Deze boeren voelen zich “bekocht” na gesprek met Demir: “Daarom willen we de acties opvoeren”

Na de actie in Antwerpen en het gesprek met minister Demir voelden Stijn Vandelanotte (33) en z’n collega’s zich “bekocht”. Ze schreven een brief, die woensdagavond massaal werd gedeeld. “We zijn bereid tot marathonacties”, klinkt het onheilspellend.

“We hadden het gevoel dat we Demir onder druk konden zetten, maar uiteindelijk bereikten we niks”, zucht veehouder Stijn Vandelanotte uit Merkem. Hij was een van de boeren die vanuit West-Vlaanderen meereed om de Antwerpse haven te blokkeren. “We werden uitgenodigd in Brussel, maar we wisten dat we de barricades in Antwerpen niet mochten verlaten. Demir had zogezegd geen tijd om af te komen, maar even later was ze er toch. Toen voelden we ons sterk, nu voelen we ons bekocht. In haar interviews na ons gesprek kregen de vakorganisaties zelfs nog een veeg uit de pan. Ze giet olie op het vuur en voert een regelrechte oorlog door te polariseren.”

Brief

Om hun ontgoocheling en woede te kanaliseren schreven Stijn en enkele collega’s een brief, die nu massaal wordt gedeeld in WhatsApp-groepen van landbouwers. “Eigenlijk via alle mogelijke kanalen, om aan te tonen waarom we de acties opvoeren.”

In de brief beschrijven ze onder meer hun ervaringen na het overleg met Demir. “Drie uur nadat we binnen gelaten zijn, worden we vriendelijk buiten gelaten en krijgen nog een afscheidszoen erbij, u zal begrijpen dat het gesprek dus uiterst respectabel is verlopen.”

“We hebben veel energie gestoken in het gesprek met Demir want wij zijn geen getrainde advocaten die zulke gesprekken dagelijks voeren. Dus we besluiten om naar huis te gaan en ook onze achterban mee te nemen want dat hebben we beloofd aan Demir en eerlijk als we zijn, houden we ons aan ons woord. De volgende ochtend worden we wakker met een onbehagelijk gevoel, wat was dat nu gisteren?”

Walging

“We beginnen mekaar te contacteren en komen er op uit dat iedereen uiteindelijk hetzelfde gevoel over houdt aan het gesprek, WALGING! We voelen ons allemaal verraden door de vakminister die ons te woord stond. Het was duidelijk niet haar bedoeling om oprecht te zijn of te luisteren. Neen, de haven moest zo snel mogelijk vrijgegeven worden en de boeren moesten gesust worden. Pappen en nathouden wordt dat wel eens genoemd.”

“Beste landbouwers, wij rechten onze rug. Het zevenkoppig monster heeft zijn ware aard laten zien en we gaan er opnieuw met verenigde krachten tegen vechten! Dat is de enige manier om te overleven en een toekomst voor ons en onze kinderen te vrijwaren.”

Marathonacties

“We laten ons niet tegen mekaar uitspelen, de boeren die gisteren bij Demir aanwezig waren hechten nog altijd meer geloof aan hun vakorganisaties dan aan kabinetten met een dubbele agenda. Deze poging om ons uit mekaar te spelen is alvast mislukt en we zijn zeer op onze hoede als er opnieuw een overleg toegestaan wordt.”

“Zoals eerder gemeld zijn we bereid om langere, marathonacties te doen als we niet serieus genomen worden door de politiek. De actie van kabinet Demir gisteren heeft alleszins niet gezorgd voor minder bereidwilligheid, integendeel.” (TP)

The post Deze boeren voelen zich “bekocht” na gesprek met Demir: “Daarom willen we de acties opvoeren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Meeste bosbranden in twintig jaar in Amazonewoud tijdens eerste zes maanden van 2024

Brazilië heeft in de eerste helft van het jaar 13.489 branden geteld in het Amazonewoud. Het gaat om het hoogste cijfer in twintig jaar. Dat blijkt maandag uit gegevens van satellietbeelden. Het aantal branden in de eerste jaarhelft ligt 61 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar (8.344). Experten wijzen naar onder meer de droogte, die historische proporties aanneemt.

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: dolverliefde Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Nieuwe details over koningin Letizia’s vermeende affaire overschaduwen militaire ceremonie van prinses Leonor

Een nieuwe stap in haar militaire opleiding: prinses Leonor (18) van Spanje is woensdag benoemd tot onderofficier tijdens een officiële ceremonie. Aanwezig en apetrots waren haar ouders koning Felipe (56) en koningin Letizia (51). Ze leken zorgeloos, terwijl er enkele uren voor de ceremonie een explosief interview heeft plaatsgevonden met de vermeende minnaar van Letizia. Jaimie Del Burgo, tevens haar

Lees meer »

De eerste beelden van Ruth Beeckmans als kwaadaardige koningin in ‘Sneeuwwitje’: “Dit doe ik voor kinderen die me te eng vinden”

Vanaf vandaag kan je in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne naar de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ gaan kijken. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje. Reporter Jarne strikte was erbij op de grote première en kon spreken met de hoofdcast. Bekijk het in deze nieuwe Showbits.

Lees meer »