Sluiting in Korte Tramstraat wordt voorzien in 2028: compensatie voor buschauffeurs na sluiting stelplaats

De stelplaats van De Lijn in de Korte Tramstraat in Geluwe gaat heel zeker dicht maar de vraag is wanneer. “Aanvankelijk zou het 2025 worden, maar blijkbaar is het uitgesteld tot 2028. Tegen dan moet de nieuwe stelplaats in Kortrijk klaar zijn”, aldus schepen van Mobiliteit Tom Durnez (CD&V).

Eind november keurde de gemeenteraad een motie goed. “De sluiting is niet alleen nadelig voor de chauffeurs die aan deze stelplaats verbonden zijn, maar brengt ook een risico met zich mee voor wat betreft de dienstverlening naar de bevolking toe”, zo staat het onder meer in de motie.

Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn, bezorgde het schepencollege inmiddels een antwoord. “De beslissing om de stelplaats van Geluwe te integreren in de naburige stelplaatsen heeft geen impact op het aanbod openbaar vervoer en dus ook niet op de reiziger”, zegt ze. “De beslissing om de stelplaats in Geluwe te sluiten maakt deel uit van een strategische oefening.”

Klimaateisen

“De Lijn heeft een visiedocument opgesteld dat omschrijft hoe ze in de toekomst wil omgaan met haar patrimonium. Het belangrijkste doel is om de werkomstandigheden, veiligheid en efficiënte werking significant te verbeteren en dus te investeren in moderne en betere stelplaatsen, die bovendien voldoen aan de klimaateisen (vergroening zowel van onze vloot als van onze gebouwen) opgelegd door de Vlaamse Overheid.”

“De elektrificatie van onze stelplaatsen stelt hoge technische eisen die moeilijk haalbaar zijn op kleinere stelplaatsen, zoals Geluwe, en de investeringen voor elektrificatie zijn bovendien op kleine sites verhoudingsgewijs heel duur. Geluwe is bovendien een sterk verouderde stelplaats met een slechte conditie- en milieuscore. Het busaanbod kan door nabije stelplaatsen opgevangen worden zonder impact op de reiziger. De Lijn heeft daarom beslist dat er geen langetermijntoekomst is voor deze stelplaats.”

Impact

“We hebben uiteraard zeer veel begrip voor de impact op de chauffeurs die een dergelijke beslissing met zich meebrengt. In onderling overleg zijn we daarom overeengekomen om de stelplaats voorlopig te behouden en de integratie te koppelen aan de oplevering van een nieuwe stelplaats in Kortrijk. De betrokken chauffeurs zullen bovendien financieel worden gecompenseerd voor deze verplichte verhuizing naar een andere stelplaats.” (Erik De Block)

The post Sluiting in Korte Tramstraat wordt voorzien in 2028: compensatie voor buschauffeurs na sluiting stelplaats is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar

Na 28 schooljaren nam Katrien Piessens afscheid van de school op de Kruipuit. Zij heeft nog zoveel plannen voor de toekomst dat ze, nu ze met pensioen is, geen tijd zal hebben om zich te vervelen.
The post GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

“We worden steeds meer belaagd”: topman van Douane wil betere beveiliging na tweede inbraak in loods op Brucargo

De administrateur-generaal van de Douane, Kristian Vanderwaeren, zegt dat de Douane steeds vaker een doelwit wordt van criminele bendes. Hij reageert daarmee op de inbraak in een Douane-depot in Brucargo. Dieven gingen daar aan de haal met kilo’s in beslag genomen drugs. Dat de Douane niet de eigenaar is van de meeste depots omschrijft de administrateur-generaal als een ‘zwakke plek’.

Lees meer »

Mama van Noa Neal ligt al 1,5 jaar in coma: “Papa weet hoe ik erover denk, maar de beslissing ligt bij hem”

“Ik besef weer dat ik energie tank uit muziek maken.” Noa Neal (38) klinkt vrolijk op haar nieuwe duet met Chris D. Morton, maar privé gaat ze nog steeds door een dal. Zeventien maanden geleden belandde haar mama in een coma. “Haar toestand verbetert niet”, vertelt de zangeres in ‘Dag Allemaal’. Een openhartig gesprek over de lange lijdensweg van haar

Lees meer »

Verdachte in zaak cannabisplantages blijkt op dag van proces… gerepatrieerd: “Hij moet op zijn proces aanwezig kunnen zijn”

Precies op de dag dat hij als verdachte in een zaak van cannabisplantages in Lauwe (Menen) en Lievegem moest verschijnen, blijkt een man naar zijn thuisland in Bosnië-Herzegovina te zijn gerepatrieerd. “Dit kan niet. Hij moet op het proces aanwezig zijn”, aldus advocaat Walter Van Steenbrugge, die nog een eitje met de man te pellen had en hem eens flink

Lees meer »

Drie grote bewakingsfirma’s krijgen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes voor “zware en langdurige kartelpraktijken”

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legt de bewakingsfirma’s Securitas, G4S en Seris samen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes op wegens "zware en langdurige kartelpraktijken". Uit onderzoek van de concurrentiewaakhond hebben de 3 grote bedrijven jarenlang afspraken gemaakt over prijzen, openbare aanbestedingen en om elkaar geen personeel af te snoepen.

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, rook en assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

Katy uit ‘B&B zoekt lief’ runt B&B met haar ex-man én zijn nieuwe partner: “De eerste jaren kon ik m’n ‘opvolgster’ wel vermoorden”

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »