Michel (33) organiseert Congo aan Zee: “Een eerbetoon aan mijn land”

Voor wie Congo en vooral de rijke cultuur van het land beter wil leren kennen, organiseert de vereniging Human Sense Project op zondag 18 februari het eendaagse festival ‘Congo aan Zee’. Een van de initiatiefnemers is Michel Kiyombo (33), die in ons land inspiratie én de liefde vond.

“Een eerbetoon aan mijn land.” Michel Kyombo mag dan al meer dan zeven jaar in Oostende wonen, zijn geboorteland Congo blijft voor hem heel bijzonder. Met die bedoeling richtte hij destijds Human Sense Project op, een vereniging die mensen samenbrengt rond Congolese kunst en cultuur. Een van de initiatieven daarvoor is het festival Congo aan Zee. En daar is Michel heel trots op. “Ik hou van België, maar ik vergeet natuurlijk Congo niet, waar nog veel familieleden leven”, vertelt Michel. “Ik vond de liefde in Oostende en woon er met mijn echtgenote Sofie Cloet en ons zoontje Moyi, wat zonnetje in huis betekent. Congo is een rijk, maar tegelijkertijd ook arm land. Een land met ongelooflijk warme mensen, maar om er rijk te worden moet je politieker zijn”, knipoogt Michel. “De bevolking wordt er geconfronteerd met heel wat crisissen, maar heeft een prachtige cultuur. En het is de bedoeling om dat op Congo aan Zee te tonen.”

Michel Kyombo, gepassioneerd door dans en muziek, trad al regelmatig op in ons land en doet dat nu ook op Congo aan Zee. “Ik werk continu aan nieuwe choreografieën en composities”, vertelt hij daarover. “Ik sluit trouwens het festival met een soundscape af.”

Opvoeden in kleur

Het festival, waarvoor KAAP aan de Koning Boudewijnpromenade 10 zondag de uitvalsbasis is, start om 10.30 uur met auteurs Judi Mesman en Tuly Salumu die zullen praten over hun boek Opvoeden in Kleur, Onderwijs in Kleur. Tijdens de voorstelling getuigen Congolese en Arabische ouders over het thema. Om 12 uur kan je bij een foodtruck terecht voor Congolese specialiteiten. Na de middag volgt om 13 uur een actua-debat over Congo en de verkiezingen daar, gevolgd door muziek & spoken word van Junior Akwety, Sefora Sam en Jeroen Malaise. Tot slot eindigt het festival met André Baert die niemand minder dan Lucas Cathérine interviewt over kunst in Congo.

Een ticket kost 25 euro. Alle info op humanssenseproject.wordpress.com.

The post Michel (33) organiseert Congo aan Zee: “Een eerbetoon aan mijn land” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Buschauffeur rijdt motorrijder van de baan “na paniekreactie”: “Hoe zou ik bus van 12 ton kunnen provoceren met een motor?”

Een kort filmpje toont hoe een 40-jarige man op zijn motorfiets van de weg gereden wordt door een chauffeur van Lijn. Vervolgens rijdt de buschauffeur de oprit van de snelweg op. Volgens de buschauffeur gaat het om een reactie uit paniek, de man op de motorfiets ziet dat anders. “Hij wilde me doelbewust van de weg rijden”, klinkt het.

Lees meer »

“Hou je mond, kale eikel”: Declan Rice in de clinch na affluiten, ook obsceen gebaar van Bellingham toont spanning bij Engelsen

Engeland ontsnapte op een onwaarschijnlijke wijze aan een nederlaag tegen Slovakije. De spelers lieten hun emoties dan ook de vrije loop, op alle mogelijke manieren. Jude Bellingham vierde zijn doelpunt met een obsceen gebaar richting de Slovaakse bank, Declan Rice ging zelfs fysiek in de clinch met de Slovaakse bondscoach en noemde hem “een kale eikel”.

Lees meer »

Actrice Natali Broods: “Slippers aan, tenen in het zand. Alleen dan kan ik ontspannen. De andere dagen van het jaar ben ik in rouw”

“Er zijn in het leven twee soorten mensen. Zij die het perfect alleen kunnen. En zij die altijd hulp nodig zullen hebben. Ik ben de laatste soort.” Natali Broods is een rasactrice en dat komt met een prijs. Alles wat ze voelt, voelt ze maal tien. “Ik pak alles ongefilterd binnen. Het leven op afstand houden: kan ik niet.”

Lees meer »

Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen”

Sinds kort kan je weer de voeten onder tafel schuiven in Gasthof Het Witte Paard op de Markt in Oostvleteren. Dit prachtige restaurant zat al een tijdje zonder uitbating en daar is nu verandering in gekomen.
The post Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen” appeared

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, rook en assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »