Leerlingen met mentale beperking aan de slag in woonzorgcentra Zorg Kortrijk

Jongeren met een mentale beperking van Athena campus Ter Bruyninge gaan aan de slag in het woonzorgcentrum Sint-Jozef in de Condédreef. Begeleidster Eline Vanwynsberghe ontwikkelde in het kader van haar eindwerk voor opvoeder-begeleider de mogelijkheid om tijdens het zogenaamde werkplekleren op locatie werkervaring op te doen voor de oudste leerlingen.

Jill Vandeputte (17), Erona Myrtai (17) en Stan Vanluchene (19), drie leerlingen van Athena campus Ter Bruyninge, krijgen samen met hun vaste begeleider wekelijks op dinsdagvoormiddag een afgestemd takenpakket in woonzorgcentrum Sint-Jozef. Eline Vanwynsberghe wou voor haar eindwerk een traject opstarten buiten de klas en stelde haar idee voor aan Dylan Vandewaetere, de nieuwe directeur van Zorg Kortrijk. Hij was meteen heel enthousiast. “We proberen als zorgcampus een inclusieve plek te zijn, zowel voor bewoners als werknemers met een beperking. Een veilige plek om te leren, talenten te ontwikkelen en te werken.” Er is een vast lokaal voorzien waar de leerlingen hun taken kunnen uitvoeren om voor structuur en een rustige werkomgeving te zorgen wanneer er te veel prikkels zouden zijn.

“We proberen als zorgcampus een inclusieve plek te zijn, zowel voor bewoners als werknemers met een beperking” – Dylan Vandewaetere

Stan houdt van papierwerk. “Ik breng de papieren die naar het archief moeten op orde door ze uit de mapjes te halen en nietjes te verwijderen.” Erona gaat zelfstandig naar de kinderopvang waar ze grote bakken met speelgoed afwast. “Ik was ook de pillendoosjes af en plooi de grote handdoeken. Mijn begeleidster Chantal zegt altijd dat mijn medicatiebakjes blinken als nieuw.” Jill vindt secretariaatswerk leuk en helpt mee met de administratie van het sociaal restaurant VORK. “En vloog direct in actie door post rond te brengen bij de bewoners. Ik ben heel blij dat ik dit kan doen.”

“We versterken de arbeids- en toekomstkansen van jongeren met een beperking en we versterken de zorg door extra mensen te motiveren om aan de slag te gaan” – Philippe De Coene

“Niet de beperking definieert de jongeren, maar de kansen die we hen bieden. Door werkplekleren te omarmen, openen we de deur naar een wereld waarin iedereen zijn unieke bijdrage kan leveren en waar inclusie de norm is, niet de uitzondering”, zegt Eline Vanwynsberghe. “Met het project slaan we een dubbelslag. We versterken de arbeids- en toekomstkansen van jongeren met een beperking en we versterken de zorg door extra mensen te motiveren om aan de slag te gaan. Als dit proefproject goed werkt, willen we het structureel inbedden in de werking van Zorg Kortrijk”, besluit Philippe De Coene, schepen van Zorg en Toegankelijkheid.

The post Leerlingen met mentale beperking aan de slag in woonzorgcentra Zorg Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.500 zwerfkatten gevangen. Zo bericht ‘De Zondag’ vandaag, op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het gaat om exact 13.428 dieren, oftewel 8 procent minder dan in 2022, toen meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald.

Lees meer »

Worden open relaties meer aanvaard? BV’s klappen uit bed. “Ik heb ingezien dat vaste relatie meer voldoening geeft”

Ex-topmodel Kate Moss (50) houdt er losse zeden op na. De Britse promoot eerlijk haar open relatie. “Zij en haar lief (kunstenaar en edelman Nikolai von Bismarck, red.) geven elkaar de vrijheid om seks te hebben met anderen”, aldus intimi. Hoe staan BV’s tegenover de vrije liefde. In ‘TV Familie’ zijn ze opvallend rechtuit. “Dankzij mijn open relatie combineer ik

Lees meer »

San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem

Bij de gemeente Pittem werd onlangs San Maes in dienst genomen als buurtwerker digitale inclusie. Zij zal Pittem- en Egemnaren, die zich vaak in een kwetsbare situatie bevinden en die botsen op digitale drempels in het dagelijkse leven, begeleiden.
The post San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wall Street sluit op record

22:04 De S&P500 sloot op een vers hoogtepunt. Tesla drukte stevig het pedaal in na beter dan verwachte kwartaalverkopen. Eli Lilly profiteerde niet van een goedkeuring van zijn Alzheimer-behandeling.

Lees meer »

GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar

Na 28 schooljaren nam Katrien Piessens afscheid van de school op de Kruipuit. Zij heeft nog zoveel plannen voor de toekomst dat ze, nu ze met pensioen is, geen tijd zal hebben om zich te vervelen.
The post GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »