Boeren boycotten bosplantactie in Langemark: “Bos komt in herbevestigd agrarisch gebied”

Een colonne van een 18-tal tractoren verstoorde zaterdag de plantactie van de gemeente Langemark-Poelkapelle. Die omvatte onder meer de aanplant van een geboortebos, waarvoor 300 kinderen waren ingeschreven. De boeren zijn echter niet te spreken dat het bos komt op herbevestigd agrarisch gebied.

Tijdens de grote plantactie op zaterdag 17 februari plantten vrijwilligers meer dan 3.200 bomen op een perceel van 2 ha op het kruispunt van de Hooyaardstraat en de Klerkenstraat, dat de gemeente in 2022 voor 70.000 euro kon aankopen van David Fieuw. “Sinds 2011 werd het perceel landschappelijk en ecologisch ingericht met beheer van de drie waterpoelen en aanplant van streekeigen bomen, struiken en hagen”, verduidelijkt schepen van Milieu Laurent Hoornaert (TOPE 8920). “Een deel van deze beplanting en de open ruimtes ter hoogte van de poelen blijven ook in het nieuwe bosplan behouden. De poel dichtst bij de Hooyaardstraat wordt verder uitgediept in samenwerking met het Regionaal Landschap Westhoek. Deze poelen zijn trouwens belangrijk voor de kamsalamander, een beschermde diersoort die in deze omgeving zijn thuis vindt.”

Het resultaat van de plantactie wordt een gemengd loofbos met inheemse, standplaatsgeschikte loofbomen- en struiksoorten. “Er komen drie boskernen met voornamelijk hoogstammige bomen omringd door een bosrand van 6 à 10 meter. Er zijn ook vier lagere boszones voorzien waar voornamelijk struiken en een beperkt aantal bomen geplant worden. Langs de Broenbeek wordt een brede zoom ingericht als beheerweg. Vanaf de ingang aan de Hooyaardstraat wordt een bosdreef voorzien die bestaat uit 28 zwarte populieren. In totaal werden 3.214 stukken plantgoed aangekocht: hazelaars, meidoorns, kornoeljes, bessen, rozen, eiken, lindes, beuken, esdoorns, berken, wilgen, … De grote variatie zal uitgroeien tot een divers bos met heel wat mogelijkheden voor insecten, vogels en andere kleine bosbewoners.”

Op de foto zien we de protesterende landbouwers, met onder meer Filip Desmyter, Marc Vanoverberghe, Chris Sweertvaegher, Dominiek Quaghebeur, Ward Buyse, Davy Vanden Abeele, en Kristof Roose. © TOM GHEERAERT TOM GHEERAERT

Geboortebos

Voor de aanplant van zo veel bomen en struiken konden het gemeentebestuur rekenen op veel vrijwilligers en de expertise van de Bosgroep IJzer en Leie, maar ook heel wat gezinnen kwamen een geboorteboom aanplanten. “Alle gezinnen met kinderen geboren tussen januari 2013 en november 2023 kregen in het najaar een uitnodiging om een boom te planten in het geboortebos. Niet minder dan 379 kinderen gingen op deze uitnodiging in en worden vermeld op het geboortebord dat een plaatsje kreeg langs de bosdreef. In samenwerking met de Gezinsbond Langemark-Poelkapelle werd iedereen ook voorzien van een warm drankje.”

De plantactie werd echter verstoord door een protestactie van enkele plaatselijke landbouwers, die met achttien tractoren hun ongenoegen uiten over de komst van het natuurgebied. “We komen op voor de rechten van de landbouwers”, zegt Filip Desmyter, die evenwel geen landbouwer is maar leverancier voor de landbouwsector. “In 1997 was er een Vlaams akkoord over herbevestigd agrarisch gebied, waarbij beloofd is aan de landbouwers dat er daar nooit bos of natuur zou komen. Wat blijkt nu zoveel jaar later? Dat het landelijke Langemark-Poelkapelle volledig uit de bocht gaat en de belofte die ze gemaakt hebben ten opzichte van de landbouwers naast zich neerlegt. Dit is landbouwgebied, ook zo ingekleurd in de ruimtelijke ordening. Hier kan in feite nooit bos of natuur komen.

Gezond boerenverstand

De boeren vrezen vooral dat dit slechts het begin is. “Als ze hier natuur van maken, dan gaan ze dat in de toekomst willen uitbreiden”, zegt Marc Vanoverberghe. “Langs de beek zijn er een aantal boeren die met pensioen gaan. Wat zal er gebeuren met die grond? Ze gaan allemaal kleine stukjes inpalmen en dan willen ze natuurlijk alles met elkaar verbinden. En de landbouwers zijn dan weer de dupe. Hoeveel goeie landbouwgrond moet er nog verloren gaan. Er moet niemand zeggen tegen mij dat bos zuiver is. Dat is niet waar. De bladeren vallen ook van de bomen. Dat zal ook rotten en in de grond trekken. Dat is echt jammer. Vooral voor de jonge boeren. Ik ben zestig jaar oud. Voor mij maakt dat niet zo veel meer uit. Maar voor de jonge boeren is het heel jammer. Ze willen de jonge boeren gewoon geen toekomst meer geven. Waarom blijft dat weg? Waar blijft het gezond boerenverstand in Brussel?”

“Ik begrijp dan niet waarom de boeren net dit kiezen om actie te voeren”, reageert schepen Laurent Hoornaert. “Het is de dag van de kinderen, die hier een fantastische dag beleven. Dat wordt gesteund door de Gezinsbond. Geboortebossen aanplanten is iets dat gebeurt in heel Vlaanderen. En net dit gaan ze boycotten. Ik weet niet of ze daarmee veel sympathie gaan winnen bij de bevolking. Ik denk eerder dat ze hiermee serieus in hun eigen voeten schieten. Dat blijft agrarisch gebied. Dat verandert niet. We zullen hier gewoon bomen op zetten. De enige voorwaarde die Vlaanderen oplegt, is dat er 25 jaar bomen blijven op staan. Dat zal zeker gebeuren. Daarna zien we wel.”

Burgemeester Dominique Cool (N-VA) in discussie met de boeren. © TOGH TOGH

CD&V kop van jut

Op Facebook maakte burgemeester Dominique Cool (N-VA) van de gelegenheid gebruik om oppositiepartij CD&V met de vinger te wijzen. “De partij van de opposanten die zo kweelt over respect en eerlijkheid toonde zich vandaag wederom eens van zijn beste kant. De stoottroepen van de cdv (CD&V, sic.) bij monde van de BB (Boerenbond) werden uitgestuurd om het mooie moment een beetje te verstoren en vond het nodig om met traktoren een statement te maken dat “goeie ???” landbouwgrond wordt ontnomen…”

Lieven Vanbelleghem, lijsttrekker van CD&V in oktober, beet echter van zich af in een persbericht. “Om te beginnen was ik niet op de hoogte van boerenprotest, laat staan dat wij (Lieventje en zijn gevolg… volgens zijn facebookartikel) dat zouden georganiseerd hebben. Men heeft mij vandaag laten weten dat landbouwers onderling hierover communiceerden en er zelfs het ABS bij betrokken om samen actie te voeren deze voormiddag. Ik denk ook niet dat ik het ABS kan mobiliseren”, klonk het onder meer.

The post Boeren boycotten bosplantactie in Langemark: “Bos komt in herbevestigd agrarisch gebied” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kortrijkse rugbyclub organiseert vrijdagavond Rugby in ‘T Park

“We zetten dit nu al voor de vierde keer op poten”, opent Bjorn Torsy, STC en jeugdcoördinator van Rubyclub Curtrycke. “De reden ligt voor de hand. We willen een zomeraanbod creëren voor onze leden op een niet competitieve manier. Onze thuishaven ligt in Rollegem en we stellen vast dat dit voor de Kortrijkzaan precies het einde van de wereld is.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuw wapenbestand? VS en Israël zien mogelijke doorbraak na voorstel Hamas – Ziekenhuis in Zuid-Gaza “op breekpunt”

De Amerikaanse regering is optimistisch dat een nieuw voorstel van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas kan leiden tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Er is een “doorbraak” bereikt op een punt waarover tot nu toe geen overeenstemming werd gevonden, zegt een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering. Lees hier de ontwikkelingen van vrijdag 5 juli terug.

Lees meer »

Acteur Guillaume Devos werd tien jaar lang gestalkt. Voor het eerst praat hij: “Die vrouw heeft tien jaar van mijn leven afgepakt”

“Overal waar ik kwam, keek ik over m’n schouder. Ze stuurde me kleren, schreef me zeven brieven per dag en thuis durfde ik niet eens het licht aansteken want dan wist ze dat ik er was.” Tien jaar lang werd acteur Guillaume Devos (42) gestalkt door een vrouw. Voor het eerst vertelt hij daarover. “Elke seconde was ik bang dat

Lees meer »

Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol”

Arbeiders die een geul groeven op het Concertplein in Koekelare deden woensdagmiddag een akelige ontdekking. Ze stootten op menselijke resten en haalden daarna een uitzonderlijke hoeveelheid beenderen boven. Die zijn afkomstig van een oud kerkhof rond de Sint-Martinuskerk.
The post Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Welke grasmat? Zeg gerust ‘weide’ tegen speelveld van Eendracht Aalst: “De situatie in het Pierre Cornelisstadion is absurd”

Nee, er zal niet meteen gevoetbald kunnen worden in het Pierre Cornelisstadion. De thuisbasis van Eendracht Aalst ligt er momenteel wel heel belabberd bij. Het gras is er — net zoals op jeugdcomplex Zandberg — al lange tijd niet gemaaid. Het lange gras waait er lustig mee met de wind. Een rondgang door het stadion levert nog wel meer vreemde

Lees meer »

Man aangehouden na burenruzie in Kruisem die fataal afloopt

In Ouwegem, een deelgemeente van Kruisem, is een man aangehouden door de onderzoeksrechter, na een burenruzie die uit de hand liep. De man zou zijn buurman hebben aangereden. Het slachtoffer overleed een paar dagen later aan zijn verwondingen. De 2 hadden al jaren ruzie over de aanbouw van een nieuw huis, waardoor waterschade was ontstaan. Het parket onderzoekt de zaak

Lees meer »

Ruim 5.400 studenten leggen toelatingsexamen af voor arts, een forse stijging: “Opleiding verdraagt zulke grote schokken niet”

5.477 studenten leggen vandaag het toelatingsexamen af voor arts. Morgen zijn er 1.767 kandidaten voor het toelatingsexamen tandarts, donderdag zijn 708 kandidaten voor het examen dierenarts. Nooit eerder waren er zo veel inschrijvingen voor de toelatingsexamens. "Dat gaat een hele opdracht worden voor de faculteiten van dit land", zegt Piet Hoebeke, decaan aan de UGent.

Lees meer »

“Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”: 11.000 fans feesten mee met Joost Klein tijdens eerste optreden in ons land na Songfestival

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

KIJK. Californië geteisterd door bosbranden: apocalyptische beelden tonen hoe gebouwen en auto’s volledig in vlammen opgaan

In het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn ongeveer 13.000 mensen geëvacueerd vanwege grote bosbranden. De brand brak gisteren uit in Oroville, ongeveer 113 kilometer ten noorden van de hoofdstad Sacramento. Het vuur verspreidt zich razendsnel en heeft al verschillende gebouwen en voertuigen verwoest. De brand werd mogelijk veroorzaakt door de extreme hitte in de regio.

Lees meer »