Kortrijk en Zwevegem geven lening aan Lago

Kortrijk en Zwevegem bereikten een akkoord met LAGO over een finaal steunpakket naar aanleiding van de verliezen die LAGO leed ten gevolge van de energiecrisis en de stijgende inflatie. Zowel Kortrijk als Zwevegem lenen LAGO geld, maar geven geen extra subsidie.

“Dat LAGO steun vroeg aan beide lokale besturen hoeft niet te verbazen. Heel wat ondernemingen kwamen tijdens de energiecrisis in zwaar weer terecht en dat is voor zwembaden niet anders. Deze hadden nog meer te lijden onder de hoge energieprijzen. Verder was er het hoge inflatieniveau van de voorbije twee jaar. Dit leidde tot een liquiditeitsnood op korte termijn”, zegt Zwevegems schepen van Financiën, Eliane Spincemaille (CD&V).

Onafhankelijke audit

Kortrijk en Zwevegem zitten in een PPS-structuur (publiek-private samenwerking, red.) met LAGO als private partner die Kortrijk Weide en Zwevegem Fit. uitbaat. Vandaar dat LAGO aan beide lokale besturen om hulp vroeg.

Er werd een onafhankelijke audit uitgevoerd door financieel dienstverlener BDO. “De belangrijkste conclusie was tweeledig: een extra subsidie werd uitgesloten, terwijl er wel werd aanbevolen dat de stad en de gemeente actie ondernemen om de liquiditeitsnood op korte termijn te lenigen.”

Enkel nog goedkeuring van gemeenteraden nodig

Er werd verder onderhandeld met een finaal akkoord tot gevolg, wat reeds goedgekeurd werd door beide schepencolleges. Het ligt nog ter goedkeuring voor op de beide gemeenteraden van februari. “Er werd overeengekomen dat Kortrijk een achtergestelde lening geeft aan LAGO van 2.136.375 euro. Zwevegem stelt een lening ter beschikking van 1.537.203 euro, wat het totaalbedrag op 3.673.578 euro brengt. Dit sluit nauw aan bij wat in de audit werd bepaald”, aldus Spincemaille.

Investeringsprogramma

In ruil voor de lening zal LAGO een kapitaalsverhoging doorvoeren van 1.266.527 euro tegen 31 juli 2026. Zo kan men de komende jaren een investeringsprogramma uitvoeren in LAGO Weide en Speelpunt Zwevegem om extra bezoekers aan te trekken. Verder zullen de tarieven voor het recreatiezwemmen in 2024 niet geïndexeerd worden en de populaire familiepas in Kortrijk Weide (10 beurten) wordt verlaagd van 99 naar 79 euro.

Sportschepen Raf Deprez (CD&V) toont zich tevreden met de overeenkomst. “Alle partijen in de PPS-samenwerking dragen hun steentje bij zodat de toekomst van LAGO Kortrijk-Zwevegem nu veilig gesteld wordt. Deze deal laat LAGO zelfs toe om verder te investeren in Lago Club Zwevegem Fit.”

The post Kortrijk en Zwevegem geven lening aan Lago is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vandaag politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »

? “Kan Evenepoel de cadans op de Galibier volgen?”

De Tour duikt vandaag voor het eerst de bergen in. In de Alpen wacht een lastige tocht met drie beklimmingen, goed voor net geen 4.000 hoogtemeters. Dé scherprechter is de mythische Col du Galibier. Voor de klassementsmannen wordt dit de eerste serieuze test. Kan Remco Evenepoel de beste klimmers volgen? Die vraag stellen ook Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck zich

Lees meer »

Airbus krijgt megabestelling uit Filipijnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een voorlopig akkoord gesloten voor de levering van 152 vliegtuigen aan de Filipijnse luchtvaartmaatschappij Cebu Pacific Air. Het order heeft een waarde van 24 miljard dollar (22,4 miljard euro) aan catalogusprijzen, al zijn aanzienlijke kortingen gebruikelijk.

Lees meer »

Huiveringwekkende beelden tonen hoe haaien bloedende vrouw ‘stalken’ na aanval voor Amerikaanse kust

Tijdens de nationale feestdag in de Verenigde Staten speelde zich donderdag een huiveringwekkende situatie af. Vier strandgangers die voor de kust van South Padre Island in Texas aan het zwemmen waren, werden aangevallen door haaien. Twee van hen raakten zwaargewond en twee anderen konden nog op tijd uit het water springen. Op sociale media gaan beelden rond van de twee

Lees meer »

Lieva (55) moest net als slachtoffer van Nick Bril met prothesen leren stappen na ongeval: “Het is echt niet gemakkelijk, het lijkt wel steltlopen”

Een half jaar nadat Nick Bril met zijn terreinwagen over hem reed en hij zijn twee benen verloor, mag Joe Claridge (37) het ziekenhuis verlaten. Hij gaat rechtstreeks naar het befaamde revalidatiecentrum in Pellenberg. Om er te leren stappen op beenprothesen. Lieva Vervoort (55) moest zes jaar geleden hetzelfde doen en heeft goeie raad voor Joe: “Zorg dat je er

Lees meer »

Armoedevereniging Wieder verhuist na achttien jaar naar de Oostmeers in Brugge

Na 18 jaar van warmte, verbinding en gezamenlijke strijd tegen armoede, verlaat vzw Wieder noodgedwongen haar vertrouwde locatie aan Rozendal 3 in Brugge. “Het nieuwe onderkomen, gelegen aan Oostmeers 105, markeert niet alleen een fysieke verhuizing, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk in onze missie om structurele armoede aan te pakken”, zegt coördinator Pascale Cockhuyt.
The post

Lees meer »

Even gedaan met het mooie zomerweer: komende week wordt frisser en nat

Aanvankelijk regent het nog over het oosten, maar al snel wordt het overal overwegend droog met afwisselend opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die ’s avonds het centrum bereiken. De maxima schommelen van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of

Lees meer »

Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde

Brandweer Westhoek moest zaterdagavond met een zonaal klimteam uitrukken naar het Ieperse Bellewaerde Park. Daar was de attractie El Valador vastgelopen op een hoogte van tien meter. In totaal werden 37 mensen geëvacueerd.
The post Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde appeared first on KW.be.

Lees meer »