Filip Feraux is waarnemend korpschef van pz Regio Tielt: “Een tandje bijsteken”

Sinds enkele maanden is Filip Feraux (54) de nieuwe korpschef van politiezone Regio Tielt, in opvolging van Claude Vandepitte. Er wacht hem meteen een omvangrijke taak: de operationele opvolging van de fusie Tielt-Meulebeke. Maar er zijn wel meer zorgen. “Overdreven snelheid, cybercriminaliteit, drugs en inbraken zijn de belangrijkste zorgpunten voor de regio”, ervaart Feraux.

Korpschef Filip Feraux heeft een indrukwekkende staat van dienst. De Torhoutenaar (54) werkt al 36 jaar bij de politie, waarvan 23 jaar als commissaris. “Ik heb me vele jaren ingezet voor interventie- en baanwerk, waardoor ik de regio goed ken”, aldus Feraux. Politiezone Regio Tielt omvat de gemeenten Ardooie, Lichtervelde, Pittem, Ruiselede, Tielt en Wingene. Vanaf 1 januari 2025 komt daar Meulebeke bij. Het korps bestaat uit 124 man en 5 agenten in opleiding. Wanneer die het korps vervoegen, is de bezetting compleet. Dat is uitzonderlijk in Vlaanderen, waar nogal wat korpsen zwaar onderbezet zijn.

Hoe moeilijk is de integratie van Meulebeke in Politiezone Tielt?

“Die operatie vergt toch heel wat aanpassingen. Een aantal agenten in Meulebeke zou naar Tielt moeten komen, maar dat kan enkel op vrijwillige basis. Dat vraagt dus veel overleg. We tellen voorlopig geen enkele agent met een migratie-achtergrond. Tielt telt nogal wat Poolse inwoners, terwijl Meulebeke een Turkse gemeenschap heeft. Bij een ongeval zouden we gemiddeld binnen het kwartier ter plaatse moeten zijn. Mensen verwachten dat ook als de zone groter wordt. Ook inzake IT-aanpak, administratie, interventies en onthaal moeten er capaciteitsberekeningen en keuzes gemaakt worden. We zullen als korps zeker een tandje moeten bijsteken.”

Vindt u dat agenten voldoende gewaardeerd worden?

“De voorbije coronaperiode heeft ons alleszins niet geholpen. We moesten controleur spelen en mensen beboeten, omdat ze bijvoorbeeld geen mondmasker droegen. Of omdat ze met 5 in plaats van met 4 in huis verbleven. Ben je dan een slechte burger? Zo is het moeilijk, om respect af te dwingen. Appreciatie voor agenten uit zich vandaag op twee manieren. Vooreerst hoe geweld tegen politie bestraft wordt. Parketten zijn daarin niet altijd even logisch. Bovendien door de manier waarop agenten verloond worden. Anderhalf jaar is er geen aanpassing van het loon geweest. Ondanks beloftes werd die aanpassing dan plots in drie schijven op de lange baan geschoven. Dat helpt natuurlijk niet. Toch sta ik er dagelijks van versteld hoe gemotiveerd agenten blijven. Ook al komt de dader soms met een lichte straf weg. Van de 19 politiezones in West-Vlaanderen is Tielt de vijfde meest veilige.”

Politiezones worden groter, maar de criminaliteit daalt niet. In 2022 telde Politiezone Tielt 2.459 criminele feiten. Dat is, bijvoorbeeld, evenveel als in 2002 toen deze zone ontstond.

“Dat klopt, maar grotere zones winnen wel aan slagkracht. Met Kerstmis, bijvoorbeeld, was er een bende actief in onze regio. Daar is een inspecteur opgezet, onderzoek naar gedaan, nummerplaten werden vergeleken. Uiteindelijk werd een voertuig geseind en klem gereden. Een grotere zone laat toe meer gespecialiseerde rechercheurs in te schakelen. Tegelijk moeten we inzetten op de kennis van wijkagenten, want die is onvervangbaar. Maar dat is mijn vrees: dat de lokale verankering vermindert door grootschaligheid. Als ik een interventieploeg moet sturen naar regionale evenementen kunnen die agenten niet ingezet worden bij intrafamiliaal geweld of een lokaal ongeval in Wingene of Ruiselede.”

In 2022 vroeg het College van procureurs-generaal een zogenaamd ‘Marshallplan’ voor de federale gerechtelijke politie. Daar is nog niet veel van te merken…

“Dat klopt volledig en daar dragen wij als lokale agenten ook de gevolgen van. Een doeltreffende lokale dienstverlening is slechts mogelijk met de steun van de federale politie. Er moet federaal echt ingezet worden op de uitbouw van meer personeel, drone-teams, computercrime-specialisten, laboranten… Vorig jaar wilden we voor het carnaval in Zwevezele een drone-team inzetten. Welnu, die was federaal niet beschikbaar. Het kan toch niet dat we zo’n teams zelf moeten financieren? Dat we federaal moeten depanneren, bij gebrek aan middelen? Zie je het al gebeuren dat zone Antwerpen zijn eigen helikoper moet aanschaffen, bij gebrek aan federale steun?”

Wat zijn de belangrijkste zorgpunten voor onze regio?

“We rijden te snel in onze straten, cybercriminaliteit wordt steeds problematischer en we moeten waakzaam blijven om het aantal inbraken in te dammen. Het aantal drugsgerelateerde misdrijven blijft stijgen. Wat ik enigszins onrustwekkend vind, zijn de eerste signalen die we in onze regio opvangen van cocaïnefeestjes en zombie-gedrag door de zeer verslavende drug Flakka. Is het alarmerend? Neen, maar we hebben er toch al mee te maken. Ook hier is federale steun broodnodig. Je kan lokaal – met een beperkt recherche-team – de drug-aanvoerlijnen van half Vlaanderen niet in kaart brengen.

Het aantal inbraken is wel opvallend gedaald.

“Dat is een nationaal verschijnsel. Criminelen hebben ontdekt, dat ze even rijk kunnen worden achter de computer. Er komen steeds meer camera’s, politiezones werken nauwer samen en mensen beveiligen hun huis ook beter. Dat is alvast positief.” (GGM)

The post Filip Feraux is waarnemend korpschef van pz Regio Tielt: “Een tandje bijsteken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Staande ovatie voor afscheidnemend schepen Hedwig Kerckhove in Wingene: “Dubbel gevoel, want de politieke ‘goesting’ is er nog”

Een van de headlines tijdens de jongste gemeenteraad was de kwartaalrapportering van het fusietraject tussen Wingene en Ruiselede, dat door technisch falen een presentatie werd in mineur. Maar het talrijk opgekomen publiek – voor de gelegenheid in CC De Wissel – zag een emotionele schepen Hedwig Kerckhove afscheid nemen. De charmante, ervaren politicus werd geëerd door meerderheid en oppositie en

Lees meer »

VRT Canvas zendt vanavond “beste film aller tijden” uit en nieuwe docu over regisseur Chantal Akerman

Chantal Akerman, een van de grote Belgische regisseurs, staat vanavond centraal op VRT Canvas. De nieuwe documentaire ‘Chantal Akerman – Altijd onderweg’ laat je kennismaken met enkele hoogtepunten uit haar carrière. En meteen daarna volgt ‘Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles’, haar film die in 2022 door het British Film Institute (BFI) tot "beste film aller tijden" werd

Lees meer »

Volgende week opnieuw zomers intermezzo? “Warme lucht die richting ons land trekt is niet noodzakelijk goed nieuws”

De komende dagen domineert een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland ons weer door regenzones naar West-Europa te sturen. Maar daar zou volgende week wel eens verandering in kunnen komen volgens verschillende weermodellen dankzij een hogedrukgebied. Betekent dit dat er een nieuw zomers intermezzo op komst is voor ons land? Krijgen we warm en droog weer of staat er ons iets

Lees meer »

Quinten (21) runt twee zomerbars aan de kust: “Heerlijke drankjes en hapjes in een stijlvolle setting”

Quinten Foulon, slechts 21 jaar oud, bewijst dat ondernemerschap geen leeftijd kent. Hij is uitbater van zomerbar Westdiep aan de promenade in Nieuwpoort. Op 29 juni opende hij ook een nieuwe bar op het dak van Fort Napoleon in Oostende.
The post Quinten (21) runt twee zomerbars aan de kust: “Heerlijke drankjes en hapjes in een stijlvolle setting” appeared

Lees meer »

Recreatie- en captatieverbod op Mandel en Grote Bassin in Roeselare door lozing van spinazie en erwten: “Proberen vissterfte tegen te gaan”

In Roeselare is een groot deel van de Mandel en Grote Bassin vervuild. Dat komt omdat er spinazie en erwten zijn geloosd, waarschijnlijk door een groenteverwerkend bedrijf. Daardoor is het voorlopig verboden om met bootjes te varen of te vissen. Ook de boeren mogen voorlopig geen water meer oppompen. De stad en de bevoegde diensten doen er alles aan om

Lees meer »

KIJK. Californië geteisterd door bosbranden: apocalyptische beelden tonen hoe gebouwen en auto’s volledig in vlammen opgaan

In het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn ongeveer 13.000 mensen geëvacueerd vanwege grote bosbranden. De brand brak gisteren uit in Oroville, ongeveer 113 kilometer ten noorden van de hoofdstad Sacramento. Het vuur verspreidt zich razendsnel en heeft al verschillende gebouwen en voertuigen verwoest. De brand werd mogelijk veroorzaakt door de extreme hitte in de regio.

Lees meer »

Hij hoeft niet te paraderen in bloot bovenlijf. Maar een zwakke Joe Biden is nefast voor heel de wereld

Oorverdovend wordt de roep in de Verenigde Staten aan Joe Biden om zich terug te trekken als presidentskandidaat. Voor het welzijn van zijn land. Maar hij zou dat ook moeten doen voor het welzijn van de wereld, analyseert onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. Als Biden verliest, zit iedereen weer opgezadeld met Donald Trump. En als Biden alsnog wint, dan dreigen

Lees meer »

Een bloemetje voor Dorine die haar gezin op de eerste plaats zet

“Ik heb een superdochter”, glundert Dorine Debruyne (60) uit Ruddervoorde als we haar opbellen. “We staan dag en nacht voor elkaar klaar.” Dochter Hanna Lagrou stuurde ons een mailtje dat haar allerliefste mama een bloemetje verdient.
The post Een bloemetje voor Dorine die haar gezin op de eerste plaats zet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gezinnen sparen kleiner deel van hun inkomsten

De spaarquote van de Belgische gezinnen is in het eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen op 14 procent. In het vierde kwartaal van vorig jaar was dat nog 15,1 procent, zo blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) en de Nationale Bank.

Lees meer »