Rik Verheye is heel eerlijk en emotioneel over overleden verslaafde vader in ‘Ik vraag het aan’: “Ik zit nog met zoveel vragen”

West-Vlaming Rik Verheye (37) wordt emotioneel als hij in ‘Ik vraag het aan’ over zijn vader praat, die leed aan een alcoholverslaving. “Ik zit nog met zoveel vragen”, bekent hij. Presentator en Verheyens vriend Niels Destadsbader (35) noemt het een van de meest ontroerende momenten uit de serie. “Rik en ik zijn vrienden, zijn tranen zijn oprecht.”

In het VRT1-programma ‘Ik vraag het aan’ kiest elke gast een nummer met een persoonlijk verhaal, zonder dat de andere gasten weten wie het heeft gekozen. Rik voelt zich ongemakkelijk en worstelt met zijn emoties als hij ‘Hurt’ van Johnny Cash selecteert, omdat het hem aan zijn vader doet denken.

Rik, doorgaans bekend om zijn komische rollen, vertelt nu over zijn vader die overleed toen hij zeven was. “Ik heb hem nooit echt gekend,” begint hij. “Maar toen ik ‘Walk the Line’ (een film over het leven van de Amerikaanse zanger Johnny Cash, red.) zag, dacht ik: “Misschien is dat wel mijn vader”.” Hij onthult dat zijn vader stierf aan de gevolgen van zijn verslaving, wat hem diep heeft geraakt.

Onbeantwoorde vragen

De uit Knokke-Heist afkomstige acteur bekent dat hij het nummer vaak beluistert, vooral tijdens ritten naar huis langs de zee, waarbij het hem doet nadenken over zijn vader en onbeantwoorde vragen oproept: “Dan zet ik alle ramen open en speel ik het nummer in loop af. Elke keer opnieuw krijg ik kippenvel, omdat ik met zoveel vragen zit. Zou ik met hem overeen komen? Wat zou hij denken? Zouden we boel maken? Ik zal het nooit weten.”

“In zijn afscheidsbrief beloofde hij hij terug te komen. Hij heeft dat nooit gedaan.”

Ondertussen is het dertig jaar geleden dat Riks vader de strijd tegen de verslaving verloor. Hij liet zich meerdere keren opnemen in een ontwenningskliniek in Pittem, maar dat mocht niet baten: “De laatste keer dat hij daar werd opgenomen, stuurde hij een soort van afscheidsbrief. Er stond op te lezen: “Papa is even weg. Zorg goed voor je mama en ik kom gauw naar huis. Hij heeft dat nooit gedaan.”

(VRT / Thomas Geuens)

Schoonste compliment

Ook presentator Niels Destadsbader koestert het emotionele tv-moment alleszins: “Rik zei me na de opnames dat hij ervan schrok dat hij zich zo had laten gaan op tv. Oké, wij zijn maten, maar door met mij te babbelen vergat hij even dat er camera’s rondom hem stonden. Dat vind ik het schoonste compliment dat ik kon krijgen in dit programma. De tranen die komen, zijn oprecht. Muziek is de beste psycholoog, en dat bewijzen we met ‘Ik vraag het aan’ meermaals. Het is mooi hoe een nummer kan omschrijven hoe je je voelt en je terug kan brengen naar een herinnering.”

Het is Van Echelpoel-zanger en ‘De Kemping’-uitbater Tijs Vanneste die vanavond ‘Hurt’ van Johnny Cash zal brengen. Naast Rik Verheye zullen ook Ingeborg, Maureen Vanherbergen, Jacques Vermeire en Ruben Van Gucht vanavond nummers kiezen die hen dierbaar zijn. ‘Ik vraag het aan’, woensdag om 20.45 uur op VRT 1.

The post Rik Verheye is heel eerlijk en emotioneel over overleden verslaafde vader in ‘Ik vraag het aan’: “Ik zit nog met zoveel vragen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

10 jaar na uitroeping kalifaat: “IS is niet verdwenen, maar getransformeerd tot een ander soort organisatie”

Het is exact 10 jaar geleden dat Abu Bakr al-Baghdadi, leider van terreurgroep Islamitische Staat, een kalifaat uitriep in Syrië en Noord-Irak. Bijna 5 jaar later werd het laatste bolwerk van het kalifaat veroverd, maar betekende dat ook het einde van de terreur? Wat blijft er vandaag van de terreurgroep over en waarvoor moeten we opletten? Annelies Pauwels van het

Lees meer »

Bestelwagen gaat in vlammen op in Moerbrugge

Woensdagmiddag even over 15 uur gebeurde op de brug van Moerbrugge-Oostkamp in de Sint-Godelievestraat een kop-staartaanrijding. Daarbij waren in totaal vier voertuigen die richting Oostkamp reden betrokken. De laatste, een bestelwagen van een bekende verhuurfirma, begon hevig te roken en vatte vuur.
The post Bestelwagen gaat in vlammen op in Moerbrugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na haar ontslag bij ‘Thuis’ duikt actrice Muriel Bats voor het eerst op in seizoensfinale van ‘Familie’

Tussen alle spannende momenten tijdens de seizoensfinale van ‘Familie’ dook ook een nieuw personage op: tante Georgine. Zij wordt vertolkt door actrice Muriel Bats (56), die eerder ook meespeelde in ‘Thuis’. Opmerkelijk, ook haar nichtje Samira in de VTM-reeks, gespeeld door Belinda Voorspoels, maakte enkele jaren geleden de overstap van ‘Thuis’ naar ‘Familie’.

Lees meer »