“Men jaagt mensen weg”: Vleteren telt acht inwoners minder dan vorig jaar

In Vleteren werden vorig jaar 31 geboorten aangegeven, terwijl er ook 31 overlijdens te noteren vielen. Toch telde de gemeente acht inwoners minder in 2023 ten opzichte van 2022, omdat meer mensen de gemeente verlieten. Nu zijn er 3.597 inwoners in Vleteren.

In Oostvleteren wonen er nu 1.226 mensen (+11), in Woesten 1.265 (-3) en in Westvleteren 1.106 (-16). Opvallend is dat Westvleteren de laatste jaren steeds minder inwoners kent. Daarnaast waren er 31 geboorten: twaalf in Oostvleteren (+4), acht in Westvleteren (-4) en elf in Woesten (-2). Er waren 31 overlijdens (tien minder dan in 2022): twaalf in Oostvleteren (-5), tien in Westvleteren (-3) en negen in Woesten (-2).

Twaalf koppels trouwden in Vleteren vorig jaar, evenveel als het jaar ervoor. Er kwamen 186 nieuwe mensen zich vestigen in Vleteren (+18), terwijl er 194 vertrokken (zes minder dan in 2022). Ten slotte verhuisden 52 mensen binnen de eigen gemeente. Dat zijn er vijf minder dan vorig jaar. Er wonen nu 102 vreemdelingen (EU en niet-EU), 19 meer dan in 2022.

De oppervlakte van Vleteren (3.814 hectare of 38,14 vierkante kilometer) is verdeeld als volgt: Oostvleteren is 1.409 hectare groot, Westvleteren 1.778 hectare en Woesten 627 hectare. In de kleinste deelgemeente wonen dus het grootst aantal mensen, in de grootste het minst. In Oostvleteren staan 568 woningen, in Westvleteren 473, en in Woesten 593. In totaal zijn er dat 1.634. Gemiddeld wonen er dus 2,2 mensen per huis.

Interpretatie

Burgemeester Stephan Mourisse (LVP) legde de cijfers onder de loep: “Er waren meer vertrekkers dan nieuwkomers en dat heeft te maken met verschillende factoren. De rijpere bevolking vertrekt na hun pensioen richting de stad om centraler te zitten: meer faciliteiten wat betreft vervoer, meer accommodatie en winkels bij de deur. Zeker voor minder mobiele mensen is dit belangrijk.

“Voor jonge mensen is het ook moeilijker geworden om te lande te wonen. Er is heel weinig aanbod, dat vaak ook duur is. In de bebouwde kom van Vleteren is er sinds jaar en dag minder aanbod aan woningen dan in naburige gemeentes. Zodra iets te koop komt, wordt het onmiddellijk verkocht. Men heeft er alle faciliteiten, enkel het aanbod in kleinhandel daalt helaas. Hoeveel bakkers en beenhouwers zullen we nog hebben over tien jaar? Er zijn wel concrete plannen om in de nabije toekomst een warenhuis te bouwen in Oostvleteren, dit zal voor veel gezinnen een gemak zijn.”

Niet meer bouwen

“Dat er meer vertrekkers dan nieuwkomers zijn, heeft volgens mij ook te maken met het feit dat van hogerhand de landelijke gemeentes op alle vlakken gekortwiekt worden. Iedereen moet naar de stad, jong en oud, en als mensen dat niet willen, dan zullen ze hen wel verplichten. Minder centen voor landelijke gemeentes, minder openbaar vervoer en vooral minder mogelijkheden om nog verder te ontwikkelen en te groeien.”

“Weet dat er een nieuw plan op tafel ligt waardoor het zelfs niet meer toegelaten zal zijn om binnen de bebouwde kom van Vleteren uit te breiden. Wie heeft dergelijk idioot voorstel uitgevonden? Dan moeten we inderdaad niet verbaasd zijn dat het bevolkingsaantal in een landelijke gemeente daalt”, besluit de burgemeester.

The post “Men jaagt mensen weg”: Vleteren telt acht inwoners minder dan vorig jaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na 4 jaar is zwemwedstrijd Damme-Brugge terug: “Het was best lastig”

Corona, eendenkroos en blauwalg zorgden er de voorbije vier jaar voor dat de 98ste editie Damme-Brugge niet kon plaatsvinden. De Koninklijke Brugse Zwemkring (BZK) koos voor een nieuwe datum eerder op het seizoen met als nieuwigheid een zwemjogging over een afstand van één kilometer. De waterwaarden waren zondag goed en het bleef droog. Op die manier konden 250 zwemmers hun

Lees meer »

Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem

In samenwerking met de gemeente werkte Maldegemnaar Robin Van Kerschaver drie nieuwe fietsroutes uit, die fietsers langs historische locaties op Maldegems grondgebied loodsen. Elke route start aan het Sint-Annazwembad in de Gidsenlaan en is 40 kilometer lang.
The post Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor getroffen gezin van Delano: “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd teruggekatapulteerd in de tijd. Meer nog: de mama van Delano is een vriendin van haar. Nu heeft ze samen met Emilie Vandenplassche –

Lees meer »

Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!”

Met een 40-tal lerende en spelende leden is het startjaar voor de jonge Veldegemse schaakclub Krakkemat een onverhoopt succes. Beginners vanaf tien jaar worden er tweewekelijks spelenderwijs ingewijd. Ook ervaren spelers krijgen dit najaar meer schaakinzicht in LDC Veltershof.
The post Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!” appeared first on

Lees meer »

Die keer dat we met Henk…

Half Tielt en omstreken heeft wel een verhaal dat begint met ‘die keer dat we met Henk … ’. Vaste ingrediënten: rock-’n-roll, veel zielen veel vreugd, een fris pintje en wat baldadigheden links en rechts. Maar evengoed een knisperend kampvuur, kwispelende honden, ruisende bomen en de intimiteit van in stilte zijn.
The post Die keer dat we met Henk…

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Vier doden en tientallen gewonden bij aanval op Oekraïense stad Dnipro – “Oekraïne zal op NAVO-top slecht nieuws krijgen”

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Tegelijkertijd zal Oekraïne zal op de NAVO-top begin

Lees meer »

Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel”

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label, een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dat Vlaams eetbaar erfgoed in de kijker moet plaatsen. Hoewel de vis oorspronkelijk afkomstig is uit Groenland, wordt het door de traditionele bereidingswijze toch gezien als waardevol streekproduct, dat nu terecht in de kijker wordt gezet.
The

Lees meer »