Kitesurfer wordt acteur, het unieke verhaal van Leander: “Ik ben een echte adrenalinejunkie”

Nieuwpoortenaar Leander Vyvey (34), voormalig professioneel kitesurfer, vertolkt de rol van de Duitse militair Peer Schultz in de film ‘The Last Front’, die momenteel in de bioscoop te zien is. Hij speelt er onder meer aan de zijde van Koen De Bouw en Iain Glen, onsterfelijk sinds zijn rol in ‘Game of Thrones’. “Als acteur is het je verantwoordelijkheid om je personage menselijk te maken”, zegt Leander.

The Last Frontneemt je mee naar de zomer van 1914. Het serene leven in een Belgisch dorp wordt verstoord wanneer een meedogenloze Duitse luitenant en zijn troepen de inwoners beginnen te terroriseren. De lokale boer Leonard Lambert gespeeld door Iain Glen (gekend voor zijn rol als Ser Jorah Mormont uit Game of Thrones, red.) leidt een groep dorpsgenoten naar veiligheid. Terwijl ze door de gevaarlijke bossen navigeren, bereiden Leonard en de dorpelingen zich voor op een explosieve confrontatie. De oorlogsfilm van Julien Hayet-Kerknawi ging niet toevallig in avant-première in de Kortrijkse Budascoop. De stad is samen met Lier, Kluisbergen en Damme een van de filmlocaties.

Jeugd op het strand

Nieuwpoortenaar Leander Vyvey maakte zijn acteerdebuut in 2016 in de langspeelfilm Rescue Under Fire. Leander had toen al een sportieve carrière achter de rug. Hij begon destijds met kitesurfen in 2002 in zijn thuisstad Nieuwpoort. “Mijn jeugd heb ik beleefd op het strand. Ik was lid van Surfclub Windekind. Als kind deed ik al enkele acteeropdrachtjes, maar als 12-jarige vond ik kiten cooler, dus schoof ik acteren aan de kant.”

“Wat me het meeste afschrikt, is net wat ik wil proberen”

Leander werd uiteindelijk viervoudig Belgisch kampioen en werd in 2008 en 2009 vicewereldkampioen op de Kiteboard Pro World Tour. Hij won ook verschillende medailles op wereldkampioenschappen. “Aan kitesurfen heb ik ongelooflijk mooie ervaringen en reizen overgehouden, maar in 2012 volgde een carrièreswitch. Mede door een blessure had ik de sport wat stilgelegd. Ik had dan ook al mijn doel om een wereldbekermanche te winnen bereikt. Alles wat daarna volgde, klonk minder exotisch. (lacht) Ik zoek graag de uitdaging op, ik ben nogal een adrenalinejunkie. Ik vind het leuk om mezelf ongemakkelijke taken op te leggen. Wat me het meeste afschrikt, is net wat ik wil proberen.”

Dualiteit

Na zijn loopbaan als professioneel kitesurfer volgde Leander een opleiding drama. Hij studeerde in Madrid, in Londen en in Chicago. Na verschillende acteeropdrachten, waaronder een van zijn bekendere rollen als Lukas in de Duits/Britse serie Then You Run, werd hij gecast als Peer Schultz in de oorlogsfilm The Last Front. “Oorlogsgeschiedenis krijgen we met de paplepel binnen in de Westhoek. Ik ben aan de havengeul van Nieuwpoort opgegroeid en daar zie je nog de restanten van de oorlog. Het is een onderwerp dat me boeit. Mijn grootvader Raymond Vyvey zat trouwens in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn broer Roger kreeg zelf een straat naar hem vernoemd.”

(lees verder onder de foto)

Leander als de Duitse militair Peer Schultz in de film ‘The Last Front’. (foto Charlotte Verminck)

Vooral de dualiteit tussen goed en slecht sprak Leander aan in zijn personage. “Als Duitser in de Eerste Wereldoorlog speel je de slechterik, maar als acteur draag je de verantwoordelijkheid je personage menselijk te maken en zijn motivaties te begrijpen. Als ik acteer, wil ik echt geloven in zijn verhaal. Wat ik zo interessant vond aan Peer Schultz is dat hij niet voor de makkelijkste weg koos, maar ingaat tegen zijn overste omdat hij zijn morele principes belangrijker acht dan overleven. Hij gelooft in zijn eigen land, maar op een bepaald moment staat hij niet meer in lijn met officier Laurenz (Joe Anderson, red.). Hoe ver ben je bereid te verdedigen waarvoor je staat en wat ben je bereid op te geven? Verschillende personages zitten met dat innerlijke debat.”

Geen ‘blockbusterdroom’

Later dit jaar is Leander nog te zien in de fictieserie Onder Vuur op Streamz. “Ik speel de bullebak Didier, ex-man van een van de nieuwe brandweervrouwen. Ik werd ook gecast in het derde seizoen van Chantal als een van de politieagenten en onlangs zat ik een paar maanden in Ierland voor een productie van Netflix. Ieder jaar volgen grotere en toffere projecten, maar ik sta nog steeds aan het begin van mijn carrière. Het is een hypercompetitieve markt. De Amerikaanse blockbusterdroom heb ik niet ik wil vooral films maken die mensen bijblijven en emotioneel raken. In een luxepositie terechtkomen waar ik mijn projecten zelf kan kiezen, zou mooi zijn.”

‘The Last Front’ van regisseur Julien Hayet-Kerknawi, met onder meer Iain Glen en Koen De Bouw, is momenteel te zien in de bioscoop.

The post Kitesurfer wordt acteur, het unieke verhaal van Leander: “Ik ben een echte adrenalinejunkie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Banksy laat migrantenbootje crowdsurfen op Glastonbury

De anonieme kunstenaar Banksy heeft een opblaasbaar bootje met poppen van migranten laten crowdsurfen op het Britse festival Glastonbury. Dat gebeurde gisteren tijdens het optreden van de band IDLES, waardoor fans in eerste instantie dachten dat het om een stunt van de band zelf ging. Het is niet de eerste keer dat een werk van Banksy op het festival opduikt.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

De teleurstelling is groot, niet in het minst bij Jan Vertonghen, wiens ongelukkige owngoal het verdict voor de duivels betekende.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Als niet de zon, maar bosbranden jouw vakantiebestemmingen verhitten: dit zijn je rechten

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

“Wie is Michael van Gerwen?” en “Waar kan ik tekenen voor mijn scheiding?”: Van den Bergh en Huybrechts dollen gelukzalig na 8-2-derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor gezin van overleden Delano (1): “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf 2 jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd terug gekatapulteerd in de tijd. Meer nog: zij en Toscina Verbruggen, de mama van Delano, zijn vriendinnen. Nu heeft ze een steunactie opgezet

Lees meer »

Kamping Kitsch deelt 120 gratis tickets uit aan ouders van kinderen met C-attest: “Beloning voor die nieuwe lading buizen in je kelder”

De storm van de jaarlijkse rapportenslag is ondertussen al gaan liggen, behalve in Kortrijk dan. Daar leverde de hilarische wedstrijd van Kamping Kitsch meer dan 120 winnaars op. Ouders van kinderen die een C-attest hadden, mochten dat doorsturen en ze kregen dan gratis tickets voor het grootste verkleedfestijn van de Lage Landen.
The post Kamping Kitsch deelt 120 gratis

Lees meer »