Belgian Lions beginnen hun EK-kwalificatiecampagne in Slovakije

De Belgische basketbalmannen openen donderdag hun kwalificatiecampagne op weg naar het EK van 2025. Ze werden ingedeeld in groep C met Spanje, Letland en Slovakije en mikken op een negentiende EK-kwalificatie, een zesde op rij.

De Belgian Lions beginnen hun parcours donderdag (om 18 uur) met een uitwedstrijd bij Slovakije. De Slovaken lijken vooraf de belangrijkste concurrent van de Belgen. De beste drie landen in elk van de acht kwalificatiegroepen plaatsen zich voor het EK. Dat vindt plaats in Letland, Finland, Polen en Cyprus en wordt gespeeld met 24 landen. De vier organiserende landen nemen ook deel aan de kwalificaties en zijn automatisch zeker van deelname. Dat geldt ook voor Letland in de groep van de Lions.

Europees kampioen Spanje

Zondag (om 17.30 uur) volgt de tweede kwalificatiewedstrijd in de Dôme in Charleroi tegen regerend Europees kampioen Spanje. ‘La Roja’ reist met onder meer Ricky Rubio naar België af.

De spelverdeler, die jaren in de NBA actief was, keerde begin februari terug naar Barcelona. Spanje kan de Lions best niet onderschatten. Op het EK van 2022 bezorgde België Spanje zijn enige nederlaag van het toernooi, 83-73 in de groepsfase.

Bondscoach Dario Gjergja

Bondscoach Dario Gjergja riep voor de interlandperiode zestien spelers op. Toumani Camara en Ajay Mitchell, aan de slag in de NBA en NCAA, zijn daar niet bij. Ook Manu Lecomte ontbreekt met een achillespeesblessure.

Gjergja kan wel rekenen op spelers als Retin Obasohan, Pierre-Antoine Gillet, Ismael Bako, Kevin Tumba en Jean-Marc Mwema. Zij kunnen jongeren Vrenz Bleijenbergh, Thijs De Ridder en Joppe Mennes helpen integreren in de ploeg.

Het tweede blok van EK-kwalificatiewedstrijden is in november, met twee duels tegen Letland (22 november, uit en 25 november, thuis). De Lions beëindigen hun campagne in februari 2025 met een thuiswedstrijd tegen Slovakije (20 februari) en de verplaatsing naar Spanje (25 februari).

The post Belgian Lions beginnen hun EK-kwalificatiecampagne in Slovakije is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wall Street sluit op record

22:04 De S&P500 sloot op een vers hoogtepunt. Tesla drukte stevig het pedaal in na beter dan verwachte kwartaalverkopen. Eli Lilly profiteerde niet van een goedkeuring van zijn Alzheimer-behandeling.

Lees meer »

“We leerden elkaar kennen tussen frieten en frikandellen”: ze werden er verliefd als jobstudent, nu mogen Remco en Jacobine Bonny’s Friethuis overnemen

Romantiek in de frituur: het bestaat! Op hun vijftiende begonnen Remco Depuydt en Jacobine Desmet als jobstudent in Bonny’s Friethuis in Ieper. Ze werden er verliefd, verhuisden naar een nabije woning en mogen nu de frituur overnemen. “Ik heb het aan hen beloofd”, aldus oprichter Emmanuel De Bruyne, die andere oorden opzoekt.
The post “We leerden elkaar kennen tussen

Lees meer »

Kleinzoon van oprichter Van Hool vangt bot bij de rechter: Zuid-Afrikaans bedrijf mag trailerdivisie overnemen

Slecht nieuws voor Marc Van Hool, kleinzoon van de oprichter van de failliete busbouwer Van Hool. Hij zal de trailerdivisie van het bedrijf van zijn grootvader Bernard niet kunnen overnemen. Het derdenverzet dat hij met een investeringsfonds instelde tegen de curatoren van de failliete busbouwer is onontvankelijk verklaard, meldt de Antwerpse ondernemingsrechtbank maandag.

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas gevallen F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel mooi project”

Gaëlle Nierynck neemt na drie jaar afscheid van KAA Gent en gaat komend seizoen voor Westerlo in de Super League voetballen. De hardwerkende middenveldster tekende er een contract voor twee jaar. “Het is een ploeg in bloei. Ze willen investeren in het vrouwenvoetbal en dat merk je aan alles.”
The post Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel

Lees meer »

“Mijn boodschap? Grijp je kans om geschiedenis te schrijven!”: Marc Degryse vindt dat Rode Duivels er vol in moeten geloven

Binnen minder dan twee uur start Frankrijk-België en onze analist Marc Degryse neemt in een nieuwe ‘Deviltime’-Q&A’ nog even de tijd om vragen van de HLN-lezers te beantwoorden. Welke indruk maakt bondscoach Domenico Tedesco tijdens het toernooi op hem? Welke spelers zou hij aanduiden om een strafschop te nemen in een eventuele penaltyreeks? En welke Rode Duivels zijn tot nu

Lees meer »

Degradatie Eendracht Aalst doet ook 3 andere clubs naar lagere reeks zakken: “Onbegrijpelijk hiervoor afgestraft te worden”

Het is nu definitief: Eendracht Aalst degradeert naar 1e provinciale. De club werd kampioen in 2e nationale en zou dus naar 1e promoveren, maar kreeg geen licentie voor de nationale reeksen door allerlei problemen binnen de club. De club ging niet in beroep, dus dat betekent dat Aalst nu naar 1e provinciale gaat. Maar dat brengt natuurlijk een domino-effect met

Lees meer »

Een eisen-lijst van 37 pagina’s en de pralines waar hij gek van is: alles wat u wil weten over Bruce Springsteen in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »