Fietsende student moet 120.000 euro schadevergoeding betalen na dodelijk ongeval met 71-jarige West-Vlaming

De Leuvense politierechtbank heeft een Leuvense student schuldig bevonden aan een dodelijk ongeval met een zeventiger uit West-Vlaanderen in november 2021. De man was aan het wandelen aan de universiteitscampus in Heverlee toen de twintiger hem tegen hoge snelheid met de fiets aanreed. Het slachtoffer viel en overleed een dag later aan zijn verwondingen. De jongeman moet 120.000 euro schadevergoeding betalen aan de familie.

Op 28 november 2021 was de 71-jarige West-Vlaming met zijn echtgenote en een bevriend koppel aan het wandelen op bospaadjes in Heverlee, waar veel studenten passeren. Rond 11.30 uur kruisten de vier J.V., die aan zo’n 25 km/u over de wegjes reed in de tegenovergestelde richting.

Camerabeelden

De drie metgezellen van het slachtoffer staken het pad over, waardoor de fietser de weg versperd werd. Zonder snelheid te minderen probeerde hij links van het trio te passeren, maar reed zo frontaal tegen de zeventiger aan. Die had nog geprobeerd om zover mogelijk uit te wijken naar rechts en zo plaats te maken voor de fietser, maar die koos dezelfde kant.

Een verkeersdeskundige analyseerde de camerabeelden die van het incident gemaakt werden, en stelde vast dat J.V. aan te hoge snelheid reed voor de drukte die vaak heerst op de bospaadjes.

Verkeersdeskundige

In het vonnis schreef de rechtbank dat het de plicht was van de fietser om vaart te minderen en desnoods te stoppen. “Het ongeval vond quasi in de berm plaats”, beschreef de rechtbank.

Er was ook duidelijk te zien dat J.V. net voor het ongeval nog een vijftal seconden en ongeveer 35 meter had om af te remmen. In het vonnis schreef de rechtbank dat het de plicht was van de fietser om vaart te minderen en desnoods te stoppen.

Uit de vaststellingen van de verkeersdeskundige bleek, tot frustratie van de rechtbank, dat zijn twee remmen wel degelijk werkten. “Het is niet te begrijpen dat beklaagde niet heeft geremd.”

Gebrek aan inzicht

De verdediging van de beklaagde argumenteerde op zitting nog dat het uitwijken van het slachtoffer het ongeval in de hand had gewerkt. De rechtbank was het daar niet mee eens.

“De reactie van het slachtoffer was wel gepast. Het getuigt van een totaal gebrek aan inzicht in het belangrijke aandeel van zijn eigen onaangepaste rijgedrag dat beklaagde de voetganger dit nog gaat verwijten.”

J.V. vond ook dat het oversteken van de drie anderen foutief gedrag was, maar uit onderzoek bleek dat ze op het moment van het ongeval volledig van de weg waren.

The post Fietsende student moet 120.000 euro schadevergoeding betalen na dodelijk ongeval met 71-jarige West-Vlaming is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Erwin (68) stierf 1,5 jaar na aanrijding, bestuurder staat nu terecht: “Door dat ongeval kon hij zijn kankermedicijnen niet nemen”

De aan pillen verslaafde Mouhamed A. (32), die in 2017 kankerpatiënt Erwin Cremers (68) van het trottoir maaide, is vrijdag voor politierechter Peter D’Hondt verschenen. Na zeven jaar is er een datum vastgelegd voor zijn proces. Onderzoek heeft uitgewezen dat A. verantwoordelijk is voor het overlijden van Cremers anderhalf jaar na het ongeval. Hij wordt aangeklaagd voor onopzettelijke doodslag en

Lees meer »

Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk maakt lijst en enkele speerpunten bekend: “Handen uit de mouwen, samen Kortrijk bouwen”

Op maandag 2 september presenteerde Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk hun 41 kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Kandidaat-burgemeester Ruth Vandenberghe heeft een sterk team achter zich, met ervaren politici en getalenteerde jongeren. Onder het motto ‘Handen uit de mouwen, samen Kortrijk bouwen’ lichtte Ruth de eerste programmapunten toe. TBSK wil dat alle Kortrijkzanen samen bouwen aan een Groene, Veilige,

Lees meer »

Werkstraffen tot 300 uur en celstraffen met uitstel voor 18 Genk-supporters na derby van twee jaar geleden tegen STVV

14 KRC Genk-supporters die de politie in maart 2022 aanvielen en bekogelden met een molotovcocktail en cobravuurwerk na de derby tussen Genk en Sint-Truiden, hebben van de rechtbank in Tongeren werkstraffen tot 300 uur gekregen. 4 andere supporters kregen een gevangenisstraf van 10, 15 en 18 maanden met uitstel. Een andere supporter moet ook een schadevergoeding betalen aan een politie-inspecteur

Lees meer »

Warmste augustus ooit en wellicht ook weer warmste jaar ooit

De voorbije maand augustus was wereldwijd gemiddeld de warmste ooit, samen met augustus vorig jaar. De gemiddelde temperatuur was zo al voor de dertiende keer in veertien maanden tijd 1,5 graad warmer dan in pre-industriële tijden. Uit de data van de Europese klimaatdienst Copernicus blijkt vrijdag dat na 2023 ook 2024 zo goed op weg is om het warmste jaar

Lees meer »

Spermadonor die 550 kinderen verwekte, klaagt Netflix aan over documentaire ‘The Man with 1000 Kids’

Het gespreksonderwerp van deze zomer was ongetwijfeld de Netflix-documentaire ‘The Man with 1000 Kids’. De reeks vertelt het verhaal van de Nederlander Jonathan Meijer, die maar liefst 550 kinderen heeft verwekt met zijn zaad. Jonathan is echter niet eens met het beeld dat van hem wordt neergezet. Hij klaagt de streamingdienst dan ook aan en wil bovendien dat Netflix de

Lees meer »

Michèle (54) ment al één jaar café ’t Peerdeken: “De laatavonduren nemen we er met plezier bij”

Precies een jaar geleden kreeg café ’t Peerdeken, gelegen op het kruispunt van de Tieltstraat, de Nijverheidsstraat en de Marialoopsteenweg, in de persoon van Michèle Lybeer (54) een nieuwe uitbaatster. Meteen werden alle geruchten de kop ingedrukt dat het historisch café zou verdwijnen. Nu, een jaar later, is ’t Peerdeken opnieuw een gezellige ontmoetingsplaats voor iedereen die van een gezonde

Lees meer »

KIJK. Beelden tonen hoe gewapende jongeman (18) met bajonet rondliep in München: politie denkt dat schutter aanslag wilde plegen op Israëlisch consulaat

De Duitse politie heeft donderdagochtend een gewapende jongeman doodgeschoten in München, nadat hij zelf het vuur opende op agenten. De politie denkt dat de 18-jarige man een terroristische aanslag wilde plegen. Die was vermoedelijk gericht tegen het Israëlische consulaat, klinkt het vanavond in een gezamenlijke verklaring met justitie. Volgens Duitse media stond de verdachte bij de veiligheidsdiensten bekend als islamist.

Lees meer »

Met fanfare op kop richting kiezer: Groen Bredene stelt programma en kandidaten voor met muzikale wandeling

Groen Bredene heeft zijn campagne voor de lokale verkiezingen op hoogst originele manier afgetrapt. Onder de muzikale begeleiding van een Dixieland band trokken lijsttrekker Bruce Verburgh en zijn gevolg door de Bredense wijken. “Een leuke manier om ons programma en de kandidaten voor te stellen, toch? En zeg nu zelf, dat deur aan deur van al die partijen, daar hebben

Lees meer »

Paus begint aan lange reis door Zuidoost-Azië

Paus Franciscus begint aan zijn ambitieuze reis door Zuidoost-Azië. Het belooft een beproeving te worden voor de fragiele gezondheid van de 87-jarige paus. Het is de langste en verste tocht in zijn tijd als paus en bovendien pas de eerste keer in 2024 dat hij Italië en Vaticaanstad verlaat.

Lees meer »