Boek ‘De Veemarkt, de tijd van toen’ zoekt oud beeldmateriaal

André Vandenbroucke (89), sinds 1958 secretaris van de Groenten- en Fruitbond Kortrijk, is op zoek naar oude beelden van de Veemarkt. Samen auteur Peter Van Herzeele (74) en fotograaf Patrick Holderbeke wil hij een boek uitgeven met de titel ‘De Veemarkt, de tijd van toen’. “Het heeft daar ooit enorm geleefd en dat willen we tonen, als souvenir voor toekomstige generaties”, zegt André.

De Veemarkt, in de volksmond ‘De Koeiemarkt’, is één brok geschiedenis en folklore. “Dat mag niet verloren gaan”, vertelt André. “In de halle, geopend in 1957, werden voornamelijk groente- en fruitmarkten gehouden. Er waren fruitstoeten en -nachten met zelfs een fruitkoningin. Je had er veehandel en een slachthuis. En de markt werd omringd door volkscafés en volkse figuren. Dankzij mijn jarenlange functie als secretaris had ik veel documentatie in huis liggen, dus sprak ik Peter aan om dit allemaal te bundelen in een boek. We zoeken mensen die ons willen helpen om oude foto’s, affiches en informatie te verzamelen. Als dat lukt, willen we ook nog mensen interviewen die de hoogdagen van de Veemarkt hebben gekend.” Alles mag bezorgd worden in de Burgemeester Pyckestraat 23a/13 in Kortrijk of via mail aan [email protected].

(lees verder onder foto)

De halle op de Veemarkt in 1958 © Beeldbank Kortrijk

“Toen de gemeenteraad in maart 1956 besliste een handelshal op te richten voor een vee-, fruit- en groentemarkt werd er daar al meer dan 100 jaar vee verhandeld voor het nabijgelegen slachthuis. Vandaar ook de naam ‘Veemarkt’”, vertelt Peter Van Herzeele. Zijn grootvader heeft nog gewerkt in het slachthuis. “Het beluik of steegje de Koeiekop lag tussen de Wijngaardstraat en de Sint-Jansstraat. Het beluik ontstond in het midden van de 19de eeuw en kreeg de naam Koeikop. De naam alludeert naar het slachthuis dat iets verder lag en in 1876 gebouwd werd. De Koeikop was lange tijd de stek van drinkebroers, kunstenaars en volksfiguren. Het beluik verdween in 2007 definitief uit het straatbeeld. Leuk detail: de sculptuur van de koeienkop, die zich bevond aan de ingang van het slachthuis op de Veemarkt, werd in ere hersteld en overgebracht naar Trezoor Erfgoeddepot. Het boek ‘De Veemarkt, de tijd van toen’ zal gevuld zijn met dergelijke interessante anekdotes en weetjes naast de vele foto’s.”

Tegen de zomer willen André, Peter en Patrick het boek voorstellen in De Zonnewijzer.

The post Boek ‘De Veemarkt, de tijd van toen’ zoekt oud beeldmateriaal is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Zowel in Rusland als in Oekraïne schade door nachtelijke droneaanvallen

Hongarije heeft een voor maandag gepland gesprek tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, en diens Duitse collega Annalena Baerbock geannuleerd, meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond. Het ministerie stelt dat “een serieus en eerlijk persoonlijk gesprek” tussen de twee ministers “erg belangrijk” zou zijn geweest in het licht van het bezoek van de Hongaarse premier Viktor

Lees meer »

Mbappé komt met kwinkslag terug op relletje rond Onana en is niet gerust in Franse zege: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. Mbappé kwam ook met een kwinkslag terug op de verwijderde video met de zingende Amadou

Lees meer »

Dieven stelen kilo’s in beslag genomen drugs en duizenden sigaretten op luchthaven Zaventem

Bijna 30 kilogram cannabis, 1.392 kilogram waterpijptabak, 75 kilogram versnijdingsmiddel voor cocaïne en maar liefst 269.000 sigaretten. Dieven hebben hun slag geslagen in een magazijn voor in beslag genomen goederen op de luchthaven van Zaventem. Het gebouw zou goed beveiligd moeten zijn en is enkel toegankelijk met een badge. Maar ook vorig jaar in mei was er al een inbraak.

Lees meer »

Artificiële intelligentie bepaalt wat u betaalt voor uw koopjes: kan ik daardoor nog goedkoper kleding kopen?

Grote modeketens gebruiken tegenwoordig artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke artikelen in deze soldenperiode met welke korting worden verkocht. Als consument doet u daar alvast uw voordeel mee, want onder meer ZEB en E5 pakken nu al uit met kortingen tot -70%. Betekent dit ook dat koopjesjagers in de ene winkel een betere deal kunnen scoren dan in de

Lees meer »

“Probeer een eerlijke sprinter te zijn en wil andere renners niet hinderen”: Jasper Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

Verdachte vlekjes worden sneller gecontroleerd door ‘één-vlek-check’ van het Jessa Ziekenhuis: “Om huidkanker sneller op te sporen”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kan je vanaf nu een verdacht vlekje sneller laten controleren. De dienst dermatologie start met de ‘Eén-vlek-check’, je kan daar een verdacht vlekje binnen enkele weken laten controleren. Normaal duurt dat maanden door de lange wachtlijsten, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn om huidkanker te voorkomen. Het ziekenhuis raadt ook

Lees meer »

De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst voor in Ingelmunster: “Klaar voor de toekomst”

Onder grote belangstelling stelde de huidige meerderheid De Brug/N-VA/Open VLD de voltallige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor in ’t Ontmoetingscentrum in de Bollewerpstraat. Op zondag 13 oktober kunnen de dorpsgenoten stemmen op veertien onafhankelijken, vijf N-VA-kandidaten en twee Open VLD’ers. Elf van de 21 kandidaten zijn nieuw op de lijst.
The post De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst

Lees meer »

Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft”

Zaterdag werd de titel van ereburger van Nieuwpoort uitgereikt aan Godelieve Vieren. Ze krijgt de bijzondere erkenning omwille van haar sociocultureel, politiek en toeristisch engagement in de voorbije decennia. Godelieve Vieren is de 23e ereburger van Nieuwpoort.
The post Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft” appeared

Lees meer »