Rita deelt tuin aan ’t Jonkerschooltje met 55 kinderen voor groene speelplaats: “Egoïstisch om daar alleen te zitten”

Een buitenklas, schaduwrijke bomen, wilgentunnels en zelfs een arena…: de speelplaats van ‘t Jonkerschooltje in Houthulst – nu nog een ommuurde stenen rechthoek – krijgt een serieuze upgrade dankzij de huurovereenkomst die het gemeentebestuur afsloot met buurvrouw Rita Lannoote. “Het voelt goed om mijn tuin te kunnen delen met de kinderen.”

De gemeenteraad heeft de overeenkomst tussen de gemeente en Rita Lannoote, de buurvrouw van ‘t Jonkerschooltje, voor de huur van een deel van haar tuin unaniem goedgekeurd.

“Het is al een paar jaar dat de ouderraad vraagt om de speelplaats van ‘t Jonkerschooltje te vergroenen”, zei schepen van Onderwijs Olivia Masselin (Vooruit). “We hebben verschillende pistes bekeken en kwamen moeilijk tot een goeie oplossing. Het is uiteindelijk dankzij schepen Verbeure, die ging spreken met de buurvrouw, dat we toch tot een overeenkomst zijn gekomen.”

Buitenklas

“We zullen dus een stuk van de tuin huren en kindvriendelijk maken. Een stuk wordt speelzone voor tijdens de speeltijden. Die zone zullen we aanleggen met recuperatie- en natuurlijke materialen. De bomen die er staan worden gebruikt om schaduw te creëren. Een tweede deel van de tuin zal enkel voor educatieve doeleinden gebruikt worden. Daar komen een buitenklas en een arena voor toonmomenten en om de start van de week of maand te houden. Het doel is om de drie zones van elkaar te scheiden met struiken en via wilgentunnels met elkaar te verbinding. Daarvoor is nog aanplantwerk nog, dus het zal wel een paar jaar duren voor ons plan mooi tot uiting komt.”

“Zo tel ik nog even mee. Mijn man is gestorven, en ik ben hier alleen”

“De duur van de overeenkomst is bepaald op negen jaar, maar omwille van omstandigheden die zich kunnen voordoen is er per drie jaar de mogelijkheid om de overeenkomst te verbreken”, vulde schepen Erik Verbeure aan. “De huurprijs bedraagt 1.200 euro per jaar. Dat wordt niet geïndexeerd. Het onderhoud, herstellingen en inrichtingen zullen worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente, enerzijds door derden en anderzijds door het gemeentepersoneel. Buiten schoolmomenten mag de eigenares zelf van het perceel gebruikmaken. We hopen dat tegen het begin van het derde trimester de kinderen de eerste zonnestralen te lijf zullen kunnen gaan in deze schaduwrijke speelplaats.”

Directrice Lindsy Vanlerberghe is alvast in de wolken: “Fantastisch nieuws. Dat is een enorme meerwaarde voor onze school. Nu hebben we een stenen, rechthoekige ommuurde speelplaats waar er geen beschutting is en het dus heel warm kan zijn in de zomer. We zijn al een tijdje vragende partij om meer groen te hebben, maar doordat er geturnd wordt op de speelplaats was er geen mogelijkheid om op het domein zelf bomen aan te planten. Dit is dan ook de ideale oplossing. Alle teamleden zijn superenthousiast, net als alle 55 kinderen van onze school.”

Egoïstisch

Rita Lannoote (69) woont al meer dan dertig jaar naast de school. “Het is eigenlijk door de standvastigheid van meneer Verbeure dat ik uiteindelijk ja heb gezegd”, vertelt ze. “Ik ben ziek geweest en was gefocust op genezen. Voor de rest moest je mij niet te veel vragen, en zeker niet om te veel na te denken en beslissingen te nemen. Maar eens ik beter was, dacht ik: waarom niet? Ik kom misschien één keer per jaar naar het einde van de tuin om te zien wat er gedaan moet worden. Het is een beetje egoïstisch om een tuin te hebben en daar alleen te zitten, terwijl de kinderen op de koer stikken van de hitte. Ik vond het een goed voorstel en ik ben ervoor gegaan. Een beetje blindelings in het begin, maar het neemt een goeie vaart. Ik heb het gevoel dat ik iets positiefs doe, dat ik meewerk en nog even meetel. Mijn man is gestorven. Ik ben hier alleen, nu wil ik anderen ook laten genieten van de tuin.”

The post Rita deelt tuin aan ’t Jonkerschooltje met 55 kinderen voor groene speelplaats: “Egoïstisch om daar alleen te zitten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG NEDERLAND-OOSTENRIJK (18u). “Van links! Naar rechts!”: dolenthousiaste Oranje-fans zetten ook Berlijn op stelten

Onze noorderburen kijken in hun laatste groepswedstrijd Oostenrijk in de ogen. Nederland is intussen zeker van een plekje in de achtste finales van het EK. Maar Oranje wil zich ongetwijfeld kronen tot groepswinnaar, daarvoor rekent het alvast op aanvaller Memphis Depay. “Zonder een goede Memphis zal het moeilijk zijn om ver te komen”, vertelde Koeman op de persconferentie.

Lees meer »

Jonge moeder (23) schudt vier maanden oude baby ‘uit frustratie’ hersenletsel: “Ik had nochtans eerst tot tien geteld”

Een 23-jarige jonge moeder uit Oudenburg staat voor de strafrechter omdat ze haar vier maanden oude dochtertje een hersenletsel schudde. “Ze leerden me tot tien te tellen als ik gefrustreerd was. Dat heb ik toen ook gedaan, maar ze stopte niet met huilen”, sprak de jonge moeder. Opvallend: omdat een deskundige liefst drie jaar wachtte met zijn verslag, werd ‘slechts’

Lees meer »

Akkoord tussen Assange en Amerikaans gerecht bekrachtigd: klokkenluider aangekomen in Australië

Een Amerikaanse rechter heeft vandaag in Saipan op de Noordelijke Marianen de schuldbekentenis van WikiLeaks-oprichter Julian Assange aanvaard. Door schuld te bekennen aan het samenzweren om geheime defensie-informatie te verkrijgen en te publiceren, bekrachtigde de 52-jarige Assange de deal over zijn vrijlating die hij eerder met de Verenigde Staten sloot. De klokkenluider is geland in Canberra, de hoofdstad van zijn

Lees meer »