Eeuwelinge zuster Marie-Jozef uit Ieper overleden

Op dinsdag 6 februari overleed zuster Marie-Jozef uit Ieper op 100-jarige leeftijd. Vorig jaar vierde ze in Huize Zonnelied nog haar eeuwfeest met medezusters en directie van Huize Zonnelied.

Zuster Marie-Jozef werd geboren in Boezinge op 2 maart 1923 als Angèle Timperman, dochter van Michiel Timperman en Maria Van de Caveye, als oudste in een gezin van zeven kinderen. Ze liep school in Boezinge en trad in het klooster op 21 november 1937. Ze was toen net geen 15 jaar. Ze werd aanvaard op 19 april 1938 en werd geprofest in de Boezingse kloosterkapel op 22 augustus 1939.

Daarna werd ze van 1939 tot 1943 in de Sint-Andreasschool in Brugge opgeleid tot onderwijzeres en aspirante-regentes. Na haar opleiding kwam ze als onderwijzeres terecht in Boezinge, waar ze een gelukkige tijd beleefde bij het aanleren van de eerste woordjes en getallen aan de kinderen van het eerste en tweede leerjaar. Ze gaf meteen ook huishoudkunde en enkele andere vakken in het toen nog zevende en achtste leerjaar.

Directrice

Zuster Marie-Jozef was in Boezinge in de plaats gekomen van Rachel Vierstraete, die trouwde. In die tijd was er in het katholiek onderwijs geen plaats voor gehuwde onderwijzeressen. Enkel tijdens de oorlog kon dit nog, omdat er toen door de soldatendienst onvoldoende onderwijzers waren. In 1951 werd ze onderwijzeres in het zevende en achtste leerjaar en volgde ze moeder Gerarda op als directrice van de school. Er waren zelfs lessen huishoudkunde en zo was Boezinge de eerste school die haar leerlingen zelfstandig een menu leerde bereiden. In 1953 kwam zuster Marie-Jozef terug van Pilkem om in Boezinge les te geven. In 1954 kwam de overstap van de zusters Vincentius à Paulo naar de zusters van de Heilige Familie in Ieper. Net voor de fusie gaf zuster Angèle Timperman les in het zesde leerjaar. Ze bleef directrice tot ze na 42 jaar dienst in 1985 met pensioen ging.

Zuster Marie-Jozef had heel wat herinneringen aan haar kloostertijd. Maar met de laatste kloosterzuster verdween ook het klooster. De laatste grote verandering gebeurde in 1954 toen het klooster bij de Ieperse Heilige Familie werd samengevoegd.

Uitvaart

De uitvaartdienst vindt plaats op dinsdag 13 februari 2024 om 10.30 uur in de kapel van het klooster van de Heilige Familie in de Stuersstraat 32 in Ieper. Bezoek is mogelijk tot en met maandag 12 februari in het funerarium in Ieper.

The post Eeuwelinge zuster Marie-Jozef uit Ieper overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is een batje”

Het gemeentebestuur gaat op zoek naar een uitbater voor jeugdhuis Den Teirlinck op de Marktplaats in Moorslede. Door een gebrek aan voldoende bestellers stopte de uitbating in mei. De concessie komt neer op 500 euro huur per maand. “Dat is een batje”, merkt Gert-Jan Hovaere (NVAPlus) op.
The post Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is

Lees meer »

Illegaal krijgt 25 maanden cel voor hele resem diefstallen aan de kust: “Hij kampt met mentale problemen”

Een 49-jarige Algerijn heeft voor de Brugse rechtbank 25 maanden cel gekregen voor een resem diefstallen aan de kust en in Antwerpen. Salah B. schuwde het geweld niet. Het parket had achttien maanden cel gevorderd.
The post Illegaal krijgt 25 maanden cel voor hele resem diefstallen aan de kust: “Hij kampt met mentale problemen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gemeente Kuurne nodigt nieuwe inwoners uit voor welkomstbijeenkomst met voetbal, quiz en rondleiding

De gemeente Kuurne mocht afgelopen jaar bijna 500 nieuwe inwoners verwelkomen binnen zijn gemeentegrenzen. Zoals elk jaar werden alle nieuwkomers uitgenodigd voor een welkomstbijeenkomst, die dit jaar plaatsvond in de nieuwe gemeenteschool Nest. Onder het genot van een hapje en een drankje begon de bijeenkomst met de vertoning van de voetbalwedstrijd België – Frankrijk op groot scherm.
The post

Lees meer »

Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten

Voor de derde week op rij kondigt gemeentelijst Team Nieuw Bestuur nieuwe kandidaten voor de verkiezingen van 13 oktober aan. Deze keer gaat het om Steve Platteeuw, Kris Verbeke en Hyacintha Louwyck, alle drie uit Madonna.
The post Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten appeared first on KW.be.

Lees meer »

? De Portiersmoord. Vincent (31) sterft door vijf messteken in het hart: “Wie een foto kon nemen van het lijk, zou getrakteerd worden op een vat bier”

Een oorlog tussen portiers wordt Vincent Van den Berghe fataal. Hij sterft na vijf messteken in het hart. Het is het begin van een lijdensweg voor zijn ouders Eddy en Ria. Want plots duikt een foto op van hun dode zoon in de armen van een vrouw, waarop ook nog eens doodsbedreigingen en pesterijen volgen. De vierde aflevering van de

Lees meer »

Grote Markt in Lier krijgt nieuwe ledverlichting die van kleur kan veranderen: “Zal er een stuk frisser uitzien”

De Grote Markt in Lier krijgt volledig nieuwe verlichting. Onder andere de lichten aan de gevels van het stadhuis en de straatverlichting, worden vervangen door ledlampen die van kleur kunnen veranderen. "Zo willen we energie besparen, maar het esthetische is zeker ook van belang", klinkt het bij de stad. Tegen 2030 moet alle openbare verlichting werken op ledlampen.

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: EBU stelt nieuwe actiepunten voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Drukbezette Lynn Van Den Broeck (31) zal lief Mathias Vergels niet vaak zien: “Nog geen trouwdatum, wel schattige gezinsuitbreiding”

Het leven was nooit drukker voor Lynn Van den Broeck (31). Acteren, koken en survivalen deed ze dit jaar al voor de camera’s, en daar is nu ook een plekje achter de radiomicrofoon bij. De actrice is overal. “Maar voor een bepaald soort programma’s pas ik bijna altijd”, aldus de vrolijke brunette, die ook een jaar na haar verloving met

Lees meer »

Met deze tips scoor je altijd op een rommelmarkt

Rommelmarkten afschuimen. De meesten doen het voor de gezelligheid maar voor antiquairs als Goedele Aerts van Adesso Antiques is de rommelmarkt meer dan wat slenteren in het zonnetje.
The post Met deze tips scoor je altijd op een rommelmarkt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verdacht overlijden van voormalig Wit-Russische ambassadeur in Duitsland

De voormalige Wit-Russische ambassadeur in Duitsland, Denis Sidorenko, is op 48-jarige leeftijd overleden in zijn geboorteland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk maakte alleen bekend dat de man overleden is, zonder de doodsoorzaak mee te delen. Onafhankelijke Wit-Russische media die in het buitenland in ballingschap werken, meldden dat Sidorenko op 24 juni uit het raam van een hoog gebouw

Lees meer »