Zuster Lucie uit Zwevegem is eeuwelinge

In wzc Sint-Amand vierde Zuster Lucie haar 100ste verjaardag. Ze maakte haar droom om missionaris te worden waar en trok naar Congo. Nu woont ze sinds 1996 terug in Zwevegem.

Zuster Lucie vierde op 20 januari haar 100ste verjaardag. Dat gebeurde in wzc Sint-Amand waar ze verblijft. Zuster Lucie werd in Zwevegem geboren als Maria Opsomer.

Ze liep school bij de ‘Dames van Sint-Niklaas’. Daarna wilde haar moeder dat ze leerde borduren. “Ik wou liever in de textielsector werken en trok naar ‘La Flandre’ waar ik tafelkleden en servetten mocht plooien om ze klaar te maken voor verzending”, vertelt de eeuwelinge.

Tijdens de oorlog lag La Flandre stil en trok Zuster Lucie naar de ‘Fluwele’ in Kortrijk, om later ingeschakeld te worden in de winterhulp in het rustoord.

Spaarpot

Haar grote droom was echter missionaris worden. “Op de lagere school stond een spaarpot, een donkergetint jongetje dat heftig knikte als er een centje in de gleuf werd gestopt. Ik spaarde ijverig om een centje in het spaarpotje te kunnen steken.”

Uiteindelijk gaf ze gehoor aan haar roeping en ze trad op 18 september 1944 binnen bij de Zusters van Maria in Pittem.

“Ik spaarde ijverig om een centje in het spaarpotje te kunnen steken”

Maria Opsomer werd na twee jaar noviciaat geprofest en droeg de kloosternaam Zuster Lucie. In 2026 viert ze dus haar 80 jaar kloosterjubileum.

Ze volgde een driejarige opleiding psychiatrische verpleegkunde en ging van 1949 tot 1956 aan de slag in de psychiatrische kliniek in Pittem waar ze de doktersverslagen schreef.

In april 1958 trok ze naar Congo om te werken in de legerbasis van Kamina waar in een oude loods een hospitaal voor de plaatselijke bevolking was. “Ik was vertrokken voor 10 jaar, maar na 7 jaar moest ik terugkeren wegens onlusten in Congo.”

Malaria

Na de onlusten trok ze opnieuw naar haar missiepost tot eind 1973. Opnieuw was er een gedwongen terugkeer, nu wegens de uitbraak van malaria.

In de periode 1973-1976 werkte ze in een kinderdagverblijf in Tielt en in 1977 verhuisde ze naar Kortrijk bij de ‘Paters van Scheut’. Bij de organisatie ‘Mensen onder weg’ was ze 30 jaar actief voor de mensen in nood.

Sinds 1996 woont ze opnieuw in Zwevegem. Eerst woonde ze er met de medezusters in een flatje en nam ze huishoudelijk werk op zich en ook stond ze in voor de zorg voor de kapel. Nu woont ze al drie jaar in het woonzorgcentrum.

The post Zuster Lucie uit Zwevegem is eeuwelinge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opgepast voor fraude door kaartophalers: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Erfgoedvereniging wil geen appartementen naast Thermae Palace: hele zomer actie tegen bouwplannen

Erfgoedvereniging Dement uit Oostende voert de strijd op tegen de bouwplannen op de site van het Thermae Palace, dat dringend aan renovatie toe is. Vooral de private financiering ligt zwaar op de maag. Hun aanvraag om de omgeving te beschermen viel in dovemansoren.
The post Erfgoedvereniging wil geen appartementen naast Thermae Palace: hele zomer actie tegen bouwplannen appeared first

Lees meer »

Torhout krijgt nieuwe stadswandelroute: “Deze groene regio nodigt uit om te pauzeren”

Westtoer, de provincie West-Vlaanderen en het stadsbestuur hebben de handen in elkaar geslagen voor het realiseren van een nieuwe wandelroute door de Torhoutse stadskern. Het traject van 3,6 km is aangeduid met 80 metalen klinknagels en gidst de wandelaars langs erfgoedsites, groene plekken en streetart.
The post Torhout krijgt nieuwe stadswandelroute: “Deze groene regio nodigt uit om te pauzeren”

Lees meer »

“Goed zorgen voor wat we hébben”: kersvers Wingens schepen Stefaan Verhelle ziet opvolging Hedwig Kerckhove als praktische inloopperiode

“Het worden grote schoenen om te vullen”, laat de kersverse schepen Stefaan Verhelle (47) in een flyer weten. Als politieke neofiet een ervaren rot als Hedwig Kerckhove opvolgen op amper zes maanden van een nieuw fusiebestuur is geen cadeau. “Toch heb ik de ambitie om als schepen mee het beleid te bepalen. Ik hoop dat mijn ervaring als ondernemer in

Lees meer »

90-jarige vrouw gewond nadat ze door rukwind met bestelwagen op boom botst

De felle rukwinden van zaterdag zorgden in Avekapelle bij Veurne voor een slachtoffer. Een 90-jarige vrouw verloor door de rukwinden de controle over het stuur van haar bestelwagen en botste tegen een boom. Daarna belandde ze in de gracht. Ze werd gewond naar het ziekenhuis gebracht.
The post 90-jarige vrouw gewond nadat ze door rukwind met bestelwagen op boom

Lees meer »

LIVE PORTUGAL-FRANKRIJK. Verlengingen in Hamburg, Ronaldo mist reuzenkans

Portugal kon zich tegen de Slovenen pas na strafschoppen plaatsen voor de kwartfinales op dit EK voetbal. De Fransen hadden een eigen doelpunt van Jan Vertonghen nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Kunnen Mbappé en co doorstoten naar de halve finales of steken de troepen van Martínez daar een stokje voor? Voorlopig staat het nog 0-0.

Lees meer »

Marino Keulen (Open VLD): “We zijn als partij in een crisis beland, Vlaanderen heeft met ons afgerekend”

De Vlaamse liberalen staan voor een tocht door de woestijn. De implosie van Open VLD trof ook boegbeeld Marino Keulen, die na 29 jaar de nationale politiek verlaat. Een gesprek over de “slijtage” van zijn partij, de klap in Limburg en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “Een samensmelting MR-Open VLD? Het zou handig zijn als Bouchez eerst Nederlands zou spreken.”

Lees meer »

San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem

Bij de gemeente Pittem werd onlangs San Maes in dienst genomen als buurtwerker digitale inclusie. Zij zal Pittem- en Egemnaren, die zich vaak in een kwetsbare situatie bevinden en die botsen op digitale drempels in het dagelijkse leven, begeleiden.
The post San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem appeared first on KW.be.

Lees meer »