Mercedes Van Volcem uit Brugge verzoent zich met Quickie en krijgt tweede plaats op federale kieslijst van Open VLD

Open VLD heeft de lijsten goedgekeurd voor de federale verkiezingen. Opmerkelijk feit: de Brugse Mercedes Van Volcem verhuist van het Vlaams naar het Federaal Parlement. Ze krijgt er de tweede plaats toebedeeld, na lijsttrekker Vincent Vanquickenborne uit Kortrijk. Twee voormalige politieke vijanden binnen Open VLD hebben zich verzoend. Quicke moest volgens Mercedes wel anderhalve maand aandringen….

“Er is veel om voor te strijden”, zegt de Brugse Mercedes Van Volcem (52). Zij zetelt al vijftien jaar in het Vlaams parlement en is al twaalf jaar schepen van begroting, financiën en openbaar domein in Brugge. Samen met Vincent Van Quickenborne, federaal parlementslid en burgemeester van Kortrijk, stapt zij naar de West-Vlaamse kiezer.

Eerder moest Mercedes Van Volcem de duimen leggen voor haar stadsgenoot en schepen Jasper Pillen. Want die mag de Vlaamse lijst trekken. Open VLD diende bijgevolg een andere oplossing voor Mercedes Van Volcem uit te dokteren. Bijgevolg verhuist zij naar de federale lijst, op nummer twee, na voormalig justitieminister Vincent Vanquickenborne.

Inzet

“De inzet is duidelijk: ik wens te strijden voor een liberale samenleving. De partij staat er niet goed voor in de peilingen maar ik zal strijden als een “Viking” voor een liberale samenleving”, benadrukt Mercedes Van Volcem. “Onze liberale samenleving staat onder druk door extremen die onze vrijheden en verworvenheden wensen af te nemen en de komende jaren wensen ook andere traditionele partijen mensen die na jaren hard werken iets hebben opgebouwd te straffen.

“Ik wil geen taxshift, maar minder belastingen voor de mensen en ondernemers. Wie een vast loon ontvangt van zijn werkgever zal meer overhouden en wie onderneemt en bewust is van alle belastingen zal meer adem hebben om te investeren”, aldus de Brugse politica, die met haar kennis van begroting en financiën wil op de fiscale hervorming.

Goed boeren

“Het plan van Van Peteghem is me gekend, de voorstellen van Melissa De Praetere ook” en dat ziet er niet goed uit voor ondernemers en mensen die werken en reeds iets hebben opgebouwd. Melissa zegt een euro is een euro en wil arbeid en eigendom evenveel belasten. Wel dan garandeer ik je dat iedereen die reeds 20 jaar werkt en iets heeft opgebouwd na 50 procent belastingen straks nog eens belastingen zal moeten betalen. Daar pas ik voor.”

“Iedereen wil goed boeren, dus moeten we ook wie goed heeft geboerd en al veel belastingen heeft betaald niet nog eens straffen. Zo ga je collectief achteruit en wordt enkel de staat rijker. De staat moet zuiniger zijn en efficiënter met haar middelen omspringen. Het is voor mij belangrijk dat koopkracht wordt behouden en dat wil ik realiseren met belastingsverminderingen voor mensen die werken”, aldus Mercedes Van Volcem, die het tarief van de vennootschapsbelasting voor KMO’s van 25 naar 15 procent wil brengen en de belasting op woninghuur wil tegenhouden.

Droom

“Ik heb me ge-engageerd ten overstaan van Open VLD én van Vincent Vanquickenborne op die voorwaarde. Ik wil al twintig jaar naar het federaal parlement. Toen ik in 2003 voor het eerst op kwam, was dat op de Kamerlijst met de slogan “De Mercedes van het Volk”. Als jonge advocate droomde ik ervan minister van Justitie te worden.

“Mijn vader was politiecommissaris, veiligheid en binnenlandse zaken vind ik belangrijk, net als de pensioenhervorming. Ik ben ook voorstander van halftjds pensioen vanaf 62 jaar tot 67 jaar. Zo kan je mensen aanmoedigen door te doen maar op een haalbare manier.”

Geen vrienden

“Ik denk dat Vincent en ik een sterk duo vormen vanuit de twee grootste steden van West-Vlaanderen: het Texas van West-Vlaanderen en het Noorden van West-Vlaanderen met een haven maar met focus op zorg en onderwijs. Het verheugt mij dat Vincent voor mij koos op plaats nummer 2. Hij vroeg het al begin december, maar ik heb de beslissing uiteraard afgetoetst met mijn familie en vrienden.

“Je ademt politiek, dus ga ervoor, zei iedereen rond om mij. Ik geef het toe: Vincent en ik, waren nooit goeie vrienden. Vincent heeft me twintig jaar niet gewild op 2. Nu wou hij dat wel en wou hij een grote verzoening. Hij zei dat het hem speet dat hij me vijf jaar geleden zo had gekwetst.

Volgehouden

“Hij heeft volgehouden en ik heb ja gezegd, hoewel ik van eerste seconde wist dat ik ja ging zeggen. Ik ben niet rancuneus, wel eens boos. Maar ik ben vooral blij dat we samen een duo vormen en hebben elkaar gevonden. Alleen als je samenwerkt en samen strijdt, kan je vooruitgaan. De mensen hebben er recht op.”

“Vincent heeft een luchtgitaar, ik heb drie gitaren maar als ik speel herkennen ze mijn liedjes niet. Dus we hebben allebei iets met gitaren” besluit Mercedes Van Volcem lachend.

The post Mercedes Van Volcem uit Brugge verzoent zich met Quickie en krijgt tweede plaats op federale kieslijst van Open VLD is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jeugd van tennisclub Olympos presteert sterk op provinciaal niveau : “Tenniscompetitie herleeft”

De tenniscompetitie herleeft weer op Olympos in de Ten Brielensesteenweg. De jeugd is er duidelijk de toekomst. Mauro Vromand uit de Begonialaan en Mathieu Vandewildemeersch uit Rumbeke werden voor eigen volk provinciaal kampioen interclub bij de U17. Drie andere leden haalden de finale van de interclub bij de U11 maar moesten jammer genoeg de duimen leggen.
The post Jeugd

Lees meer »

Open Wijngaardfeesten énWijnfeesten in Heuvelland

Op 6 en 7 juli vinden de Open Wijngaardfeesten plaats in Heuvelland. Ontdek een veelheid aan Heuvellandse wijnen en neem een exclusieve kijk achter de schermen op tal van wijndomeinen. Op 15 augustus wordt er weer wijn geproefd in Heuvelland, want dan vinden de Wijnfeesten plaats in het Warandepark in Kemmel. Kuier tussen de verschillende
The post Open Wijngaardfeesten

Lees meer »

Aangrijpende beelden van deurbelcamera tonen hoe peetouders in spe dolgelukkig vertrekken, maar enkele dagen later terugkomen met urne

De wereld van Jessie (32) en Nate (32) stortte in toen hun zoontje op 25 december 2023 doodgeboren werd. Op 23 december had het Amerikaanse koppel nog aan de zus en schoonbroer van Jessie gevraagd om de peetouders van Matty te worden. Hun deurbelcamera filmde hoe de peetouders in spe die dag dolgelukkig vertrokken, maar legde enkele weken later ook

Lees meer »

Ruim 5.400 studenten leggen toelatingsexamen af voor arts, een forse stijging: “Opleiding verdraagt zulke grote schokken niet”

5.477 studenten leggen vandaag het toelatingsexamen af voor arts. Morgen zijn er 1.767 kandidaten voor het toelatingsexamen tandarts, donderdag zijn 708 kandidaten voor het examen dierenarts. Nooit eerder waren er zo veel inschrijvingen voor de toelatingsexamens. "Dat gaat een hele opdracht worden voor de faculteiten van dit land", zegt Piet Hoebeke, decaan aan de UGent.

Lees meer »

David Vandyck & Ingeborg brengen uniek kerstverhaal in Concertgebouw Brugge: “Mét ‘LICHT’ zijn wij het antwoord op De Warmste Week in Brugge”

Op zondag 28 december kan je om 18 uur in het Concertgebouw van Brugge terecht voor ‘LICHT’, een uniek kerstconcert van Ingeborg en David Vandyck. Op het podium staat een vijfkoppige liveband, die regelmatig wordt versterkt met het 60-koppige Brugse jongerenkoor Fioretti. Het inspirerende kerstverhaal wordt afgewisseld met liedjes die ontroeren of aanzetten om mee te zingen.
The post

Lees meer »

Exitpoll voorspelt politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: Labour haalt monsterscore, Tories lijden zware nederlaag

Volgens de exitpolls wint de Britse oppositiepartij Labour de Britse parlementsverkiezingen met overwicht. De partij van Keir Starmer zou maar liefst 410 van de 650 zetels in het parlement kunnen claimen. De Tories van premier Rishi Sunak volgen op ruime afstand en zakken weg tot 131 zitjes. De Liberal Democrats gaan van 11 naar 61 zetels. Reform UK, de nieuwe

Lees meer »

KIJK. “Hij pakte hem bij zijn hoofd en begon te slaan”: Amerikaanse agent valt tiener aan tijdens kinderfeestje

In Galveston, Texas, is een kinderfeestje volledig uit de hand gelopen. Een agent in burger kwam poolshoogte nemen omdat er zoveel mensen bij het zwembad van een appartementencomplex waren, waar het feestje plaatsvond. Vervolgens ontstond er een hevige discussie, waarna de agent een tiener aanviel. Een moeder kon het hele incident filmen. De politie is een onderzoek gestart.

Lees meer »

Kijkers denken het mysterie van de seizoensfinale van ‘Thuis’ nu al te hebben ontrafeld: “De makers gaven een duidelijke hint”

Het is nog wachten tot de start van het nieuwe seizoen van ‘Thuis’ op 2 september om te weten te komen hoe de schietpartij in de seizoensfinale precies in elkaar stak, maar op fansites wordt daar nu al druk over gespeculeerd. Eén schijnbaar onopvallend detail leidde daar tot een hele reeks aan puzzelstukjes, die vlot in elkaar leken te vallen.

Lees meer »

Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe uitbaters van B&B Quarter House: van McDonald’s naar paardenpension

Quarter House, de B&B met paardenpension in Moerkerke, heeft nieuwe uitbaters. Vanessa Huughe (50) en Kris Bogaerts (45) zwaaien nu de plak op het domein. “Als grote paardenliefhebbers kenden we het domein al en toen we de kans kregen de uitbating over te nemen, hebben we toegehapt”, zegt Vanessa.
The post Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe

Lees meer »