Rechter velt vonnis in zaak tegen YouTuber Acid, moet hij 200.000 euro betalen?

De Brugse correctionele rechtbank doet donderdag om 9 uur uitspraak in de zaak tegen YouTuber Acid. Na een rechtstreekse dagvaarding door een voormalig lid van studentenclub Reuzegom moest de 24-jarige Nathan Vandergunst uit Blankenberge zich onder andere voor laster en belaging verantwoorden. Het openbaar ministerie vorderde een principiële bestraffing.

De bal ging aan het rollen toen de bekende YouTuber op 31 mei 2023 een video publiceerde over het proces rond de dood van Sanda Dia tijdens een doop van studentenclub Reuzegom. Acid noemde meerdere Reuzegommers bij naam en deelde persoonlijke informatie over hen. YouTube haalde de video uiteindelijk offline.

Belaging en laster

In de video kwam ook een voormalig lid aan bod dat niet bij de fatale doop betrokken was. Zijn ouders werden in hun restaurant in Antwerpen plots geconfronteerd met valse reservaties en veel negatieve recensies. Toen het West-Vlaamse parket besliste om geen onderzoek te starten naar de bewuste video, kwamen de ex-Reuzegommer en zijn ouders met een rechtstreekse dagvaarding op de proppen. Daardoor moest de Blankenbergenaar zich op 18 januari verantwoorden voor onder andere belaging, privacy-inbreuken, elektronische overlast en laster. Meester Wim De Colvenaer vorderde 1 euro morele schadevergoeding voor de ex-Reuzegommer en liefst 200.000 euro schadevergoeding voor zijn ouders.

Middeleeuwse schandpaal

Het openbaar ministerie vorderde een principiële, maar duidelijke bestraffing voor Acid. Procureur Lode Vandaele vergeleek de video met een schandpaal uit de middeleeuwen. “De strafwet is wel degelijk met de voeten getreden”, klonk het.

De verdediging vroeg om de strafvordering onontvankelijk te verklaren omdat in het dossier geen enkele vorm van onderzoek werd gevoerd. Daarnaast wierp meester Walter Van Steenbrugge op dat enkel het hof van assisen bevoegd is om over een drukpersmidrijf te oordelen. Los daarvan werd de vrijspraak gevraagd, op basis van de vrijheid van meningsuiting.

The post Rechter velt vonnis in zaak tegen YouTuber Acid, moet hij 200.000 euro betalen? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dreamteam Cornhole sluit eerste seizoen af met kampioenenviering

De leden van Dreamteam Cornhole hebben hun eerste seizoen afgesloten. “Met veel dank aan Johan Laridon omdat we hier de kans krijgen om in goede omstandigheden onze sport te beoefenen”, zegt een tevreden en dankbare voorzitter. De club hoopt ter gelegenheid van de komende Dreve Feesten heel wat nieuwe leden te kunnen warm maken want
The post Dreamteam Cornhole

Lees meer »

“We werden aangevallen door een hele zwerm”: eerste knijtenplaag dient zich aan en iedereen wijst naar zelfde schuldige

De vrees van menig Tielrodenaar komt uit: de eerste knijtenplaag dient zich aan. De grote schuldige is volgens de betrokkenen de ontpoldering van het Klein Broek. Het getijdengebied zorgt er voor de ideale habitat voor de kleine mugjes die voor pijnlijke, jeukende beten zorgen. “We werden aangevallen door een hele zwerm”, vertelt Conny, die zich met de fiets op de

Lees meer »

Speciale box moet angst bij kinderen wegnemen om patiënt te bezoeken op intensieve zorg in Antwerpse ziekenhuizen

Het Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) heeft een box samengesteld om angst en onzekerheid bij jonge kinderen weg te nemen bij een bezoek aan de afdeling intensieve zorg. Voor veel kinderen is die afdeling een confronterende omgeving door de toestellen, geluiden en geuren. In de doos zitten onder andere foto- en leesboekjes en materiaal vanop een Intensieve Zorg-kamer.

Lees meer »

Antoine en Marijke winnen Ardoois kampioenschap cornhole

Nadat de leden van Dream Team, de cornholeclub die gevestigd is bij Johan Laridon in de Groene Dreve, recent hun clubkampioenen vierden, was er nu het eerste kampioenschap van Ardooie voor niet-aangeslotenen. Met 19 punten werd Antoine De Vlaeminck uit Koolskamp de eerste lokale kampioen. Bij de dames gooide Marijke Vandermeulen 15 keer raak en
The post Antoine en

Lees meer »

Gemeentelijk groen- en bebloemingscomité viert 50ste verjaardag

Het gemeentelijk groen- en bebloemingscomité in Moorslede bestaat vijftig jaar. Die verjaardag laat het bestuur niet zomaar passeren. Inmiddels kregen de lagere schoolkinderen pompoenzaden mee naar huis. Op zondag 11 augustus is er een Open Tuindag.
The post Gemeentelijk groen- en bebloemingscomité viert 50ste verjaardag appeared first on KW.be.

Lees meer »