“Dit is de grot van Ali Baba”: op bezoek bij de grootste carnavalswinkel van West-Vlaanderen

Wanneer je straks weer cowboys, piraten of ridders tijdens een van de vele carnavalsstoeten door de straten van West-Vlaanderen ziet huppelen, weet dan dat de kans huizenhoog is dat de outfits in Menen op de kop getikt zijn. Al bijna veertig jaar is ABC Carnaval dé plek waar feestneuzen aankloppen om de perfecte garderobe te vinden. “De mooiste momenten? Wanneer iemand met een kamerbrede glimlach komt vertellen dat het dankzij ons een topfeestje was.”

De feestartikelen aan de ingang verraden meteen welk seizoen momenteel in het uitstalraam geplaatst is: bakken vol confetti en serpentines plaveien de weg richting schier eindeloze rayons met feestartikelen.

Pruiken in alle maten en vormen, tientallen schreeuwerige (zonne)brillen waarvoor zelfs good old Dame Edna naar de West-Vlaamse grensstad zou bollen, een gangpad dat volledig aan Kamping Kitsch gewijd is en je zo terug in de fluo-nineties katapulteert én genoeg feesthoedjes om elke dag van het jaar een ander exemplaar op je hoofd te posteren.

“Je verkleden in ketchupfles of wortel? Geen probleem, wij helpen je”

Je hebt het al door: ABC Carnaval is het mekka voor wie van het betere verkleedfeestje houdt. En dat al bijna veertig jaar. Ergens begin jaren tachtig goten Frans Noyelle en Greta Claeys de fundamenten van de zaak waarvoor carnavalisten en andere feestneuzen van heinde en verre naar Menen afzakken.

“Toen was dit nog een klein krantenwinkeltje waar ook wat carnavalsattributen verkocht werden”, leggen Nadèche Gryson (45) en Nathalie Dacheux (47) uit. Zij zijn samen met Joeri Deloof (25) het gezicht van de winkel en komen elke dag met een brede glimlach werken, zeggen ze. “Hoe kan het ook anders, in zó’n toffe omgeving. We hebben minstens één keer per dag de slappe lach.”

Klanten uit de Ardennen

De krantenwinkel van Frans en Greta groeide in 1985 uit tot Bazaar Karnaval. “Zij waren zelf fervente carnavalisten, het was het jaarlijkse hoogtepunt in hun uitgaansleven en ze wilden er hun bestaan van maken. Wat hen méér dan gelukt is.”

Vandaag is ABC Carnaval – de naamsverandering werd in 1997 doorgevoerd – dé referentie in de carnavalswereld en doet het een belletje rinkelen bij iedereen die zich graag in veelkleurige en al dan niet foute kleding hijst om feestwaarts te trekken. “Wij hebben álles in huis”, klinkt het stellig. “Van complete pakken over grappige attributen tot alle mogelijke accessoires. Je kan het zo gek niet bedenken of wij hebben het hier wel ergens liggen. Een van onze grootste troeven is ons schier oneindig aanbod.”

© JOKE COUVREUR

De klanten komen uit alle windstreken aangewaaid, zo blijkt. De winkeldeur bevindt zich op letterlijk tien meter van de grens met Frankrijk, dus steken heel wat zuiderburen de schreve over om hun carnavalsinkopen te doen.

“We bedienen ook heel West- en Oost-Vlaanderen, maar we krijgen ook mensen uit Brussel en zelfs de Ardennen over de vloer. Daar staan we ook zelf van te kijken.”

8.000 kostuums

De verklaring is volgens Nadèche en Nathalie niet ver te zoeken: “De combinatie van het feit dat je hier vrijwel altijd vindt wat je zoekt en onze scherpe prijzen. Om je een idee te geven: een pak huren kost je amper 18 euro voor een volledig weekend. Zonder borg. We houden het zo democratisch mogelijk. Alle herstelwerken doen we trouwens zelf. We bieden topkwaliteit aan, maar een klein scheurtje kan altijd gebeuren.”

“Wij verkopen plezier. Een mooiere stiel bestaat er gewoon niet”

Verhuur is een van de absolute hoekstenen van de bedrijfsvoering van ABC Carnaval. “We hebben 8.000 kostuums in de rekken hangen. Van holbewoner over prinses en astronaut tot gevangene en zelfs kreeften en tomaten. Je wil je verkleden in ketchupfles of wortel? Geen probleem, wij kunnen je helpen. Weet je wat de mooiste momenten zijn? Wanneer iemand na het weekend zijn pak komt terugbrengen en met een glimlach van oor tot oor vertelt dat het een topfeestje was. Dankzij ons. Dáár doen we het voor. Wij verkopen plezier. Een mooiere stiel bestaat er toch niet?”

© JOKE COUVREUR

Het assortiment houdt het ABC Carnavalteam constant up to date. “Wanneer de klant zich in Wednesday van The Addams Family, Thor of Iron Man wil verkleden, dan moeten wij dat kunnen aanbieden. We houden goed in de gaten wat Hollywood en de animatiewereld op ons loslaat. En elke nieuwe aanwinst trekken we ook zelf eens aan. Zodat we weten hoe het zit. Een chef-kok proeft toch ook van zijn gerechten?”

Apetrots

“Samen met Halloween is carnaval onze absolute piekperiode, al hebben we het hele jaar door onze handen meer dan vol. Kamping Kitsch is hyperpopulair geworden, de 100 en 50 dagen van de laatstejaars bezorgen ons veel werk en we hebben ook meer dan twintig sinterklaaspakken en vijftig pietenkostuums klaarliggen. Om maar te zeggen: het is hier nooit stil.”

“Samen met Halloween is carnaval onze absolute piekperiode, al hebben we het hele jaar door onze handen meer dan vol. Kamping Kitsch bijvoorbeeld is hyperpopulair geworden”

De komende weken lopen een 150-tal carnavalsverenigingen uit het hele land bij ABC Carnaval binnen. “Ook befaamde groepen uit Aalst zijn klant bij ons. Voor hen is dit de grot van Ali Baba, hé. We zullen straks zeker enkele stoeten bezoeken om onze tenues te bewonderen. Dan zijn we apetrots, want daar loopt óns werk rond.”

The post “Dit is de grot van Ali Baba”: op bezoek bij de grootste carnavalswinkel van West-Vlaanderen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Beelden tonen hoe hulpdiensten vrachtwagens in dijkbreuk rijden in de hoop het water tegen te houden: al 6.000 Chinezen geëvacueerd na dambreuk

In de centrale Chinese provincie Hunan zijn er grote overstromingen nadat een dijk het heeft begeven. Ondertussen is er al sprake van een breuk over een lengte van 226 meter. Het gaat om een dijk aan de oevers van het meer van Dongtin, een van China’s grootste zoetwatermeren. 6.000 inwoners moesten worden geëvacueerd. Volgense de staatstelevisiezender CCTV vielen er nog

Lees meer »

Minderjarige levensgevaarlijk gewond na joyride op parking van Makro

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Daarbij is één van hen levensgevaarlijk gewond geraakt. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Vlaams gezin met baby ontsnapt nipt aan Italiaanse modderstroom: “Eén seconde later en ik werd meegesleurd. Ik kon niet meer”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »

Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook buiten het onderwijs mijn steentje bijdragen”

Kristof Vermeire, kopman van Team Bredene, heeft onlangs een nieuwe verruimingskandidaat voor zijn lijst voorgesteld. Het gaat om Kathleen Vermang, onderwijzeres aan de Oostendse GO!-basisschool Vogelzang. “Ik vond het moment aangebroken om iets te doen voor mijn gemeente”, verklaart Kathleen haar debuut in de lokale politiek.
The post Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook

Lees meer »

Nederlandse huizenprijzen op hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen was in het tweede kwartaal 468.000 euro, 7,2 procent meer vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. Dit is een “uitzonderlijke” toename, vindt de makelaarsvereniging, omdat dit sinds het

Lees meer »

De uitdagingen zijn enorm, maar de nieuwe baas van het leger zwijgt

Meer militairen, meer munitie, meer materiaal en meer middelen. Bij het begin van zijn missie als nieuwe chef Defensie verwees luchtmachtgeneraal Fred Vansina tot in den treure naar het verlanglijstje van zijn voorganger admiraal Michel Hofman. Maar wat hij precies wil en hoe hij het leger de volgende jaren zal inloodsen, daarover bleef hij bijzonder discreet.

Lees meer »

Ruimte voor carpoolparking in Geluwe?

Als het van gemeenteraadslid Nino D’Hellem (Team 2030) afhangt, dan komt er op de hoek van de Komerenstraat en Menenstraat (N8) naast de rotonde van de drukke expresweg N58 in Geluwe een carpoolparking.
The post Ruimte voor carpoolparking in Geluwe? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Veel boze reacties op essay waarin Taylor Swift een “slecht rolmodel” wordt genoemd: “Ze is 34, ongetrouwd en heeft nog geen kinderen”

“Vrouwen moeten niet per se trouwen en kinderen krijgen om een goed rolmodel te zijn.” Fans van Taylor Swift zijn niet te spreken over een artikel van het Amerikaanse ‘Newsweek’. In het essay wordt de zangeres onder meer een slecht rolmodel genoemd omdat ze op 34-jarige leeftijd nog niet getrouwd is en ook geen kinderen heeft. Iets waar volgers van

Lees meer »

Sint-Jozefskerk De Ginste wordt zaal voor culturele optredens: “Ontwijding is niet aan de orde”

Na het artikel over de restauratie van de klokkentoren kregen we een uitnodiging van het kerkbestuur om de toekomstplannen van de Ginstekerk even toe te lichten. “De Ginstekerk is nog lang niet aan ontwijding toe. Er zijn nog wekelijks een zestigtal parochianen die de weekenddienst bijwonen en daarnaast vinden er ook nog veel plechtigheden plaats. Maar wij staan open voor

Lees meer »

Dimitri Carpentier bundelt 143 gedichten in boek ‘Ik ben in alle straten’: “Sommige mensen hebben gedicht zelfs ingekaderd”

Zo’n 143 dagen lang zette Dimitri Carpentier een straat van Hooglede in de kijker. Nu bundelt Carpentier die 143 straatgedichten in het boek ‘Ik ben in alle straten’.
The post Dimitri Carpentier bundelt 143 gedichten in boek ‘Ik ben in alle straten’: “Sommige mensen hebben gedicht zelfs ingekaderd” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Snellegem maakt zich op voor vijfde editie van Cava-Festibar: “Een driedaags evenement waarbij zeven livebands de revue passeren”

Tijdens het weekend van 5 tot en met 7 juli vindt de vijfde editie van Cava-Festibar plaats in Snellegem, een driedaags feestweekend van én voor Huis Snello.
The post Snellegem maakt zich op voor vijfde editie van Cava-Festibar: “Een driedaags evenement waarbij zeven livebands de revue passeren” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik kan niets goed doen. Alleen spaghetti maken”: Paola voelde zich lange tijd ‘de prinses in de gouden kooi’

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »

Voor één keer spreken we de inwoners van de meest chique wijk van het land: Knokke-Zoute. “Zelfs mijn rijhuisje is zéker een miljoen waard”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »