laatst vertellen dat ze haar tienjarige kleinzoon, die met zichzelf in de knoop lag, een bundel cadeau had gedaan. Je weerbaarheid vergroten, daar kan je niet vroeg genoeg aan beginnen. Zelfzorg is een uitdaging in een maatschappij die almaar sneller draait, en die verwacht dat jij blijft meedraaien. Het heeft bij mij ook een hele tijd geduurd eer ik doorhad wat er mij overkwam. Maar het gevoel was heel beangstigend. Ik voelde mij nog maar een schim van mezelf.”

Ze verwijst in die context ook naar de overprikkeling door sociale media. “Daar komt onafgebroken ongefilterde input binnen. De schermtijd beperken, meer bewegen: absoluut aan te bevelen. Alleen: we kunnen de sociale media vandaag nog moeilijk wegdenken uit ons leven. Onszelf ontprikkelen is dus niet zo eenvoudig.”

Liefdevol netwerk

Je trots opzijzetten en hulp dúrven vragen, daar komt het volgens Silke óók op aan. “We botsen daar natuurlijk op de grenzen van onze hulpverlening. Acute zorg is tegenwoordig moeilijk te vinden. It takes a village to raise a child is daarom mijn credo. Een ondersteunend, liefdevol netwerk om op terug te vallen is toch zó belangrijk. Daarnaast wil ik mensen ook op het hart drukken dat het niet per se altijd even goed móét gaan. We hebben allemaal weleens mindere dagen.”

Silke is tevens columniste bij de Artsenkrant en geeft ook een wekelijkse nieuwsbrief uit met tips voor mentale veerkracht. “Het onderliggende idee van mijn twee dichtbundels is mijn geloof in de schoonheid en de kracht van mensen. Ik wou daarmee iets terugdoen voor de toegewijde zorgverleners die zich tijdens mijn burn-out over mij ontfermden. Het is een dankjewel aan álle mensen die in de zorg staan. Tegelijk wil ik er ook andere mensen mee stimuleren om meer te investeren in zelfzorg. Heel wat mensen zijn op zoek naar geluk en betekenis in het leven en deze zaken kunnen niet los gezien worden van zelfzorg en mentaal welzijn”, besluit ze.

The post Huisarts Zeepreventorium brengt tweede dichtbundel uit: “Durf hulp zoeken als het niet meer lukt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Roel (40) zet zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen hotelkamer zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. “We hebben geen idee wat ons te wachten staat”,

Lees meer »

Meerkamper Simon Versavel (Flac Ieper) hoopt op titel in eigen club

Komend weekend kan je in Ieper terecht voor het PK meerkamp. Bij de atleten van Flac Ieper is het onder meer uitkijken naar Simon Versavel (22). Voor Simon is het komend weekend een van de hoogtepunten van het seizoen. “Ik heb er echt naar uitgekeken”, zegt de Zonnebekenaar. “Op het Vlaams kampioenschap begin mei werd ik tweede op de tienkamp

Lees meer »

Spaanse kroonprinses Leonor slaat vleugels uit, tot afgrijzen van moeder: “Letizia verliest stilaan haar geduld”

De Spaanse kroonprinses Leonor (18) slaat haar vleugels uit. Volgende week gaat ze voor het eerst alleen op missie naar het buitenland, zonder begeleiding van haar ouders. Maar ook privé gaat de dochter van koning Felipe (56) en koningin Letizia (51) haar eigen weg. Van romantische reisjes naar New York, dansen in een nachtclub of uit de bol gaan bij

Lees meer »

KIJK. “Verwend nest”: journalist op de tenen getrapt door geïrriteerde De Bruyne, die nadien Tedesco steunt: “Bondscoach is geen thema”

“Het was het plan van de trainer.” In zijn diepe teleurstelling over de uitschakeling analyseerde aanvoerder Kevin De Bruyne (33) met een eerlijke blik nog eens het EK. De interpretatie van zijn woorden laat hij aan de lezer van dit stuk. “Onze zes toernooien waren mislukkingen.” Tussenin vloekte hij op ‘a stupid question’, een stomme vraag.

Lees meer »

De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst voor in Ingelmunster: “Klaar voor de toekomst”

Onder grote belangstelling stelde de huidige meerderheid De Brug/N-VA/Open VLD de voltallige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor in ’t Ontmoetingscentrum in de Bollewerpstraat. Op zondag 13 oktober kunnen de dorpsgenoten stemmen op veertien onafhankelijken, vijf N-VA-kandidaten en twee Open VLD’ers. Elf van de 21 kandidaten zijn nieuw op de lijst.
The post De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst

Lees meer »

Tot 100 euro extra om wachtrijen in pretparken te vermijden: de FastPass

Sommige pretparken bieden bovenop de normale toegangsprijs, een ‘FastPass’ aan: zo kan je wachtrijen aan attracties vermijden. Je betaalt dan 5 tot wel 100 euro meer, afhankelijk van het aantal attracties waar je niet wil aanschuiven. In de nieuwe aflevering van ‘Mens erger je niet’, de podcast van het consumentenprogramma ‘WinWin’, ergert Radio2- presentator Ann Reymen zich aan die praktijken.

Lees meer »