“Moeten we alles of niets spelen?”: betogende boeren niet tevreden over bereikt akkoord

“Niemand is tevreden.” Heel wat boeren die de voorbije weken betoogd hebben, nemen geen genoegen met het akkoord van donderdagavond. Ze bezinnen zich nu over extra acties.

“We zitten met een dubbel gevoel”, zegt Stijn Vandelanotte (33). De veehouder uit Westhoekdorp Merkem nam de voorbije weken deel aan verschillende protestacties. “Onze twee hoofdeisen zijn niet voldaan of toch heel beperkt. Waarom kwamen we op straat: stikstof en gronden.”

“Je moet goed zot zijn om nu te durven investeren op lange termijn” – Stijn Vandelanotte

“Stikstof heeft enkel wat uitstel of zelfs afstel opgeleverd voor de maatwerkgebieden”, stelt hij. “Zelfs een kader waaraan het Vlaams agentschap Omgeving zich moet houden bij het verlenen van een advies bij passende beoordeling is niet in het akkoord geraakt. Dus hun beoordelingen blijven subjectief en volledig in het voordeel van Natuurpunt. Zij willen maar één ding: de landbouw weg en eigendomsrechten afnemen. Robuust kader? Rechtszekerheid? Als wij nu investeren om aan alle regels te voldoen, is dat voor 15 tot 20 jaar. Wat als het in 2030 toch onvoldoende is? Je moet goed zot zijn om nu te durven investeren op lange termijn.”

Enorme grap

“De maatregel van de aankooppauze voor gronden is een enorme grap: Natuurpunt kan blijven aankopen met subsidies. Dat de overheid geen aankopen meer doet, is zand in de ogen, want de Vlaamse Landmaatschappij en Natuurpunt zijn in onze ogen één pot nat. Natuurpunt blijft baas in het agentschap Omgeving. En toch lijkt niemand de politieke moed te hebben om bevoegd minister Zuhal Demir aan te vallen. Ze mag lekken zoveel ze wil. Ook de media durft haar niet de nodige kritische vragen te stellen.”

“Waar landbouwers ook beslissen om actie te voeren, ik zal hen blijven steunen”

“In de marge hebben we wel een aantal mooie punten gehaald zoals derogatie, maar dat is weliswaar pas voor volgend jaar. Wordt op dat vlak woord gehouden? Het weghouden van nulbemesting in VEN-gebieden lijkt mij de logica zelve, maar blijkbaar was dit voor de natuurorganisaties wel een van hun breekpunten. De industrie blijft ongeschonden: een havenuitbreiding van 50 procent kan zonder problemen.”

Zwaardere betogingen?

“Nu blijft de vraag: kunnen we nog meer bereiken met extra en zwaardere betogingen? Moeten we alles of niets spelen met een algemene mobilisatie? Zouden andere sectoren ons eindelijk komen steunen? Of hervatten we onze initiële lokale ludieke acties om onze problemen aan te kaarten en zo toch de verkiezingen wat te kunnen sturen? Iedereen gaat even moeten bezinnen en dit voor zichzelf beslissen. Waar landbouwers ook beslissen om actie te voeren, ik zal hen blijven steunen.” (TP)

The post “Moeten we alles of niets spelen?”: betogende boeren niet tevreden over bereikt akkoord is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sammy Swaenepoel niet langer op kieslijst van Vooruit-Groen in Izegem: “Niet akkoord met LGBTQ+-beleid”

Kapper Sammy Swaenepoel (44) is niet langer kandidaat op de lijst van Vooruit-Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober in Izegem. Hij stapt op uit onmin met de gang van zaken omtrent het LGBTQ+-beleid binnen de partij. “Ik ben naïef en goedgelovig op de lijst terecht gekomen, nu stap ik er gekwetst en teleurgesteld op en dit na twee jaar inzet

Lees meer »

Vrouw (24) mag dag na fataal ongeval ziekenhuis verlaten maar sterft paar uur later thuis: autopsie moet meer duidelijkheid brengen

Een 24-jarige vrouw uit Turnhout is zondagnamiddag overleden in haar woning. De avond ervoor was ze nog betrokken bij een aanrijding in het Nederlandse Baarle-Nassau. Daarbij had een 41-jarige vrouw uit Minderhout het leven gelaten. Het gerecht laat een autopsie uitvoeren om de precieze doodsoorzaak van het slachtoffer te achterhalen.

Lees meer »

LIVE. Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Brugse tennis- en padelclub KG Witte Beer met nieuwe voorzitter de zomer in

KG Witte Beer Tennis & Padel zet verder in op de jeugd. Men heeft enkele actieve bestuursleden die elk hun eigen taak doen. Met Franky Baert heeft de club een nieuwe (waarnemend) voorzitter. “We willen geen kweekvijver zijn van toptalenten, maar iedereen met tennis laten kennismaken.”
The post Brugse tennis- en padelclub KG Witte Beer met nieuwe voorzitter de

Lees meer »

Kampvuuravond in Watou met de Faute Bendt

Op zaterdag 13 juli organiseren Ferm Watou en Landelijke Gilde Watou opnieuw hun kampvuuravond. De Faute Bendt en studio Fashion zullen voor ambiance zorgen.
The post Kampvuuravond in Watou met de Faute Bendt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vrouw van wielrenner Jasper Stuyven aangeklaagd door Amerikaans miljardenbedrijf door gebruik van woord ‘peloton’: “Hallucinant”

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

Huiveringwekkende beelden tonen hoe haaien bloedende vrouw ‘stalken’ na aanval voor Amerikaanse kust

Tijdens de nationale feestdag in de Verenigde Staten speelde zich donderdag een huiveringwekkende situatie af. Vier strandgangers die voor de kust van South Padre Island in Texas aan het zwemmen waren, werden aangevallen door haaien. Twee van hen raakten zwaargewond en twee anderen konden nog op tijd uit het water springen. Op sociale media gaan beelden rond van de twee

Lees meer »

Biden in eerste tv-interview sinds rampzalig verlopen debat: “Ik was uitgeput en voelde me echt niet goed”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat hij ziek was tijdens dat debat. “Ik voelde me verschrikkelijk”, zei Biden in gesprek met zender ‘ABC’. Hij noemde het “een slechte episode” en suggereerde daarmee dat het een eenmalig incident zou zijn geweest.

Lees meer »

Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf opgepakt: “Dit is hallucinant”

In het strafonderzoek naar de fraude bij het magistratenexamen van januari hebben speurders van de Brusselse federale politie één van de twee klokkenluiders in het dossier opgepakt. De advocaat werd vrijdagochtend door drie agenten van zijn vrijheid beroofd en de hele voormiddag verhoord. “Dit is hallucinant” zegt zijn raadsman.
The post Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf

Lees meer »

KIJK. Kim Kardashian maakt plots achterwaartse salto op dansvloer

Kim Kardashian (43) was een van de aanwezigen op het 40e verjaardagsfeest van haar zus Khloé Kardashian. Ze stal de show op de dansvloer en trok alle aandacht naar zich toe toen ze salto’s begon te maken. Met behulp van Cade Hudson – manager en goede vriend van zangeres Britney Spears – deed ze dit naar eigen zeggen “verschillende keren

Lees meer »