Zwevegemse kajakkers Jasper Bonte en Tuur Bettens nemen deel aan legendarische Dusi Canoe Marathon in Zuid-Afrika

Morgenochtend staan de Zwevegemse kajakkers Jasper Bonte (30) en Tuur Bettens (35) aan de start van de Dusi Canoe Marathon in Zuid-Afrika, bekend als de zwaarste en meest legendarische kajakwedstrijd op het Afrikaanse continent. Verspreid over drie dagen moeten de atleten ongeveer 120 kilometer afleggen tussen Pietermaritzburg en Durban.

Donderdag 15 februari om 6 uur lokale tijd staan Jasper en Tuur met meer dan 600 deelnemers aan de start van de Dusi Canoe Marathon in Zuid-Afrika. De wedstrijd gaat vooral door op het water waarbij ze tal van uitdagende rapids moeten overwinnen, maar de atleten moeten ook behoorlijke afstanden al lopend trotseren met de boot door de Valley of a Thousand Hills. Jasper en Tuur vormen het enige deelnemende Europese duo.

“Het is voor ons beiden een kinderdroom om ooit deze wedstrijd te kunnen varen. We trainden het voorbije jaar hard voor deze uitdaging, ondanks onze fulltime jobs, en zijn dan ook zeer gemotiveerd om morgen de eerste etappe aan te gaan”, klinkt het bij het duo. Tuur was jammer genoeg geveld met een virus in de laatste voorbereiding. “Niet ideaal, maar mentaal ben ik oké en we voelen ons goed. Er hangt hier al een leuke sfeer. Het begint te kriebelen om eraan te beginnen. Het wordt vooral afwachten tot de eerste dag gepasseerd is om in te schatten waaraan we echt zijn begonnen.”

Liesa Colson (vrouw van Tuur), Tuur Bettens, vader Carl Bonte, Jasper Bonte en zijn vriendin Astrid Rycx © gf

Zowel Jasper als Tuur voelen een gezonde stress op de vooravond van de legendarische kajakwedstrijd. “Het is super spannend. We zetten een stap in het onbekende”, zegt Jasper. “95 procent van het parcours hebben we nog niet gezien omdat die bijna volledig loopt in afgelegen stukken die moeilijk bereikbaar zijn met de auto of zelfs te voet. Na een aantal voorbereidingswedstrijden wordt de Dusi Canoe Marathon de meest technische en zwaarste uitdaging ooit. Drie etappes op drie dagen tijd met een aantal hoge watervallen waar je zeer goed moet oppassen met je boot, een labyrint aan rivierkanalen waar je makkelijk kan verdwalen en loopstukken tot wel 21 procent stijging. Het wordt loodzwaar.”

Volg de avonturen van het sportieve Zwevegemse duo op Facebook via deze link.

The post Zwevegemse kajakkers Jasper Bonte en Tuur Bettens nemen deel aan legendarische Dusi Canoe Marathon in Zuid-Afrika is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De speeltijd is voorbij: Duitse spelersvrouwen niet meer welkom

De speeltijd is voorbij. Konden de spelers van de Duitse nationale ploeg sinds de start van het EK voetbal geregeld wat tijd doorbrengen met hun naasten, is daar niet langer sprake van. Het hoofd louter op de finale, niet op de familie. In tegenstelling tot de Engelse WAGs: na hun zege tegen Slovakije werden de Engelse spelersvrouwen in een vloot

Lees meer »

Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek”

De stuurgroep Dementievriendelijk Brugge lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne gericht op horecazaken en horecamedewerkers die men beter wil voorbereiden op de omgang met klanten met dementie.
The post Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Pop-upcinema ‘Lumière aan zee’ in Knokke-Heist succesvol gestart: “Mooiste verhalen naar breed publiek brengen”

De officiële opening van de pop-upcinema ‘Lumière aan zee’ in Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist woensdagavond was een groot succes. De rode loper lag uitgerold, klaar om de enthousiaste bezoekers te verwelkomen. Nog tot en met 25 augustus biedt Lumière aan zee een zorgvuldig gecureerd aanbod van familiefilms, arthouse, blockbusters en gerestaureerde klassiekers.
The post Pop-upcinema ‘Lumière aan zee’ in

Lees meer »

Anderlecht moet eerste competitiematch tegen STVV achter gesloten deuren spelen

Anderlecht zal het tijdens de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen, op 27 juli thuis tegen STVV, zonder de steun van de fans moeten doen. Paars-wit moet die match namelijk achter gesloten deuren afwerken als straf voor het stilgelegde bekerduel tegen Standard van vorig seizoen. Anderlecht zou bij het BAS beroep kunnen aantekenen, maar heeft beslist dat niet te doen.

Lees meer »

Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede

Het is duidelijk goed en gezond wonen in wzc Sint-Jozef in Ruiselede, want er mocht weer een 100-jarige gevierd worden: Maria Deschamphelaere.
The post Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede appeared first on KW.be.

Lees meer »

BEKIJK: Herdenking van dodelijke crash Britse WO II-bommenwerper in Kattevennen: “Belangrijk om hun opoffering nooit te vergeten”

De stad Genk heeft in de Kattevennen een herdenkingsmonument ingehuldigd voor de 3 Britse bemanningsleden van een vliegtuig dat crashte in de Kattevennen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 12 mei 1940 stortte de Britse bommenwerper van het type Bristol Blenheim neer in het bos. Het enige nog vliegende exemplaar vloog vandaag voor de gelegenheid over het vliegveld van Zwartberg. Het

Lees meer »

Jani Peiren verkeert in supervorm

Jani Peiren, een 24-jarige militair, is in topvorm. Nadat hij vorige week maandag in het Oost-Vlaamse Ursel een avondwedstrijd bij de elite 2 solo won, kroonde hij zich zondag in Lierde tot Belgisch kampioen bij de elite 3.
The post Jani Peiren verkeert in supervorm appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rik Waeyaert (62) uit Kortemark gaat met pensioen en zet punt achter politieke loopbaan: “De cirkel is nu mooi rond”

Geen Kortemarkenaar die Rik Waeyaert niet kent. Hij is niet alleen al meer dan 35 jaar politiek actief in de gemeente, maar is ook voor iedereen het ACV-gezicht van de Kortemark. Rik staat in september voor zijn laatste politieke wapenfeit: cc De Beuk officieel openen.
The post Rik Waeyaert (62) uit Kortemark gaat met pensioen en zet punt achter

Lees meer »