“Mijn wieg stond gewoon in de brandweerkazerne”: bij de familie Vanhee uit Middelkerke draait alles om vonken en vuur

De Vanheetjes ademen brandweer. ‘Pompier’ zijn is een echte familieaangelegenheid. Zowel vader Mario Vanhee (55) als zijn zonen Warre (18) en Seppe (22) zijn brandweermannen bij het vrijwillige brandweerkorps van Middelkerke. “Telkens Seppe op reis is, mist hij een grote brand”, lacht Mario. “En Warre is nog aan het wachten op zijn eerste grote interventie.”

Warre, de jongste telg, herinnert zich: “Vanaf ik papa kon zeggen, wist ik al dat ik brandweerman zou worden. En eerlijk gezegd, dat is nooit veranderd. Mijn wieg stond gewoon in de brandweerkazerne van Middelkerke, serieus waar!”

Goede oude tijd

Mario voegt er lachend aan toe: “In de goede oude tijd hadden we nog een vaste centralist. Als er een brandoproep was, vertrokken we met de kinderen – luier aan of niet – naar de kazerne. Die werden dan gewoon daar achtergelaten. Ja, dat kon toen nog. Nu moeten mensen zich eerst afmelden als ze de kleine thuis hebben.”

“Vroeger waren het Lionel Willems, Rik Vandekerckhove of nonkel Geert Deschacht die de dienst uitmaakten. Er zat altijd een ouwe brandweerman aan de radio en de kinderen vlogen gewoon een hoekje in met een bal en een minibrandweerwagen. Gelukkig waren het toen nog brave bengels. Tegenwoordig zou je dat niet meer kunnen doen met al die wildebrasjes”, lacht Mario.

Met fiets naar kazerne

Seppe, de oudste van de broers, vult aan: “We reden ook mee op pa’s fiets. Op zijn stuur stond een mini-zadel. Hij plaatste ons op zijn velo, ik achterop en Warre vooraan en dan raceten we naar de kazerne. Wij bleven in de centrale terwijl vader er met de brandweerwagen vandoor ging. Eigenlijk hebben we nooit anders geweten.”

Op 1 januari 2022 startte Seppe zijn loopbaan bij de brandweer. Twee jaar later, op dezelfde datum in 2024, volgde jongere broer Warre zijn voorbeeld. “Warre is gegroeid uit de jeugdbrandweer, duidt vader Mario. “Hij is echt een pionier, de eerste kadet van ons brandweerkorps. Veel jonge rekruten komen wel uit de jeugdbrandweer, maar Warre is de eerste die de stap heeft gezet naar de echte kadettenschool”, verduidelijkt zijn broer Seppe.

Toelatingstesten

Warre vond het theoretische deel van het ingangsexamen het lastigst. Hij geeft toe: “Ik ben geen wiskundig genie, zeg maar.” Maar hij voelt hij zich wel handig en heeft hij inzicht in bepaalde zaken. Mario benadrukt het tekort aan handige jongens in het korps. “Ze zijn allemaal heel hoog opgeleid, maar we missen dakdekkers, timmerlieden en loodgieters”, merkt hij op. Hij gelooft dat het korps mensen nodig heeft die zowel slim als handig zijn.

“Gelukkig heeft de brandweerleiding dit probleem erkend en besloten ze de toelatingstesten te herzien”, legt Seppe uit. “Als je nu een diploma hebt behaald na zes jaar middelbaar onderwijs of na zeven jaar beroepsonderwijs, hoef je die eerste zware ingangstesten niet meer af te leggen. Je moet nog wel laten zien dat je handig bent en dient de vereiste sportproeven te doen.” Dit nieuwe beleid lijkt beter te passen bij de diverse vaardigheden die nodig zijn in het brandweerkorps.

“In de twee jaar dat ik bij het korps ben, heb ik negen dodelijke interventies gehad” – Seppe Vanhee

In Middelkerke is het korps momenteel samengesteld uit 40 pompiers en 4 ambulanciers, waarbij het merendeel van het kader tussen de 45 en 55 jaar oud is, met Warre als jongste lid. “Die 44 vrijwilligers zijn voorlopig nog voldoende voor Middelkerke”, zegt Mario.

Op het bord is te zien dat er meestal maar 12 à 15 brandweermannen aangemeld zijn. Wat de kracht van Middelkerke betreft, wijst Mario op het feit dat veel pompiers bij de gemeente Middelkerke werken, waardoor ze overdag constant beschikbaar zijn. Warre, bijvoorbeeld, meldt zich om 6 uur ‘s ochtends af tot 17 uur, maar staat ‘s nachts altijd paraat.

Ergste branden

Opmerkelijk is ook dat Middelkerke nu twee beroepspompiers-ambulanciers heeft, Douwe Callenaere en Kevin Boudt, terwijl de rest van het team bestaat uit toegewijde vrijwilligers die vanuit huis vertrekken.

Vader Mario en zonen Seppe en Warre kijken elkaar aan en lachen als hen wordt gevraagd naar de ergste brand die ze hebben meegemaakt. Seppe begint: “Ik zal niet zeggen dat ik een pechvogel ben, maar ik lijk de ongevallen aan te trekken. In de twee jaar dat ik bij het korps ben, heb ik negen dodelijke interventies gehad. Blijkbaar is dit veel.”

Mario, beaamt: “Dat is heel veel! Normaal gesproken, zou je in een loopbaan van 10 à 15 jaar zoiets kunnen verwachten, maar hij heeft dit in twee jaar meegemaakt. Dit is niet gewoon, veel springers, zelfdodingen. Is dit door de tijden die veranderen?” vraagt Mario zich af.

Frustrerend

“Maar iedere keer hij op reis is, mist hij wel een grote brand. Voor een brandweerman is dit wel zwaar frustrerend!”

Mario lacht: “In de familie zeggen we dan: Seppe gaat op reis, we zullen weer moeten uitrukken voor een brand. Voor stront en strooi is hij er altijd bij, maar voor een grote brand is Seppe er niet! En Warre is nog aan het wachten op zijn eerste grote interventie.”

The post “Mijn wieg stond gewoon in de brandweerkazerne”: bij de familie Vanhee uit Middelkerke draait alles om vonken en vuur is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Staf en nieuwe voorzitter Club Roeselare klaar voor jubileum: “Ons niet aan avonturen wagen”

Club Roeselare hield zondag zijn spelersvoorstelling, maar er was veel meer nieuws op het Rodenbachstadion. Want er is ook een nieuwe voorzitter, een nieuwe technische staf, men viert straks het 25-jarig bestaan en toekomstgericht willen ze ook een nieuwe vip- en ontvangstruimte bouwen. Er zit dus nog veel muziek bij de ‘Club van ’t Stad’.
The post Staf en

Lees meer »

Welzijnsvereniging Blankenberge uit de startblokken: “Mooi verhaal, waarin onze inwoners centraal staan”

Met de ondertekening van de oprichtingsakte in het stadhuis schoot Welzijnsvereniging Blankenberge officieel uit de startblokken. “Een belangrijke mijlpaal in de realisatie van de nieuwe synergetische zorgsite in Blankenberge”, aldus burgemeester Björn Prasse (Open VLD).
The post Welzijnsvereniging Blankenberge uit de startblokken: “Mooi verhaal, waarin onze inwoners centraal staan” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Katy uit ‘B&B zoekt lief’ runt B&B met haar ex-man én zijn nieuwe partner: “De eerste jaren kon ik m’n ‘opvolgster’ wel vermoorden”

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »

Bomenaar Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond uitgeweken Bomenaar Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

“Van Gerwen grootste mond van iedereen, maar nu nooit zo stil”: Van den Bergh en Huybrechts genieten na van spectaculaire derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie goedgekeurd waarin wordt geëist dat de Houthi-rebellen in Jemen alle aanvallen op schepen stopzetten. Ook dringt de raad erop aan dat de verstoring van de maritieme veiligheid in de essentiële waterweg langs Jemen dringend wordt aangepakt. Lees hier de ontwikkelingen van zaterdag 29 juni terug.

Lees meer »

Lange wachtlijsten voor zwemlessen voor baby’s, peuters en kleuters: “Hen leren drijven kan levens redden”

Géraldine Saey (36) geeft met haar bedrijf NaGé al meer dan twee jaar zwemlessen in Kortrijk aan baby’s, peuters en kleuters en ziet de wachtlijst verder groeien. “Het is heel belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd al op een goede manier in contact leren komen met water. Het belangrijkste is dat ze leren om te drijven, zodat ze zelf

Lees meer »

Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate

Achttien oude huisjes van vzw Havenzate waar achttien personen op redelijk zelfstandige basis konden wonen, gingen onder de sloophamer en maakten plaats voor nieuwbouw Portus. Havenzate is een autonoom ondersteuningscentrum met verschillende woonvormen en individuele en groepsbegeleiding voor een 80-tal volwassenen met een beperking.
The post Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw overstromingsgebied in Beitem tegen wateroverlast: “Er komt extra buffering nabij de Vlietputbeek en aan het toekomstige hondenasiel”

De provincie legt samen met de stad Roeselare een nieuw gecontroleerd overstromingsgebied aan langs de Godelievebeek in Beitem. Die extra buffering moet de bewoners beschermen tegen wateroverlast. “Maar om de werken uit te voeren moet het eerst wat droger worden.”
The post Nieuw overstromingsgebied in Beitem tegen wateroverlast: “Er komt extra buffering nabij de Vlietputbeek en aan het toekomstige

Lees meer »