Vernieuwde Markt in Houthulst wordt zone 30: “Tot een minimum beperkt”

Het gemeentebestuur wil dat de vernieuwde Markt van Houthulst zone 30 wordt en neemt dat voornemen mee in de actualisatie van de aanvullende verkeersreglementen. Filip Vanhevel (N-VA) vreest echter dat er onvoldoende draagvlak is bij de burgers. “Je gaat onvermijdelijk sluipverkeer creëren”, aldus de oppositieleider.

Het gemeentebestuur is momenteel volop bezig met de actualisatie van de aanvullende verkeersreglementen. Tegen het eind van het jaar wil ze dat voor alle deelgemeenten doen. Op de gemeenteraad van donderdag stond alvast de goedkeuring van het aanvullend verkeersreglement voor deelgemeente Houthulst op de agenda. Van de gelegenheid maakte burgemeester Jeroen Vandromme (CD&V) gebruik om het nieuwe snelheidsregime van de vernieuwde Markt te schetsen.

Zone 50 en 30

“Als je de Eugène De Grootelaan inrijdt, blijf je in eerste instantie in zone 50”, legde de burgemeester uit. “Eenmaal voorbij de Broeders Xaverianenstraat kom je in de zone 30. Die willen we aanhouden voor de volledige Markt, tot waar de dubbele huizenrij stopt. Dan worde de Eug. De Grootelaan weer zone 50. Ook de Stadenstraat blijft zone 50, tot je op de Markt komt. Dan kom je in de zone 30, die we zouden willen aanhouden tot aan de schoolomgeving in de Terreststraat. De Kerkstraat blijft zone 50, de andere straten van de Markt worden zone 30.”

Fractieleider Filip Vanhevel van oppositiepartij had toch enkele bedenkingen bij die plannen. “Ik vermoed dat jullie wel al gehoord hebben dat de burger daar niet voor staat te springen. In Staden vermijden ze het centrum om de trajectcontrole in de zone 30 te vermijden. Als je een zone 30 creëert, dan zal je onvermijdelijk sluipverkeer creëren. Dan rijden ze niet meer 50 waar 50 mag. Ik vraag me dan ook af: wat is de drijfveer? Is dat enkel verkeersveiligheid? Of is het ook om de CO2-uitstoot te beperken? Zorg dan dat je een draagvlak creëert bij burgers, zodat niet iedereen zit te sakkeren..”

Wirwar aan borden

“Dat doe je voor een veilig centrum, maar ook om een veiligheidsgevoel te creëren”, antwoordde schepen van Mobiliteit Tessa Vandewalle (CD&V). “50 km per uur rijden lijkt misschien niet snel, maar voor wie er maar tien meter vandaan staat, is het wel snel. Mijn mening is ook: in de zone 30 ga je zeker geen 70 rijden.”

Vanhevel wees er ook dat de creatie van een zone 30 als neveneffect heeft dat er weer meer borden zullen staan. “Ik erger mij aan de wirwar aan verkeersborden. Dat is niet alleen in Houthulst. Het is ongelooflijk. Van bij mij thuis in Merkem tot De Pluimen in Diksmuide telde ik 178 verkeersborden, in één richting. Creëer je zone 30, dat zijn opnieuw x-aantal borden die erbij komen.”

“We hebben de zone 30 tot het minimum beperkt. We hebben ook rekening gehouden met het fietsverkeer, dat nu gemengd verkeer geworden is waar we afstappen van een vrijliggend fietspad. Ook de nabijheid van de school, apotheek, ingang van het bos… zijn allemaal elementen die meespelen”, besloot gemeenteraadsvoorzitter ad interim Erik Verbeure (CD&V).

The post Vernieuwde Markt in Houthulst wordt zone 30: “Tot een minimum beperkt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sprookjesmusical Sneeuwwitje betovert publiek tijdens première in Plopsaland De Panne

Zondag werd het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne omgetoverd tot een magisch sprookjesbos voor de langverwachte première van de sprookjesmusical Sneeuwwitje. De zaal was gevuld met een enthousiast publiek dat genoot van deze nieuwe betoverende klassieker. Sneeuwwitje is gedurende heel de zomer exclusief te zien in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne.
The post Sprookjesmusical

Lees meer »

Spaanse kroonprinses Leonor slaat vleugels uit, tot afgrijzen van moeder: “Letizia verliest stilaan haar geduld”

De Spaanse kroonprinses Leonor (18) slaat haar vleugels uit. Volgende week gaat ze voor het eerst alleen op missie naar het buitenland, zonder begeleiding van haar ouders. Maar ook privé gaat de dochter van koning Felipe (56) en koningin Letizia (51) haar eigen weg. Van romantische reisjes naar New York, dansen in een nachtclub of uit de bol gaan bij

Lees meer »

Belgisch onderzoek naar gebruik van paddo’s om alcoholverslaving te bekampen

In het Brusselse Brugmann-ziekenhuis loopt momenteel de eerste klinische studie in België naar het gebruik van psilocybine, het werkzame bestanddeel in hallucinogene paddenstoelen, bij de behandeling van alcoholverslaafden. In totaal zullen zo’n 62 personen de komende twee jaar, in lage of hoge doses, met deze stof behandeld worden. Dat is dinsdag gebleken bij de voorstelling van de studie door de

Lees meer »

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde

Net voor de start van de zomervakantie lichtte burgemeester Marc Vanden Bussche op de gemeenteraad de jaarrekening 2023 toe, wat leidde tot stevig gebakkelei met N-VA-oppositieraadslid Sander Loones, die op zijn beurt weerwerk kreeg van raadslid Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit).
The post Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ze urineerden op hem en dreigden om hem aan steen in vaart te gooien”: tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens horrornacht in Brugge

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Groothertog Henri bereidt troonafstand voor: Luxemburg verwelkomt opnieuw Belgische groothertogin

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »