“Mijn record is zeven keer op één dag”: waarom Raf (75) verknocht is aan de autokeuring

“365 keer per jaar naar de autokeuring? Dat zou wel heel weinig zijn.” Elke dag tekent Raf Sorreyn (75) uit Kuurne er present met een andere wagen. “Ik ben al met een Maserati, Ferrari, Aston Martin… gekomen. Leuk, maar met dat gaspedaal moet je opletten.” Hoe die bijzondere passie in elkaar zit, vertelt hij hieronder. “Of ik daarvoor betaald word? Bah nee, gij. Dat zou nogal een factuur zijn intussen.”

Je kent het wel: je trekt de brievenbus open, en er ligt een groene uitnodiging voor de autokeuring in te blinken. Weinig mensen die daar blij mee zijn, want echt uitkijken naar het jaarlijkse keuringsmoment doen we doorgaans niet. Maar niet Raf: voor hem staat de keuring gelijk aan een leuke daguitstap.

“Ik werkte vroeger als treinbestuurder”, vertelt Raf. “Op mijn 50ste kreeg ik de kans om met prepensioen te gaan. Omdat het altijd wel heel onregelmatige werkuren waren, en dat wat lastig werd, heb ik die kans gegrepen. Maar ik ben geen mens om alleen thuis te zijn, en hele dagen niets te doen. Ik ben niet getrouwd, heb geen kinderen. Op dat moment was een vriend van mij, Didier Bouckaert, net met een garage begonnen. Ik stelde voor of ik hem niet wat kon helpen. En zo ben ik begonnen: ik deed eens een boodschap voor hem, ging wel eens wandelen met zijn zoontje Olivier in de buggy, of ging dan met een van de wagens van zijn klanten naar de keuring.”

Maar ik ben geen mens om alleen thuis te zijn, en hele dagen niets te doen. Ik ben niet getrouwd, heb geen kinderen – Raf Sorreyn

De wandelingen met Olivier werden wat minder frequent naarmate die opgroeide, maar Raf bleef hangen bij de Kuurnse garage Bouckaert. “Al 26 jaar lang ben ik er elke dag”, zegt Raf. “Om iets te gaan ophalen bij leveranciers, maar dus ook om met alle wagens die klaar zijn naar de keuring te rijden. Als ik zeg dat ik er 365 keer kom in een jaar, dan zou het nog weinig zijn. Dagen dat ik niet moet komen, zijn uitzonderingen. Meestal ga ik meerdere keren op een werkdag. Mijn record is zeven keer op één dag.”

En het strafste van al: Raf doet dat al al die jaren gratis. “Ik ben tevreden met mijn pensioen, ik hoef geen geld te krijgen voor wat ik doe bij garage Bouckaert. Ze zouden een mecanicien moeten betalen per uur, het zou nogal een factuur zijn, zeg… Maar intussen is Olivier er baas, zijn vader is gestorven. Ik ken Olivier dus al van toen hij nog baby was, ik help hem en zijn vrouw nu met plezier een handje. En voor mij is dit een leuke dagbesteding. Ik ben elke dag tussen de mensen, ik ken het personeel van de keuringsstations, en of ik er nu door ben of niet, voor mij steekt dat niet zo nauw. Ik kom met plezier nog eens terug met dezelfde auto, dus die stressfactor speelt ook al geen rol voor mij.”

De dames in het kantoortje achteraan, die zijn heel benieuwd of Raf al een date heeft gevonden voor Valentijnsdag

Ze kennen hem overal: in het keuringsstation in Wevelgem, in Deerlijk en in dat van Zwevegem. Raf wordt langs alle kanten begroet als hij er komt. “Ah, heb je je persoonlijke fotograaf meegebracht vandaag, Raf?”, roept een medewerker van in de verte als hij ons ziet staan. En de dames in het kantoortje achteraan, die zijn heel benieuwd of Raf al een date heeft gevonden voor Valentijnsdag. “Goed weekend, hé, Rafke, tot maandag!”

Maserati, Ferrari…

“Zie”, zegt Raf. “Plezant komen, toch? Pak me de keuring niet af, het is mijn lang leven. In de zomervakantie of met kerst loop ik zelfs wat verloren, omdat ik dan niet kan langskomen.”

Met wélke wagen hij langskomt, dat maakt hem zelfs niet uit. “Ik ben al met een Maserati, Ferrari, Aston Martin… naar de keuring gekomen. Leuk misschien dat ik daar eens mee kan rijden, maar ik merk vooral dat je meer moet opletten daarmee. Een klein beetje op het gaspedaal duwen, en je auto schiet vooruit. Ik heb nog nooit een ongeluk gehad en ik wil dat graag zo houden. Dus het mag evenzeer een Opel of Toyota zijn, hoor.”

Van Tessie Callens en Olivier Bouckaert van garage Bouckaert kreeg hij intussen een gepersonaliseerde pet: ‘V.I.P chauffeur garage Bouckaert’ staat erop te lezen. “We zijn dolblij met iemand als Raf”, zegt Tessie. “Hij doet het zelf graag, en wij zijn enorm geholpen. Een steunpilaar van de garage is het.”

(Joyce Mesdag)

The post “Mijn record is zeven keer op één dag”: waarom Raf (75) verknocht is aan de autokeuring is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen. Tót het vliegtuigje begon te tollen: “Haar vriend probeerde nog zacht te landen, maar het was te laat”

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Wie is dé nieuwe, geheimzinnige Britse premier? “Mijn achtergrond is op geen enkele manier geprivilegieerd”

Een stijvere bovenlip kan hij niet houden. Evenmin kan zijn naam nóg doordeweekser klinken. “Een saaie dossiervreter”, menen zijn tegenstanders. “De rustige vastheid”, volgens zijn aanhangers. Toch boekte Keir Starmer (61) een monsterzege in de Britse verkiezingen en is hij als premier voortaan de machtigste man van het Verenigd Koninkrijk. Wie schuilt er écht achter dat wandelende maatpak?

Lees meer »

Meerkamper Simon Versavel (Flac Ieper) hoopt op titel in eigen club

Komend weekend kan je in Ieper terecht voor het PK meerkamp. Bij de atleten van Flac Ieper is het onder meer uitkijken naar Simon Versavel (22). Voor Simon is het komend weekend een van de hoogtepunten van het seizoen. “Ik heb er echt naar uitgekeken”, zegt de Zonnebekenaar. “Op het Vlaams kampioenschap begin mei werd ik tweede op de tienkamp

Lees meer »

Bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen in 2023

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.500 zwerfkatten gevangen. Zo bericht ‘De Zondag’ vandaag, op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het gaat om exact 13.428 dieren, oftewel 8 procent minder dan in 2022, toen meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald.

Lees meer »

Zij-instromer Corine blikt terug op eerste schooljaar als directeur: “Samenleving moet de kracht voelen van goed onderwijs”

Voor Corine Versteylen (50), die vroeger als marketingdirecteur werkte in de Vlerick Business School, zit het eerste schooljaar als schooldirecteur erop. Op 1 september startte ze de gloednieuwe Jezuïetenschool in het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek op. VRT NWS volgde haar een jaar lang in haar nieuwe avontuur. Was haar nieuwe job wat ze ervan verwachtte? En hoe kijkt ze terug op dat

Lees meer »