Henri Treial, middenman bij Knack Volley, wil na beker ook de titel:“Beleving volleybal is hier intenser”

Vorige zaterdag hielp centrumspeler Henri Treial Knack Volley mee aan zijn, in totaal, zestiende beker. Zaterdag 17 februari reist Knack naar Maaseik waar de middenman de jongste twee seizoenen volleybalde. Met straks de play-offs in het vooruitzicht wil hij de zegereeks met Roeselare verderzetten.

De nu 31-jarige en 2,04 meter grote Estse volleyballer begon als tienjarige te volleyballen bij het bescheiden Valio Vöru VK. In 2012 werd Henri Treial uitgeroepen tot Rookie van het Jaar en kwam hij op de radar van de Estse topclub Bigbank Tartu.

“Als kind kon ik mijn sportieve aspiraties eerst kwijt in de atletieksport en het dansen. Dat laatste duurde maar een half jaar, want toen al sloegen mijn lange benen in de knoop. Dat dansen werd vlug afgevoerd en ook de atletieksport was niet echt mijn ding. Ik begon dan maar te volleyballen en kon daar wel mijn sportieve ambitie in kwijt. Ik werd overigens van thuis uit nooit onder druk gezet om volleybal te spelen. Mijn vader beoefende dat wel recreatief en dat hoog uitgroeien zat in de genen, want mijn beide ouders waren groot van gestalte. Mijn broer die zes jaar ouder is groeide ook uit tot tegen de 2 meter al was hij niet zo sportief aangelegd als ikzelf. In Estland staat het voetbal als eerste ploegsport. Daarachter volgt basketbal en volleybal is de derde belangrijke ploegsport. De nationale volleybalploeg scoort dan in kwaliteit wel het hoogst in internationale waardering.”

Seizoen per seizoen

Treial stootte door naar de nationale ploeg waarin hij al een tiental seizoenen meedraait. Na vier seizoenen Tartu verkaste hij twee seizoenen naar Tsjechië waar hij voor Karlovarsko uitkwam en daarna voor één seizoen naar Arapi Mondovi in de Italiaanse tweede klasse volgde. Daarna volgde nog een passage bij de Estse topper Saarema VK. Hij speelde daarna één seizoen bij het Franse Saint-Nazaire waarmee hij nipt de promotie naar de topklasse miste. Dan maakte hij de overstap naar Maaseik om dit seizoen bij Knack te spelen. Hij onderschreef er een contract voor één seizoen en heeft er het best naar zijn zin. Volgt er nog een verlengd verblijf in Roeselare? “Daar ben ik eigenlijk nog niet mee bezig. Ook in Maaseik tekende ik er eerst een overeenkomst van één seizoen, daarna volgde er een tweede. Ik bekijk het ook liever seizoen per seizoen, want in een sportloopbaan kunnen de opportuniteiten vlug veranderen. Nu telt eerst de titelstrijd met Knack.”

Wisselvallig Maaseik

Treial die in de fotografie een favoriete vrijetijdsbesteding kent, is ook een fanatiek Harry Potter-fan wat hij door kleine tatoeages op de vingers illustreert. Maar hoe ervaart hij het verschil tussen de volleybalbeleving in Maaseik en Roeselare? “Ik vreesde al voor die vraag”, lacht Treial. “Maar er is wel degelijk een verschil. Het contact zowel binnen de spelersgroep als met bestuursleden en medewerkers, maar ook supporters is hier in Roeselare veel warmer, spontaner en intenser. Iedereen rond de ploeg leeft sterker mee. Misschien heeft het ook te maken met het feit dat iedereen in Schiervelde dichter bij het speelveld zit dan in Maaseik. Maar de beleving is hier sterker en dat maakt het allemaal mooier.”

Seizoen per seizoen

Maaseik kent een moeilijk seizoen, speelt wisselvallig, maar staat momenteel dan toch derde geklasseerd. Wat schort er bij de Limburgers? “Individueel zijn de spelers bij Maaseik even sterk als bij Knack. En ik weet niet echt waardoor het komt, maar er staat geen team op het veld. Die collectieve sterkte die wij etaleren, ontbreekt te veel en raakt er maar niet ingeslepen. Dat leidt dan tot die wisselvallige resultaten.”

“Of ik uitkijk naar de wedstrijd in Maaseik? Toch wel al zal ik wel zenuwachtiger zijn bij die confrontatie. Maar eens de wedstrijd op gang is geslagen, telt alleen nog de focus op de wedstrijd. Knack is uiteraard favoriet om de titelfinale te spelen waar Aalst en Maaseik de grootste kans maken op dat andere finaleticket. “Tegen Maaseik zou ik toch wel het liefst de finale spelen. Maar voorlopig bekijken wij wedstrijd per wedstrijd.”

The post Henri Treial, middenman bij Knack Volley, wil na beker ook de titel:“Beleving volleybal is hier intenser” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gunther Levi van De Romeo’s komt op bij  gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout: “Wil me inzetten voor veilig fietsen in de gemeente”

Zanger en acteur Gunther Levi, officieel Gunter De Batselier, doet in oktober mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout. Hij is kandidaat op de lijst van Hulshout op Punt (HOP), de nieuwe naam van de plaatselijke CD&V-afdeling. Verkeersveiligheid is een thema waarvoor hij zich extra wil inzetten. Levi relativeert de impact van zijn bekendheid: "Een cafébaas in onze gemeente is even

Lees meer »

Luk (70) miste amper een festival, nam er duizenden foto’s en is nu zelf te zien in Dranouter: “Onze manier om merci te zeggen”

Oervrijwilliger Luk Dombrecht (70) neemt sinds jaar en dag foto’s in Dranouter, een van ’s lands oudste festivals. Voor de viering van het gouden jubileum stelt Dranouter een fractie van zijn duizenden foto’s tentoon in het dorp. Ook Luk is er te zien. “Maar die beelden waren moeilijk te vinden, want zelf staat hij niet graag op foto.”
The

Lees meer »

Welke grasmat? Zeg gerust ‘weide’ tegen speelveld van Eendracht Aalst: “De situatie in het Pierre Cornelisstadion is absurd”

Nee, er zal niet meteen gevoetbald kunnen worden in het Pierre Cornelisstadion. De thuisbasis van Eendracht Aalst ligt er momenteel wel heel belabberd bij. Het gras is er — net zoals op jeugdcomplex Zandberg — al lange tijd niet gemaaid. Het lange gras waait er lustig mee met de wind. Een rondgang door het stadion levert nog wel meer vreemde

Lees meer »

Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad na schorsing burgemeester Ward Vergote: “Verwachten een duidelijke toelichting”

De oppositiepartij NVAPlus pleit door de schorsing van burgemeester Ward Vergote (Visie) voor een extra gemeenteraad om de situatie en de komende stappen helder te maken voor alle inwoners. “We verwachten van de gemeente een duidelijke toelichting aan de raadsleden en de burgers over wat nu gaat volgen”, reageert Gert-Jan Hovaere.
The post Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad

Lees meer »

“Haken is het nieuwe yoga”: nieuwe handwerkclub Wolle Bollen trekt naar kermis in Dentergem

Ingrid Vandamme, Petra Lobbens en Siska Spiesschaert hebben met De Wolle Bollen een eigen handwerkclub opgericht in Dentergem. Die komt maandelijks bijeen in woonzorgcentrum Mariaburcht. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Komend weekend kan je ze uitzonderlijk aan het werk zien op de kermis van Oeselgem.
The post “Haken is het nieuwe yoga”: nieuwe handwerkclub Wolle Bollen trekt naar kermis

Lees meer »

Roel (40) zet zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen hotelkamer zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. “We hebben geen idee wat ons te wachten staat”,

Lees meer »

“Ik, een blauwe Conner Rousseau? Ik geloof niet in showpolitiek”: wie is Vincent Verbeecke (29), de nieuwe kandidaat-voorzitter van Open Vld?

Hij kan het goed uitleggen, een das laat hij thuis én hij woonde ooit één vergadering bij van de Jongsocialisten. De jongste kandidaat-voorzitter ooit, Vincent Verbeecke (29), zou zomaar eens de ‘blauwe Conner Rousseau’ kunnen worden, al ziet hij dat zelf anders. Dit is de onbekende woordvoerder van Gwendolyn Rutten, die Open Vld wil redden van de ondergang: “De clans

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden (81), die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »