Stadsbestuur Izegem legt nachtwinkels strengere regels op

Nachtwinkels in Izegem zullen binnenkort aan strengere regels moeten voldoen. De stad wil zo een wildgroei aan nachtwinkels tegengaan en de overlast voor buurtbewoners beperken. Zo zullen nachtwinkels zich niet langer kunnen vestigen op minder dan een kilometer van een bestaande nachtwinkel. Er komt ook een verbod voor de nachtwinkels om tussen mei en oktober alcoholische dranken te verkopen tussen 22 uur en 7 uur.

Burgemeester Bert Maertens: “Het is een belangrijke stap die we zetten om de veiligheid in het stadscentrum en de uitgaansbuurt te waarborgen. Nachtwinkels brengen helaas geregeld overlast voor buurtbewoners met zich mee. Mensen die er bijeenkomen, veroorzaken te vaak nachtlawaai en verstoren zo de nachtrust van de buurtbewoners.”

“We zien spijtig genoeg ook een trend waarbij mensen na consumptie van sterke drank uit een nachtwinkel nog de uitgaansbuurt in dronken toestand bezoeken. Niet zelden leidt dat tot overlast, vandalisme en vechtpartijen. Dat moet er echt uit.”

Wildgroei tegengaan

“Bovendien blijven achteraf vaak blikken en glazen flesjes rondslingeren. Alcoholmisbruik, zwerfvuil en nachtelijke samenscholingen willen we absoluut vermijden. Nachtwinkels zullen daarom van 1 mei tot 31 oktober tussen 22 uur en 7 uur geen alcoholische dranken mogen verkopen. Dat is streng, maar nodig als we de overlast willen terugdringen.”

Het stadsbestuur wil bovendien een wildgroei aan nachtwinkels tegengaan. Het laat daarom enkel nog nieuwe nachtwinkels toe in een beperkt aantal straten in het stadscentrum. Daarnaast zullen nachtwinkels zich niet langer kunnen vestigen op minder dan 1 kilometer van een bestaande nachtwinkel, in plaats van 500 meter vandaag. “Zo willen we een overaanbod aan nachtwinkels vermijden en blijft het stadscentrum voor alle inwoners een aangename plek om te wonen en te vertoeven”, zegt burgemeester Maertens.

Bredere aanpak van overlast

De aanpak van overlast in de uitgaansbuurt gaat uiteraard over veel meer dan de nachtwinkels alleen. De politie voert geregeld controles uit, de camerabeelden in de uitgaansbuurt worden permanent opgevolgd en er is al een verbod om je met glas op het openbaar domein te begeven. Wie overlast, vandalisme of vechtpartijen veroorzaakt, krijgt een GAS-boete, een tijdelijk plaatsverbod of moet voor de rechter komen.

“Nu het mooie weer er stilaan aankomt en mensen langer buiten zijn, vraag ik de politie om de controles in de Izegemse uitgaansbuurt op te drijven en streng op te treden tegen wie voor problemen zorgt. Het bruisende uitgaansleven is een mooie troef voor Izegem, maar dat moet steeds in harmonie kunnen met andere horecaklanten en omwonenden”, besluit burgemeester Bert Maertens.

Unaniem goedgekeurd

De voltallige gemeenteraad keurde de aanpassing goed. “Omdat we nu eenmaal blij zijn dat er eindelijk eens iets gebeurt rond de problematiek van overlast en hinder”, aldus oppositieraadslid Kurt Grymonprez (STiP).

“We hebben nog aangedrongen om specifiek het samentroepen en het openbare alcoholgebruik strenger aan te pakken. Want enkel en alleen de uitbater straffen om geen alcohol meer te verkopen tussen 22 en 7 uur zal niet veel helpen. Wat dan als ze een karrenvracht alcohol om 21.30 uur kopen en deze na middernacht of later nuttigen? Dit zorgt immers voor heel wat overlast in de omgeving van de nachtwinkels. “

The post Stadsbestuur Izegem legt nachtwinkels strengere regels op is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wielrenner Jani Peiren uit Bredene aangereden door auto in Brugge: sportseizoen wellicht afgelopen

Woensdag is wielrenner Jani Peiren (24) uit Bredene, een militair, tijdens een training door een auto aangereden langs de Sint-Pieterskaai in Brugge. Hij werd met een sleutelbeenbreuk en twee gebroken ribben opgenomen in het AZ Sint-Jan.
The post Wielrenner Jani Peiren uit Bredene aangereden door auto in Brugge: sportseizoen wellicht afgelopen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie”

Bruno Vandorpe, Kevin Waelkens en Stephen Glabeke uit Zwevegem starten op zaterdag 13 juli aan de zevendaagse Budapestrally. Met hun opgesmukte Audi moeten deze drie vrienden op deze roadtrip ook zoveel mogelijk opvallen, wat hen wel aardig zal lukken.
The post Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor getroffen gezin van Delano: “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd teruggekatapulteerd in de tijd. Meer nog: de mama van Delano is een vriendin van haar. Nu heeft ze samen met Emilie Vandenplassche –

Lees meer »

EXCLUSIEF. Vlaams gezin dat aan dood ontsnapte in Italiaanse modderstroom doet voor het eerst verhaal: “Ik zei luidop: dit is het, we gaan sterven”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Ik vlucht van het idee dat ik kan overlijden”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek

Net als vorig jaar in Brugge werden Helena Ponette en Michael Obasuyi in Brussel nationaal kampioen op respectievelijk de 400 meter in 51”88 en de 110 meter horden in 13”24. Met het oog op Parijs geeft dit voor beide Oostendenaars alvast een boost aan vertrouwen.
The post Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek appeared first

Lees meer »

Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken Aziatische hoornaar bij kinderen

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »

63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Het staat te boek als een van de oudste kermissen van Menen en blijft, jaar na jaar, heel wat mensen lokken. Koekuit-in-Feest wist ook dit jaar de wijk van heel wat animo te voorzien, met een reuze rommelmarkt als absolute publiekstrekker.
The post 63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Lees meer »