Viro en Mintus slaan de handen in elkaar op zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk in Brugge

Sinds begin januari wonen cliënten van Viro vzw op zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk van Mintus in Brugge. Viro biedt ondersteuning aan mensen met een zorgvraag die een verstandelijke beperking en/of psychische kwetsbaarheid hebben. Dat Viro en Mintus de handen in elkaar slaan, biedt voor beide organisaties voordelen.

“Ons woonzorgcentrum opende in mei 2023. Op Sint-Pietersmolenwijk zijn 232 kamers beschikbaar, maar we hebben momenteel onvoldoende personeel om alle kamers te kunnen vullen. Daarom zijn we op zoek gegaan zijn naar alternatieven. Bij voorkeur hadden die een link met de zorgsector en zo zijn we bij Viro terechtgekomen”, legt Mintus-voorzitter Pablo Annys uit.

Zorgvraag

Viro zocht een locatie voor een groep cliënten met een grotere zorgvraag. Mintus en Viro sloten het akkoord dat 18 van hen op de campus zullen verblijven. Koen Dalle, algemeen directeur Viro vzw, vult aan: “De cliënten die naar Sint-Pietersmolenwijk verhuizen zijn mensen met een vrij intensieve zorgvraag. Ze hebben fysieke zorg nodig, medische zorg of ondersteuning bij het ouder worden.”

“Het dagverloop van de cliënten kun je wat vergelijken met dat van senioren, maar we leggen uiteraard nog andere accenten. Er komt thuisverpleging en dagbesteding langs, bijvoorbeeld. Daarnaast staan onze begeleiders in voor maaltijdbegeleiding, activiteiten, nieuwe trajecten aanleren en tal van andere zaken.”

Voordelen

De cliënten van Viro krijgen ruimere en beter uitgeruste accommodatie, waardoor de zorg voor hen verder verfijnd kan worden. “En er zijn nog voordelen, onderstreept Pablo Annys. “Onze nachtploeg van het woonzorgcentrum zal systematisch instaan voor de zorg van alle bewoners in onze voorziening, maar overdag is er nog geen intensieve samenwerking uitgetekend.”

“Uiteraard mag het team van Viro ons aanspreken bij technische problemen. We doen ook gedeelde aankopen en spreken dezelfde leveranciers aan. De verdere samenwerking staat nog niet op papier, maar ik vermoed dat die organisch zal groeien naarmate meer cliënten van Virohier hun intrek nemen. We hebben zeker de ambitie om geregeld de handen in elkaar te slaan.”

Win-win

Volgens Koen Dalle is voor Viro deze verhuis een overduidelijke win-winsituatie.: “We waren op zoek naar accommodatie die wij zelf niet hebben. Cliënten ‘zomaar’ in een woonzorgcentrum droppen is verre van evident. Het profiel van onze cliënten legt immers een laagje bovenop de zorg die daar verstrekt wordt en dat is niet altijd even simpel.”

“Dankzij het aanbod uit zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk kunnen we hen het beste van twee werelden te bieden. Tussen welzijns- en zorgvoorzieningen zijn op vandaag nog heel wat drempels en schotten. Op deze site maken we in de praktijk werk van ontschotting.”

“Medewerkers met specifieke kennis over ouderenzorg en expertise over mensen met een beperking vinden elkaar en bouwen bruggen. We hopen dat dit praktijkvoorbeeld inspirerend werkt en verdere ontschotting in gang zet, binnen de regelgeving bij het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.”

The post Viro en Mintus slaan de handen in elkaar op zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

#iedereenwestvlaming

Verkiezingskandidaten, je vindt ze op straat, op de markt of aan je deur. Al beginnen sommige mensen het wat beu te worden…
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hoe aanval op Iraanse kerninstallaties Rusland in conflict dreigt te sleuren: “Moskou staat bij Teheran in het krijt”

Israël zal de Iraanse raketaanval van dinsdagavond wreken. Dan komen de Iraanse nucleaire installaties in het vizier, maar daarbij moet Tel Aviv opletten voor een ‘nieuwe’ speler in het conflict: Rusland. Expert krijgskunde Roger Housen: “Dat Poetin de nodige hand- en spandiensten zal verlenen aan Iran, is buitengewoon verontrustend.”

Lees meer »

Tiende Digipunt regio Ieper geopend in Buurthuis De Vonk

Digibank regio Ieper opende een tiende digipunt, ditmaal in Buurthuis De Vonk in Huize Wintershove. “Een digipunt is een locatie waar iedereen terecht kan met allerlei digitale vragen”, vertelt Jozefien Craeymeersch, coördinator regiobank Ieper.
The post Tiende Digipunt regio Ieper geopend in Buurthuis De Vonk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Biografie: Jo Brouns (CD&V) mag verlengingen spelen op Landbouw

Jo Brouns mag ook in de nieuwe Vlaamse regering minister van Landbouw blijven en krijgt er de bevoegdheid Omgeving bij, een sleutelpost als het gaat om stikstof en vergunningsprocedures. De 49-jarige politicus uit het Limburgse Kinrooi krijgt daarmee voor de CD&V een sleutelpost voor de komende jaren.

Lees meer »

Honderden kinderen voeren actie voor verkeersveiligheid in Antwerpse wijk Kiel: “Worden hier regelmatig bijna aangereden”

Op het Kiel in Antwerpen hebben honderden kinderen actie gevoerd om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid in de wijk. De kinderen, hun ouders en leerkrachten willen ook meer kwalitatieve open ruimte om buiten te spelen. "De infrastructuur is hier volledig op de auto gericht", zegt Bavo Wouters, woordvoerder van burgerbeweging Mobiel Kiel, die de actie organiseerde.

Lees meer »

Sven de Leijer debuteert als quizmaster in ‘Ik heb het u letterlijk juist gezegd’: “Beetje als in een circus, met 10 camera’s om je heen”

Sven de Leijer neemt zondag de fakkel over van Philippe Geubels als quizmaster in het 2e seizoen van ‘Ik heb het u letterlijk juist gezegd’. Hij wordt geflankeerd door Jade Mintjens, aanvoerster van de vragenmakers, die vorig seizoen ook al van de partij was. "Het was een heel spannende stap, maar ik amuseer me echt", zegt De Leijer. "Nu is

Lees meer »

Dropte Rusland ‘vader van alle bommen’ in Oekraïne?

Beelden van een immense ontploffing in het Oekraïense Vovchansk leiden tot speculatie over het type bom dat Rusland daar inzet. Pro-Russische bloggers stellen dat het gaat om de krachtigste niet-nucleaire bom van Rusland, maar een woordvoerder van het Oekraïense leger spreekt dat tegen.

Lees meer »

Glazenwasser Stijn Marchand ondervraagd op eerste procesdag van Vijvermoord: “Ik zou nooit meer iets beginnen met een vrouw die al een man heeft”

“Ik heb Frank nooit gekend, maar ik vond het erg voor hem dat ik een affaire had met zijn vrouw. Ik dacht soms: ge moest eens weten.” Dat verklaarde Stijn Marchand op zijn assisenproces. Daar bleef hij volhouden dat hij de dood van zijn liefdesrivaal niet gewild heeft. Maar de ravage is niet te overzien: “Twee kinderen hebben geen vader

Lees meer »

Angulo waant zich Neymar, Van Bommel zweept de Bosuil op en blunderende doelmannen: alle highlights van speeldag 9

Hét moment van deze speeldag in de Jupiler Pro League: uiteraard de stopgezette derby tussen Antwerp en Beerschot. Een nieuw dieptepunt voor de Ratten, maar bij de Great Old kon de pret niet op. Ex-trainer Mark van Bommel, die interesse geniet van Anderlecht, zweepte de Bosuil zelfs even op. Paars-wit van zijn kant kon opnieuw niet winnen, maar Angulo en

Lees meer »