Samenwerkingsovereenkomst voor nieuwe brug tussen Wevelgem en Lauwe: “Is noodzakelijk”

De gemeenteraad keurde unaniem een samenwerkingsovereenkomst goed voor de bouw van een nieuwe Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe. Het dossier heeft veel weg van de processie van Echternach… “De brug dateert van 1955”, aldus schepen Stijn Tant (CD&V). “Er was al sprake van een nieuwe brug in 2018 en het schoof altijd maar met één of twee jaren op.”

Project Seine-Schelde

De nieuwe brug past in de Leiewerken voor het Europese project Seine-Schelde. Dat moet de vaarroute tussen de Seine en de Schelde verbeteren. Het doel daarvan zijn langere schepen met grotere ladingen, en dus ook minder goederenvervoer op de weg. De huidige brug tussen Wevelgem en Lauwe is te laag voor grotere schepen met drie lagen containers tot 4.500 ton. Daarom wordt een nieuwe brug gebouwd met een vrije doorvaarthoogte van minimaal zeven meter.

“De bestaande brug moet dus vervangen worden door een nieuwe”, zegt de bevoegde schepen. “De aansluitende wegen en jaagpaden moeten worden aangepast aan het grotere hoogteverschil dat moet worden overbrugd. Om de hinder te beperken, zullen de geplande rioleringswerken van Aquafin meegenomen worden in het project van de vervanging van de bestaande brug. Voor de fietsers zal een tijdelijk brug worden voorzien. Het wordt dezelfde brug als in Olsene. Met de bovenstructuur in metaal. Aan weerszijden komt er een fietspad. Een te grote hellingsgraad willen we voor de fietsers vermijden. Om deze werken te kunnen uitvoeren, is een samenwerkingsovereenkomst noodzakelijk.”

Nog geen timing

De financiering van het volledige project is ten laste respectievelijk van De Vlaamse Waterweg en Aquafin. Een concrete timing is er momenteel nog niet. Evenmin hoelang de werken gaan duren. Die sowieso een grote impact zullen hebben op het autoverkeer tussen Wevelgem en Lauwe. Het zal omrijden worden via Menen en Rekkem en via Bissegem en Marke.

Tussen Bissegem en Mark ligt er een nieuwe brug en die werken duurden anderhalf jaar.

The post Samenwerkingsovereenkomst voor nieuwe brug tussen Wevelgem en Lauwe: “Is noodzakelijk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LG breit vervolg aan Camping Rollkap

De Landelijke Gilde Rollegem-Kapelle organiseert op zaterdag 6 juli de tweede editie van Camping Rollkap. Het evenement kadert dit jaar eveneens binnen de festiviteiten van Vlaanderen Feest.
The post LG breit vervolg aan Camping Rollkap appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zit Biden binnenkort zonder centen? Donoren houden vinger op de knip

De oprichter van Netflix. Een erfgename van de Walmart-supermarktketen. Een kleindochter van Disney. Een ex-directeur van Google. De voormalige topman van de National Football League. Allemaal zijn ze prominente donoren die miljoenen aan de campagne van Joe Biden geven. Maar nu dreigen ze ermee de geldstroom te laten opdrogen, als Biden niet uit de presidentsrace stapt. Of hoe er nóg

Lees meer »

“Je vraagt een kalkoen ook niet of hij uitkijkt naar Kerstmis. Politici moeten de moeilijke knopen doorhakken”

“Lig er deze vakantie even niet wakker van op het zuiderse strand of op uw eigen terras, maar weet: er breken barre tijden aan”, schrijft politiek journaliste Isolde Van den Eynde. “Justitie protesteert nu al tegen mogelijke besparingen. Politie? Defensie? De rij met vragers om meer zal aandikken. Politici – en enkel politici – zullen die moeilijke knopen moeten doorhakken

Lees meer »

Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel

Dinsdagavond trad Bruce Springsteen op in Werchter, maar twee dagen eerder had Karel Gits al rond 18 uur een ontmoeting met ‘The Boss’ in Hotel Amigo in Brussel. Voor de 52-jarige Springsteen-fan uit Ingelmunster blijft die dag een onvergetelijk moment.
The post Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel appeared

Lees meer »

Basisschool Moorsele ziet drie juffen met pensioen vertrekken

28 juni 2024 was de laatste schooldag voor Tine Vanhauwaert, Martine Vervaecke en Manuela Debaere. De twee kleuterjuffen en de leerkracht lichamelijke opvoeding trekken na zowat een hele carrière in de Basisschool Moorsele (BAMO) de schooldeur voorgoed achter zich dicht.
The post Basisschool Moorsele ziet drie juffen met pensioen vertrekken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen

Het project EMERGE van kunstencentrum BUDA werd goedgekeurd in het kader van het programma Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het gaat over een totaalbedrag van 3,29 miljoen euro, gespreid over de periode 2024-2028.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster

In Ingelmunster diende Vooruit een aanvraag in om een zebrapad te verkrijgen ter hoogte van het Kruidvat in de Oostrozebekestraat. Schepen Trui Lambrecht zei dat er ook een zebrapad in dezelfde straat komt, ter hoogte van de centrumparking.
The post Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belangrijke verkeersas door Veurne, Koksijde en De Panne na maanden vertraging eindelijk open voor verkeer

Op vrijdag 5 juli werd de vernieuwde N35 feestelijk geopend. Na een uitdagend proces, dat zes maanden langer duurde dan gepland, is het project eindelijk afgerond. De N35, een belangrijke verkeersader, loopt door de gemeenten Veurne, Koksijde en De Panne en is nu klaar voor gebruik.
The post Belangrijke verkeersas door Veurne, Koksijde en De Panne na maanden vertraging

Lees meer »

LIVE GAZA. Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis en Rafah na evacuatiebevel – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten, zij moeten nu opnieuw op de vlucht. Dinsdag voerde het Israëlische leger meteen meerdere luchtaanvallen uit op beide plekken. Een ziekenhuisbron in Khan Younis meldt acht doden en

Lees meer »