Mechelse groep wil verongelukte regisseur van bloemencorso Jan Vanquathem eren: “Zijn erfenis is enorm groot”

Corsogroep Mechelen schreef Jan Vanquathem postuum in voor de Lifetime Achievement Award die in maart wordt uitgereikt op ‘Best of B’ in Blankenberge. “Jan had een enorme verdienste in het Blankenbergse cultuurleven; in het carnaval maar ook als regisseur van het bloemencorso”, zegt voorzitter Michel Staes.

Vanquathem, die in 2017 het leven liet bij een fietsongeval, was jarenlang de regisseur en bezieler achter het corso. En blijkbaar wordt hij in het corsowereldje dus nog altijd gemist. “Zijn inbreng in het Blankenbergse cultureel erfgoed en meerbepaald in het bloemencorso is voor ons, wagenbouwers, van onschatbare waarde geweest. Maar naast de bloemenstoet had Jan nog zoveel andere verdiensten, onder andere ook in de jaarlijkse carnavalsstoet”, zegt Michel Staes, voorzitter van Corsogroep Mechelen die de overleden regisseur daarom postuum wilde eren met een belangrijke nominatie voor de jaarlijkse awardshow ‘Best of B’.

Juryvoorzitter

Op het bloemencorso was Vanquathem eerst jarenlang voorzitter van de jury die de wagenbouwers moest beoordelen. “Jan stond bij ons bekend als streng maar uiterst rechtvaardig. Zijn raadgevingen werden zelden in de wind geslagen en als hij sprak, werd er geluisterd. Jan was artistiek zeer goed onderlegd en kon elk ontwerp of elke uitvoering een artistieke schwung geven. Een meerwaarde voor elke wagenbouwer kortom”, klinkt het.

Regisseur

Na zijn jaren als jurylid werd Vanquathem door de stad aangesteld tot nieuwe regisseur van de bloemenstoet, het meest prestigieuze zomerevenement op de Blankenbergse feestkalender. “Met veelal meer dan honderdduizend toeschouwers tot uit het verre buitenland, waar Jan trouwens een graag geziene gast was in de diverse bloemenstoeten. Jan ontwikkelde mee de nieuwe huisstijl die zo kenmerkend zou worden voor het Blankenbergse corso en die meer dan een decennia lang vorm en uitstraling zou geven aan het evenement. Dat leidde tot de internationale erkenning van het Blankenbergse corso. Tot slot lag hij ook mee aan de basis van de latere erkenning van de corso’s door de Unesco als immaterieel cultureel erfgoed”, klinkt het.

De laatste jaren van zijn carrière werd Jan bijgestaan door zoon Hans, die na Jans plotse overlijden de fakkel overnam en eveneens nog diverse edities regisseerde.

Awardnominatie

“Maar Jan liet dus een omvangrijke artistieke erfenis na, en dat is de reden waarom wij hem bijna zeven jaar na zijn overlijden alsnog wilden nomineren voor de Lifetime Achievement Award. Want die heeft hij in onze ogen meer dan verdiend, en daar zullen vele Blankenbergenaars en badgasten het vast wel mee eens zijn”, besluit Staes.

The post Mechelse groep wil verongelukte regisseur van bloemencorso Jan Vanquathem eren: “Zijn erfenis is enorm groot” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Herdenking van dodelijke crash Britse WO II-bommenwerper in Kattevennen: “Belangrijk om hun opoffering nooit te vergeten”

De stad Genk heeft in de Kattevennen een herdenkingsmonument ingehuldigd voor de 3 Britse bemanningsleden van een vliegtuig dat crashte in de Kattevennen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 12 mei 1940 stortte de Britse bommenwerper van het type Bristol Blenheim neer in het bos. Het enige nog vliegende exemplaar vloog vandaag voor de gelegenheid over het vliegveld van Zwartberg. Het

Lees meer »

Keir Starmer officieel nieuwe Britse premier na monsterzege van Labour tijdens verkiezingen

Sir Keir Starmer is officieel de nieuwe Britse premier. Zoals verwacht vond vannacht een politieke aardverschuiving plaats in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, won oppositiepartij Labour de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje. Nadat de exitpolls “een verpletterende overwinning” voorspelden, staat de partij van Sir

Lees meer »

Laat je verbazen door natuurbeelden en cartoons

Wie zich wil vergapen aan schitterende natuurbeelden kan van 29 juni tot 29 september terecht in het bezoekerscentrum van Zwin Natuurpark. De 59ste editie van de internationale tentoonstelling Wildlife Photographer Of The Year is er te gast. Een bezoek is inbegrepen in de toegangsprijs tot het Zwin Natuur Park. Knokke-Heist is ook opnieuw de gastheer
The post Laat je

Lees meer »

“Nog op zoek naar een fietscompagnon”: Marc Van Ysacker fietst tijdens verbroederingsweekend naar het Duitse Staden

Ter gelegenheid van het verbroederingsweekend tussen het Duitse en het Vlaamse Staden, dat van 27 tot 29 juli plaatsvindt, fietst Marc Van Ysacker van Staden in België naar Staden in Duitsland en terug. Marc is evenwel nog op zoek naar een fietscompagnon.
The post “Nog op zoek naar een fietscompagnon”: Marc Van Ysacker fietst tijdens verbroederingsweekend naar het Duitse

Lees meer »

Infrastructuurwerken voor uitbreiding bedrijventerrein De Noordvaart van start

Stad Nieuwpoort en WVI slaan de handen in elkaar om het bedrijventerrein De Noordvaart op een kwalitatieve en duurzame manier op te schalen. Het gaat over een uitbreidingszone van 9 hectare die aansluit op het bestaande bedrijventerrein. “De nood aan bijkomende ruimte in de regio is hoog. Met de start van de infrastructuurwerken krijgt de uitbreiding eindelijk vorm.”
The

Lees meer »

Koolskampse ondernemers blazen De Sloeber nieuw leven in: “Hopelijk volgend jaar open”

Drie Koolskampse ondernemers willen de horeca in hun dorp nieuw leven inblazen. “We kochten De Sloeber en zullen het café annex zaaltje, samen met de binnentuin, helemaal opknappen”, zeggen Bert Duyck en de broers Jurgen en Jimmy Houttekier. “Het moet wel nog steeds een bruine kroeg blijven, zoals het dertig jaar lang met Erik Blondeel was. Voor de uitbating zoeken

Lees meer »

Tweedehandsverkoop van elektrische auto’s in de eerste helft van dit jaar fors gestegen

De tweedehandsverkoop van elektrische auto’s doet het bijzonder goed. In de eerste helft van dit jaar zijn 87,3 procent meer elektrische tweedehandswagens verkocht dan in de eerste helft van 2023. Dat zegt Traxio, de federatie die de sector van autohandel en -herstel vertegenwoordigt. De Vlaamse premie voor de aankoop van een elektrische wagen zit daar volgens Traxio voor iets tussen.

Lees meer »

Burgemeester Bart De Wever en schepenen trakteren Antwerpenaren op eerste Zeeuwse mosselen: “Dit jaar zijn er minder door de vele regen”

Op de Grote Markt in Antwerpen werden voorbijgangers woensdagmiddag getrakteerd op Zeeuwse mosselen. Het was de aftrap van het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. "Promotie is nodig", zegt mosselkweker Alex van Houte van Aqua-Triton Mossel. "Want er worden steeds minder mosselen gegeten en een groot deel van de percelen in de Oosterschelde zullen dit jaar minder mosselen opleveren door de

Lees meer »

Ondanks schadeclaim van 156 miljoen euro: Netflix biedt aanzienlijk bedrag voor nieuwe show van ‘Baby Reindeer’-maker

Netflix heeft door de reeks ‘Baby Reindeer’ al een aanklacht van maar liefst 170 miljoen dollar (ruim 156 miljoen euro) aan zijn been, maar daar lijkt de streamingdienst zich niets van aan te trekken. Bovendien willen zij dat de maker van de reeks, over een barman die gestalkt wordt door een oudere vrouw, een nieuwe show maakt. Dat meldt ‘The

Lees meer »