Triënnale Brugge 2024 doet oproep naar Bruggelingen: “We zoeken verhalen over de oude verbindingsweg naar de Minnewaterkliniek”

Triënnale Brugge 2024 zoekt voor één van de deelnemende kunstenaars verhalen over de oude verbindingsweg die tussen 1938 en 1976 het Oude Sint-Janshospitaal en de Minnewaterkliniek verbond. “Kunstenaar Adrien Tirtiaux koos deze locatie voor zijn installatie voor Triënnale Brugge 2024. Hij zal er een deel van deze verbindingsweg blootleggen”, vertelt voorzitter van Brugge Plus Franky Demon.

De verbindingsweg – een idee van professor J. Sebrechts – bood tussen 1938 en 1976 een antwoord op de groeiende behoeften van de stad. Deze zorgde voor een snelle en rechtstreekse verbinding tussen de twee ziekenhuizen via een spectaculair viaduct boven de huisjes van het Wevershof en een tunnel onder de ingang van de Minnewaterkliniek.

In onbruik

“Toen de ziekenhuizen in 1976 een nieuwe bestemming kregen, raakte de weg in onbruik. Sommige delen werden afgebroken, andere geprivatiseerd en een deel werd door natuur overwoekerd. Adrien Tirtiaux zal nu met een artistieke interventie een deel van die verloren gegane verbindingsweg terug vrijmaken’, legt Franky Demon uit.

Heb je in de buurt gewoond toen de weg nog gebruikt werd, ofwel voor, tijdens of na de afbraak ervan? Heb je deze weg nog gebruikt als arts, verpleegkundige of ambulancechauffeur? Of heb je er toevallig interessant foto- of videomateriaal van?

Film

Triënnale Brugge 2024 is op zoek naar bijzondere verhalen, getuigenissen of herinneringen over deze weg om het project van de kunstenaar te voeden en eventueel in een film op te nemen. Heb je info? Stuur dan een e-mail naar [email protected] of kom op dinsdag 12 maart tussen 17 en 22 uur naar het Meersenhuis, Oostmeers 5 en vertel je verhalen aan de kunstenaar en het team van Triënnale Brugge.

Spaces of Possibility

Van 13 april tot 1 september neemt Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility de straten van de historische binnenstad en Zeebrugge in met hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties. Samen met twaalf kunstenaars en architecten van over de hele wereld houdt Triënnale Brugge voor haar vierde editie het sluimerend potentieel van de steeds veranderende stad tegen het licht en daagt het uit om mee na te denken over de toekomst van Brugge, en ruimer, de stad.

Voor deze editie gaat Triënnale Brugge een samenwerking aan met vier culturele partners met lokale verankering: Cultuurcentrum Brugge, De Republiek, Het Entrepot en Musea Brugge. Samen werken ze een stadsbreed programma uit met Spaces of Possibility als rode draad.

Info: www.triennalebrugge.be

The post Triënnale Brugge 2024 doet oproep naar Bruggelingen: “We zoeken verhalen over de oude verbindingsweg naar de Minnewaterkliniek” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Biden keldert in de peilingen volgens gelekt memo Democraten

Joe Bidens kansen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zijn gekelderd, aldus Bloomberg, dat zich baseert op de nieuwssite ‘Puck’. Biden loopt ook voor het eerst achter op vicepresident Kamala Harris. Ook de Democraten Pete Buttigieg, minister van Transport, Gretchen Whitmer, gouverneur van Michigan, en Gavin Newsom, gouverneur van Californië, scoren beter dan Biden.

Lees meer »

Nieuwe details over koningin Letizia’s vermeende affaire overschaduwen militaire ceremonie van prinses Leonor

Een nieuwe stap in haar militaire opleiding: prinses Leonor (18) van Spanje is woensdag benoemd tot onderofficier tijdens een officiële ceremonie. Aanwezig en apetrots waren haar ouders koning Felipe (56) en koningin Letizia (51). Ze leken zorgeloos, terwijl er enkele uren voor de ceremonie een explosief interview heeft plaatsgevonden met de vermeende minnaar van Letizia. Jaimie Del Burgo, tevens haar

Lees meer »

“Geloofwaardige aanwijzingen” voor aanslag op Amerikaanse militaire bases in Europa en die zou komende week al kunnen plaatsvinden

Er zijn “geloofwaardige aanwijzingen” dat een terroristische aanslag op til is tegen één of meerdere Amerikaanse militaire bases in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘Fox News’ op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook in ons land is er een basis van het Amerikaanse leger: in Chièvres, op enkele kilometers van Pairi Daiza.

Lees meer »

Noodtoestand in Zuid-Korea door extreem weinig geboortes: “Niet genoeg naar vrouwen geluisterd”

Zuid-Korea heeft de noodtoestand uitgeroepen omdat het geboortecijfer zo laag is dat de president zich zorgen maakt over het voortbestaan van het land. Bij dat noodplan horen (nog maar eens) maatregelen om het aantal geboortes op te krikken. Maar of die iets zullen uithalen, is maar de vraag. "Vrouwen zeggen dat er onvoldoende naar hen geluisterd is", zegt freelance journalist

Lees meer »

“We leerden elkaar kennen tussen frieten en frikandellen”: ze werden er verliefd als jobstudent, nu mogen Remco en Jacobine Bonny’s Friethuis overnemen

Romantiek in de frituur: het bestaat! Op hun vijftiende begonnen Remco Depuydt en Jacobine Desmet als jobstudent in Bonny’s Friethuis in Ieper. Ze werden er verliefd, verhuisden naar een nabije woning en mogen nu de frituur overnemen. “Ik heb het aan hen beloofd”, aldus oprichter Emmanuel De Bruyne, die andere oorden opzoekt.
The post “We leerden elkaar kennen tussen

Lees meer »

Volgende week opnieuw zomers intermezzo? “Warme lucht die richting ons land trekt is niet noodzakelijk goed nieuws”

De komende dagen domineert een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland ons weer door regenzones naar West-Europa te sturen. Maar daar zou volgende week wel eens verandering in kunnen komen volgens verschillende weermodellen dankzij een hogedrukgebied. Betekent dit dat er een nieuw zomers intermezzo op komst is voor ons land? Krijgen we warm en droog weer of staat er ons iets

Lees meer »