Personeel en bewoners van OLV Gasthuis blikken terug op verhuis van 25 jaar geleden: “Enkele personeelsleden zijn er nu nog steeds bij”

Op woensdag 7 februari vierde het woonzorgcentrum OLV Gasthuis, samen met de bewoners, de 25ste verjaardag van de verhuis van de ‘oude kliniek’ in de Gasthuisstraat naar de Ieperstraat/Bruggestraat. “Voor de gelegenheid boden we, net als elk jaar op die datum, een mosselsouper aan voor de ‘anciens’ die de verhuis nog meemaakten, en nu nog steeds deel uitmaken van ons hartverwarmend team. Dit jaar waren er dat nog 27 personeelsleden. Zij zijn er dus nog steeds bij”, zegt algemeen directeur Mieke Vandeputte.

Tijdens de mosselsouper, dat ook aangeboden werd aan de bewoners, werden heel wat herinneringen opgehaald aan de grote verhuisoperatie, die toen het nationale nieuws haalde, ook op televisie. “Frank Hauspie was toen algemeen directeur, ik was toen verantwoordelijke voor de Zorg”, zegt huidig algemeen directeur Mieke Vandeputte (52). “De verhuisdag startte onder een sneeuwtapijt, maar daar ondervonden we weinig hinder van. In de voormiddag zorgde een firma voor de verhuis van bedden en materiaal. We kregen hierbij de spontane hulp van heel wat vrijwilligers, medewerkers en scholieren. De bedden moesten in het ziekenhuis afgebroken worden, en na verhuis in de Ieperstraat weer opgemaakt worden. Alles verliep onder een strakke timing. Ook de bewonersverhuis werd minutieus voorbereid. Tussen 12 en 16 uur verhuisden de 105 bewoners naar de nieuwe locatie, en naar hun nieuwe kamer.”

Woonzorgcentrum

In de voorbije 25 jaar evolueerde de vzw OLV Gasthuis van een rusthuis naar een woonzorgcentrum met uitgebreide dienstverlening.

Tussen 1999 en 2012 evolueerde men van 105 naar 142 woongelegenheden, waaronder sinds 2008 zes zorgflats. In diezelfde periode groeide het aantal kamers voor kortverblijf van één naar zes. In 2000 startte de Dagverzorging De Plataan. Eind 2001werden de zeventien assistentiewoningen Fioretti in een nieuw gebouw in de Bruggestraat in gebruik genomen. In 2018 was de nieuwbouw van het wzc Emmaüs langs de Oostlaan klaar voor ingebruikname.

Ondertussen 203 bewoners

Alles samen verblijven er nu 203 bewoners (129 in de Ieperstraat en 74 in Emmaüs, red.), die begeleid worden door 235 personeelsleden.

Daarnaast zijn er 150 tot 180 patiënten die verzorgd worden door de thuisverplegingsdienst (sinds 2007), en komen vijftig tot zestig mensen naar de Dagverzorging in De Plataan. “We bieden een waaier aan diensten, om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de noden van onze cliënten. Ondertussen evolueren we ook naar meer samenwerking met andere organisaties, met als doel de zorgvrager zo goed mogelijk te helpen”, besluit Mieke Vandeputte.

The post Personeel en bewoners van OLV Gasthuis blikken terug op verhuis van 25 jaar geleden: “Enkele personeelsleden zijn er nu nog steeds bij” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Vriend neemt afscheid van Mandy (33), die overleed na ongeval met vliegtuigje: “Mijn lieveke, ik zal altijd op je blijven wachten”

In een overvolle aula in Eijsden (Nederland) met een zee aan kleurrijke bloemen namen honderden familieleden, vrienden, collega’s en kennissen vanmiddag afscheid van Mandy Linder. De 33-jarige stewardess uit Voeren overleed vorige week vrijdag na een crash met een pleziervliegtuigje in Hasselt. Samen met haar vriend — de piloot van het vliegtuig — vloog ze boven haar eigen woning om

Lees meer »

Meer dan 270 arrestaties na betogingen in Kenia

De Keniaanse politie heeft meer dan 270 mensen gearresteerd voor het plegen van criminele feiten tijdens de anti-regeringsbetogingen van dinsdag. Al twee weken lang komen vooral jongeren in het land op straat om te betogen tegen de plannen van de regering.

Lees meer »

De Leraarskamer van Knack zoekt West-Vlaamse stemmen

Over ons onderwijs lijkt iedereen tegenwoordig een mening te hebben. Knack peilde het voorbije schooljaar in ‘De Leraarskamer’ naar wat leerkrachten zélf denken over het lerarentekort, de nieuwe minimumdoelen of centrale toetsen. Dat doet ons zusterblad straks opnieuw, maar nu gaat in élke provincie een panel leerkrachten met elkaar in gesprek.
The post De Leraarskamer van Knack zoekt West-Vlaamse

Lees meer »

Kortrijk reikt eerste scriptieprijs uit: “Studenten kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad”

Recent werd de eerste Kortrijkse Scriptieprijs uitgereikt, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor studenten die onderzoek doen naar Kortrijkse thema’s. De winnaar is Abdelouarete Benammar. Hij won met zijn masterproef getiteld ‘Gulden Sporen en Gouden Specerijen: Een Marokkaanse geschiedenis in Kortrijk sinds 1995’.
The post Kortrijk reikt eerste scriptieprijs uit: “Studenten kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad” appeared

Lees meer »

Stroompanne bij Cambio opgelost: autodelen in Vlaanderen wordt hervat

Autodeel-bedrijf Cambio lag zondag urenlang plat. Hierdoor was het nergens in Vlaanderen nog mogelijk om deelauto’s te gebruiken. Rond 14.30 uur werd het probleem verholpen en kon het autodelen weer hervatten. “Door het slechte weer in Duitsland was er een grote stroompanne”, klinkt het bij Geert Gisquière, directeur van Cambio.

Lees meer »

Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan zee

Leerlingen, leerkrachten en ouders van De Strandloper BuBaO keken reikhalzend uit naar het schoolfeest in Inspirant aan zee in Oostduinkerke. Apetrots, uitgedost in hun op maat gemaakte toneeloutfit, vertederden de kinderen hun toeschouwers tijdens het totaalspektakel met als thema ‘Op zoek naar een betere wereld’.
The post Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan

Lees meer »

Westerscheldetunnel in Zeeland wordt tolvrij vanaf 1 januari

Wie met zijn auto of motor door de Nederlandse Westerscheldetunnel wil rijden, zal vanaf 1 januari geen tol meer moeten betalen. De Provinciale Staten van de Nederlandse provincie Zeeland hebben namelijk unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de tunnel voor automobilisten en motorrijders. Vrachtverkeer zal voorlopig wel nog moeten betalen om de oversteek te maken.

Lees meer »

Kapster Christel Verhaeghe van Team 2030 naar …N-VA in Wervik

Omdat ze zich niet kon verzoenen met haar plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober verliet kapster Christel Verhaeghe (57) maanden geleden Team 2030. Alvast een verlies voor de oppositiepartij die de ambitie heeft om de grootste fractie te worden. Christel Verhaeghe zegt de politiek evenwel geen vaarwel, want op de lijst van N-VA krijgt ze de tweede

Lees meer »

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

ISVAG vraagt wijziging aan voor omgevingsvergunning om afvalverbrandingsoven in Wilrijk open te houden

Afvalintercommunale ISVAG heeft een wijziging aangevraagd voor haar omgevingsvergunning. Het bedrijf kreeg eind 2022 een proefvergunning van 2 jaar maar moet daarvoor voldoen aan verschillende voorwaarden, die enkel haalbaar zijn bij een wijziging van de omgevingsvergunning. "We moeten de impact op de buurt zoveel mogelijk beperken", zegt Kristel Moulaert, algemeen directeur van ISVAG.

Lees meer »

Stinkend rijk luxeleventje in LA, maar veel trauma uit het verleden: ‘Kaulitz & Kaulitz’ onhult hoe het gaat met Tokio Hotel

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde

Net voor de start van de zomervakantie lichtte burgemeester Marc Vanden Bussche op de gemeenteraad de jaarrekening 2023 toe, wat leidde tot stevig gebakkelei met N-VA-oppositieraadslid Sander Loones, die op zijn beurt weerwerk kreeg van raadslid Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit).
The post Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »