Topvrouw Sophie Dutordoir stelde bij Alstom in Brugge allereerste autonoom toegankelijk dubbeldekrijtuig voor: “Dit is het einde van een Belgenmop bij NMBS”

NMBS zet een belangrijke stap vooruit in het toegankelijk maken van de trein voor iedereen. Donderdag hebben de Belgische Spoorwegen bij treinbouwer Alstom in Brugge het eerste van 130 autonoom toegankelijke M7-dubbeldekrijtuigen voorgesteld. Een rijtuig dat er mee voor moet zorgen dat reizigers met een beperkte mobiliteit, waaronder ook rolstoelgebruikers, volledig zelfstandig de trein kunnen nemen.

Bij de voorstelling van het rijtuig bij Alstom in Brugge, in aanwezigheid van Georges Gilkinet, minister van Mobiliteit, en Karine Lalieux, federaal minister van Maatschappelijke Integratie, wees topvrouw Sophie Dutordoir erop dat zij bij haar benoeming in 2017 bij NMBS een einde moest maken aan een Belgenmop bij NMBS: “Mijn voorgangers hadden 445 rijtuigen besteld met een opstap van 63 centimeter op de perrons.”

Compromis

“Een compromis à la Belge, omdat er in onze stations perrons die 38, 55 en 76 centimeter lager liggen dan de treinen. Deze bestelling uit 2015 was een gemiste kans. Die absurde beslissing kon niet meer ongedaan gemaakt worden, de eerste stellen zijn geleverd. Maar voor de nieuwe rijtuigen en bij de renovatie van de perrons hanteren wij voortaan één maatstaf: een opstap van 76 centimeter.”

“Als bedrijf dat een openbare dienst verzekert, is het de plicht van NMBS om iedereen, ook wie minder mobiel is, op een comfortabele manier te vervoeren. De komende tien jaar zal NMBS 6 miljard investeren in beter toegankelijke stations en treinen. Inmiddels zijn al 103 treinstations toegankelijk, tegen 2032 moet dit uitgebreid zijn tot 176 stations.”

Autonoom

“Een betere toegankelijkheid houdt onder meer in dat er blindengeleiding is, dat mensen met buggy’s en rolstoelen kunnen gebruik maken van liften. Dat er toegankelijkheidsassistentie is bij de aankoop van tickets. En dat iedereen gemakkelijk kan instappen”, aldus Sophie Dutordoir.

De bestelling van 130 autonoom toegankelijke M7-dubbeldekrijtuigen bij Alstom in Brugge kadert in diezelfde inclusieve filosofie. De rijtuigen hebben een deur met een instaphoogte van 76 centimeter, de standaardhoogte van de nieuwe perrons. Vooraleer de deur opent, schuift automatisch een trede naar buiten die de afstand tussen het perron en de trein overbrugt en ervoor zorgt dat reizigers met een beperktere mobiliteit veilig én zelfstandig kunnen in- en uitstappen.

Aanpassingen

Ook binnenin het rijtuig zijn de nodige aanpassingen gebeurd voor de veiligheid en het comfort van de reizigers. Zo zijn bijvoorbeeld de deuropeningen breder, zijn er bijkomende handgrepen geplaatst en lagere drukknoppen voorzien om de deuren te openen. De rijtuigen beschikken ook over een aangepast toilet en een intercomsysteem voor rolstoelgebruikers om indien nodig om assistentie te kunnen vragen.

Voor de ontwikkeling van het autonoom toegankelijk rijtuig werd ook beroep gedaan op de expertise van belangenorganisaties zoals de Hoge Raad voor Personen met een Handicap, CAWaB en Unia. “Zij werden geconsulteerd, bezochten een maquette van het ontwerp en gaven concrete aanbevelingen, waarvan de belangrijkste werden geïntegreerd”, benadrukt de CEO van de NMBS.

Engagement

NMBS bestelde de 130 autonoom toegankelijke rijtuigen in december 2020 bij Alstom, dat zich heeft geëngageerd om deze – samen met alle andere M7-rijtuigen – vanaf de tweede helft van dit jaar en tegen eind 2026 te hebben geleverd. De eerste drie rijtuigen zullen eind dit jaar klaar zijn. Vanaf 2027 moet elke M7-trein over minstens één van deze rijtuigen beschikken.

De M7-dubbeldekkers zijn in ons land het eerste treintype met een rijtuig met een autonome toegang. Een uitrusting die NMBS voortaan standaard zal opnemen bij elk nieuw type trein dat ze in de toekomst zal aankopen. NMBS wil tegen 2032 de helft van haar vloot vernieuwen, onder meer met de nieuwe M7-dubbeldekstreinen.

Pannes

In totaal bestelde NMBS 750 rijtuigen, waarvan de eerste in december 2015. Het gaat om een investering van in totaal ruim 3 miljard euro, waarvan zo’n 400 miljoen voor de 130 autonoom toegankelijke rijtuigen.

De nieuwe treinen zijn nodig zodat NMBS oudere treinen buiten dienst kan nemen. Dat Alstom momenteel kampt met een vertraging van 2,5 jaar in de levering ervan betekent dat NMBS deze oudere treinen, die gevoeliger zijn voor pannes, langer dan voorzien moet inzetten. Ongeveer de helft van alle bestelde rijtuigen is intussen in dienst, de overige belooft Alstom tegen eind 2026 te hebben geleverd.

Is alles nu koek en ei? Andersvaliden Nino Peeters en Sam Michiels, die de instap in het nieuwe rijtuig mochten testen, stellen: “Er zijn nog altijd 75 stations waar mensen in een rolstoel de trein niet kunnen instappen…”

The post Topvrouw Sophie Dutordoir stelde bij Alstom in Brugge allereerste autonoom toegankelijk dubbeldekrijtuig voor: “Dit is het einde van een Belgenmop bij NMBS” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Terug uit Frankrijk en dure parkeerboete in je mailbox? Wees op je hoede

Omdat je een parkeerboete in Frankrijk vergat te betalen, is het verschuldigde bedrag meer dan verdubbeld. En betaal je niet binnen de 24 uur, riskeer je nu zelfs een boete van 675 euro. De mail wordt in naam van ANTIA, het agentschap dat verantwoordelijk is voor het innen van boetes in Frankrijk, verstuurd maar het gaat om oplichting.

Lees meer »

Recordaantal klachten over installatie digitale meter

Netbeheerder Fluvius heeft dit jaar al 4.698 klachten ontvangen over de installatie van digitale meters. Dat is een forse stijging tegenover de 2.689 meldingen in 2022 en de 3.766 meldingen in 2023. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-parlementslid Peter Van Rompuy heeft opgevraagd.

Lees meer »

Mahdi wil geen soepelere taalwetgeving op het spoor

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi wil niet weten van soepelere taalregels op het spoor. Dat laat hij weten in een reactie op ontslagnemend minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo), die een incident ter hoogte van Vilvoorde aangrijpt om te pleiten voor een minder strikte toepassing van de taalwetgeving.

Lees meer »

Stef (39) slaapt al twee maanden in tentje: “Wat als ik binnen de drie maanden geen appartement vind? Daar lig ik nu van wakker, niet van de winter die komt”

Er is werk aan de winkel voor de kersverse schepen van Stadsontwikkeling en Wonen Patrick Janssens (Vooruit). Stef (39) woont al anderhalve maand in een tentje ergens in ‘het groen’ in Antwerpen. “Ik heb zeker twintig appartementen bezocht, maar overal ving ik bot met mijn werkloosheidsuitkering van 1.350 euro”, vertelt hij.

Lees meer »

Analist Marc Degryse denkt mee met Club Brugge over opvolging van Mignolet, Mechele en Vanaken: “Kijk uit naar karakters!”

Met 1203 wedstrijden op de teller en 16 landstitels zijn Simon Mignolet (36), Hans Vanaken (32) en Brandon Mechele (31) de onvervangbare steunpilaren van Club Brugge. Een uniek trio. Wat gebeurt er als die drie iconen straks vertrekken of een punt zetten achter hun carrière? Onze huisanalist Marc Degryse maakt de denkoefening die ze bij blauw-zwart ooit ook zullen moeten

Lees meer »

Zijn Kevin De Bruyne en Mo Salah écht te oud? Waarom Engelse topclubs liever geen lange en dure contracten geven aan dertigers

De Premier League dreigt een beetje minder premium te worden. Smaakmakers als Kevin De Bruyne (33), Virgil van Dijk (33), Mohamed Salah (32) en Son Heung-min (32) zien straks allemaal hun contract aflopen. En ze mogen dan alle vier de voorbije jaren de competitie gekleurd hebben, hun clubs aarzelen om te verlengen. Waarom reageren die clubs op zo’n manier? En

Lees meer »

Stadstraktatie verhuist weer naar januari

Na enkele jaargangen in de zomer verhuist de stadstraktatie weer naar de winter. Op zondag 5 januari vanaf 11 uur op de Markt is het zover. Het concept blijft hetzelfde: alle inwoners van Torhout zijn welkom voor een traktatie door het stadsbestuur. Het ideale moment voor een lekker drankje en een babbeltje met de buren
The post Stadstraktatie verhuist

Lees meer »

Kenneth Claes is de nieuwe T2 van Eendracht Brugge (4D)

De jongens van de Watertoren hebben een nieuwe T2. Kenneth Claes debuteert in klimmen en dalen als assistent van eerste in bevel Hendrik Anckaert. De neofiet is alvast lovend over zijn nieuwe uitdaging. Tegen het pas opgerichte KSV Jabbeke B werd nochtans met 0-2 verloren. Kenneth Claes legt uitvoerig uit was misliep. “We misten enkele
The post Kenneth Claes

Lees meer »

Roeselare verliest met 3-0 in Polen tegen Zawiercie in Champions League

Knack Roeselare heeft woensdag zijn vierde wedstrijd in groep C in de Champions League volley voor mannenteams verloren. De West-Vlamingen gingen op bezoek bij het Poolse Zawiercie met 3-0 onderuit. De setstanden in Sosnowiec waren 25-20, 25-19 en 25-18.
The post Roeselare verliest met 3-0 in Polen tegen Zawiercie in Champions League appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Jonge Trump-adviseur zakt plotseling in elkaar tijdens speech: “Ik weet de woorden niet meer”

Een adviseur van Donald Trump is zondagavond (lokale tijd) onwel geworden tijdens een toespraak op het New York Young Republicans gala. De 27-jarige Alex Bruesewitz zei plotseling op het podium dat hij zijn tekst was vergeten en viel seconden later flauw. Medewerkers schoten direct te hulp en brachten hem backstage. De twintiger werd voor de verkiezingscampagne van Trump ingehuurd om

Lees meer »