Jabbeekse burgemeester Frank Casteleyn is het beu: “Truckers laten pis en kak achter op openbaar domein”

In een brief aan Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters vraagt de Jabbeekse burgemeester Frank Casteleyn om een extra parking voor honderd vrachtwagens in te richten in de spie langs de E40: “Nu de huidige vrachtwagenparking aan het tankstation sedert deze week betalend is, zullen nog meer truckers wildparkeren op ons openbaar domein. De overlast is groot, ze laten pis en kak achter!”

Al jaren is de vrachtwagenparking aan het Vlamingveld in Jabbeke, ter hoogte van de OKay, een doorn in het oog van de lokale bevolking. Burgemeester Frank Casteleyn legt uit: “Die parking is eigendom van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). De bedoeling was edel: de woonwijken ontlasten van vrachtwagens.”

Ontlasting

“Tijdens de weekends zit die parking overvol met buitenlandse trucks, de Belgische chauffeurs staan noodgedwongen geparkeerd langs de Expresweg nabij het rondpunt van Jabbeke en zelfs richting Stalhille. Dit werkt al jaren op mijn systeem: die chauffeurs laten afval achter. Niet alleen etensresten, maar ook plastiek en poep. Ze kakken erop los. Tot op het mountainbike pad. De hondenliefhebbers op de nabijgelegen hondenspeelweide doen braafjes de hondenpoep in een zakje, maar worden geconfronteerd met menselijke ontlasting.”

De truckers laten kak achter in Jabbeke. © gf

“Het feit dat de snelwegparking langs de E40 in Jabbeke sedert deze week omheind en betalend is, zal het probleem alleen maar verergeren. De buitenlandse truckers willen niet betalen om in hun voertuig te overnachten. Nu al parkeren ze hun vrachtwagen op het openbaar domein, als de parking in het Vlamingveld vol is. De politie treedt op, maar kan er weinig aan doen: die truckers, beren van mannen, beweren dat ze geen Engels noch Frans noch Duits verstaan. Ze kruipen in hun wagen, doen hun gordijntje dicht en slaan geen acht op de politie.”

Oplossing

Frank Casteleyn heeft inmiddels al contact gehad met de directie van het Agentschap Wegen en Verkeer. Binnenkort volgt een vergadering om een oplossing uit te dokteren. De Jabbeekse burgemeester heeft, na overleg met zijn collega’s uit de Brugse regio, ook een brief gestuurd naar Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters.

“Er is een oplossing, met name een extra parking in de spie langs de E40 in Jabbeke, op het eilandje waar de autowegen naar Oostende en De Panne splitsen. Daar is al 11.000 m² voorbehouden voor een toekomstig, gesloten asielcentrum. De federale wegpolitie is er gevestigd, maar in die bureaus zitten amper vier agenten en twee poetsvrouwen. Het hoofdkantoor van de wegpolitie is immers in Wetteren.”

Vogels

“Er is daar plaats voor een vrachtwagenparking voor honderd voertuigen. Dat zou de dorpskernen van diverse gemeenten ontlasten. Want niet alleen Jabbeke, ook Oudenburg, Oostkamp, Zedelgem, Torhout en Brugge zijn op dat vlak verzadigd. Mijn collega’s uit het regionaal burgemeestersoverleg steunen mijn voorstel.”

“Weet je wat Lydia Peeters geantwoord heeft? Ze vindt het een fantastische site, maar er kan daar geen parking ingericht worden, omdat er daar enkele vogels zitten te broeden! Kan het nog gekker? Zijn er daar misschien ook krokodillen? Ik kan begrijpen dat de wegpolitie niet graag heeft dat daar een parking komt.”

“Maar bekijk het dossier positief: er moet niet eens sanitair geplaatst worden, de truckers kunnen de toiletten van de wegpolitie gebruiken. Ik heb Lydia Peeters uitgenodigd om de toestand ter plekke te evalueren. Ze heeft nog niet gereageerd op mijn uitnodiging”, aldus Frank Casteleyn.

The post Jabbeekse burgemeester Frank Casteleyn is het beu: “Truckers laten pis en kak achter op openbaar domein” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“De perceptie rond de VAR zit verkeerd”: expert Werner Helsen neemt het op voor nieuwe technologie

De 3D-muur en chip in de bal zorgen voor nieuwe technologische snufjes op dit EK, al blijven de meningen verdeeld. Voor de ene haalt het de charme weg, voor de andere is het een stap in de goede richting. Sportwetenschapper en VAR-expert Werner Helsen (64) behoort tot het tweede kamp en duidt de nieuwe technologische mogelijkheden. “De meetfouten zijn verminderd,

Lees meer »

“Na 40 jaar is het tijd om het iets rustiger aan te doen”: restaurant Lamme Goedzak in Damme sluit eind augustus de deuren

Op 25 augustus ontvangt de familie Meiresone de laatste klanten in restaurant Lamme Goedzak in de Kerkstraat in Damme. Het pand, dat hun eigendom was, werd onlangs verkocht, maar de bestemming ervan is nog onduidelijk. “Na veertig jaar horeca is het tijd om het iets rustiger aan te doen”, zegt Steven Meiresone.
The post “Na 40 jaar is het

Lees meer »

Belgisch onderzoek naar gebruik van paddo’s om alcoholverslaving te bekampen

In het Brusselse Brugmann-ziekenhuis loopt momenteel de eerste klinische studie in België naar het gebruik van psilocybine, het werkzame bestanddeel in hallucinogene paddenstoelen, bij de behandeling van alcoholverslaafden. In totaal zullen zo’n 62 personen de komende twee jaar, in lage of hoge doses, met deze stof behandeld worden. Dat is dinsdag gebleken bij de voorstelling van de studie door de

Lees meer »

Als niet de zon, maar bosbranden jouw vakantiebestemmingen verhitten: dit zijn je rechten

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

KIJK. Kim Kardashian maakt plots achterwaartse salto op dansvloer

Kim Kardashian (43) was een van de aanwezigen op het 40e verjaardagsfeest van haar zus Khloé Kardashian. Ze stal de show op de dansvloer en trok alle aandacht naar zich toe toen ze salto’s begon te maken. Met behulp van Cade Hudson – manager en goede vriend van zangeres Britney Spears – deed ze dit naar eigen zeggen “verschillende keren

Lees meer »

LIVE PORTUGAL-FRANKRIJK. Verlengingen in Hamburg, Ronaldo mist reuzenkans

Portugal kon zich tegen de Slovenen pas na strafschoppen plaatsen voor de kwartfinales op dit EK voetbal. De Fransen hadden een eigen doelpunt van Jan Vertonghen nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Kunnen Mbappé en co doorstoten naar de halve finales of steken de troepen van Martínez daar een stokje voor? Voorlopig staat het nog 0-0.

Lees meer »

“Ik zag palmbomen en dacht: dit is Parijs niet”: Jem (30) stapt zonder het te beseffen op verkeerde vlucht en eindigt in Spanje

De Britse Jem Maybank (30) uit Leeds dacht dat ze eind vorige maand op een vlucht richting Parijs stapte, maar niets bleek minder waar te zijn. Door de ‘vakantierush’ vergiste ze zich van gate, waardoor ze even later richting het Spaanse Alicante vloog. “Ik had mijn ticket aan vier personeelsleden laten zien”, klinkt het. Ik vroeg waarom mijn stoeltje op

Lees meer »

De jurk van koningin Máxima kost amper 47 euro: dit zijn de meest betaalbare outfits van de royals

Designermerken als Natan, Armani en Jenny Packham doen vaak gouden zaken door de royals van vandaag. Maar niet elke outfit hoeft een fortuin te kosten. Het gebeurt dat koninginnen en prinsessen (voor hun doen dan toch) extreem goedkoop gaan. Onze koninklijke mode-experte Jelka Van Duyse duikt in de kleerkast van de royals en zoekt naar hun meest betaalbare outfits, die

Lees meer »

Brugse Kinderkrak Arthur Defour ontvangen in stadhuis door Burgemeester

Vrijdagvoormiddag werd Arthur Defour (15), die in april van Krant van West-Vlaanderen de titel van Kinderkrak van Brugge kreeg, door burgemeester Dirk De fauw ontvangen in het stadhuis. De jongeman die in opleiding is bij de jeugdbrandweer hielp vorig jaar de spuitgasten bij een woningbrand in zijn buurt.
The post Brugse Kinderkrak Arthur Defour ontvangen in stadhuis door Burgemeester

Lees meer »