Dichter Rik Vanblaere en kunstschilder Claude Alleweireld exposeren samen in Galerie Blomme in Roeselare

Een dichter en een kunstschilder hebben elkaar gevonden en tonen hun raakpunten in Galerie Blomme in Roeselare van 8 tot 18 februari. Rik Vanblaere en Claude Alleweireld proberen de lezer/kijker elk op hun manier te raken. “De expositie is wel een uitdaging. Ik heb nog nooit tentoongesteld. Ik ben allicht te bescheiden en mankeer misschien wat zelfvertrouwen, maar Rik heeft me over de streep getrokken”, vertelt Claude.

Rik Vanblaere is na een carrière als zuivelhandelaar met pensioen. Menig Roeselarenaar ging bij hem en zijn echtgenote kaas kopen en proeven in de Kaasbistro. Hij zocht en vond nu een zinvolle besteding voor de vrijgekomen tijd.

“De overgang van een dag met te weinig uren naar een dag met heel veel uren op overschot was voor mij toch wel een schok. Ik heb me letterlijk eerst even in de zetel gezet om uit te zoeken wat ik de rest van mijn leven wil doen. Een van die dingen is poëzie. Ik heb me voorgenomen om dagelijks één gedicht te schrijven en dat klokslag om halfzeven ’s avonds op Facebook te publiceren.”

“Aan de bezoekers om te genieten van het schilderij of van het gedicht of van allebei”

“Het is een verslaving geworden en ik ben ondertussen aan 1.061 gedichten toe op drie jaar. De inspiratie haal ik uit dagdagelijkse kleine en grote gebeurtenissen of zoals dit keer, schilderijen. Ik heb een groot deel van mijn beroepsleven samen gewerkt met Claude Alleweireld uit Bovekerke bij Koekelare die een gepassioneerd amateurschilder is. In Galerie Blomme zullen we zijn werken met mijn gedichten combineren.”

Uitdaging

“Rik maakt via zijn gedichten een interpretatie van mijn schilderijen”, legt Claude uit. “Vaak lees ik dingen die ik zelf niet bedoeld heb, maar dat maakt het juist prettig. De expositie is wel een uitdaging. Ik heb nog nooit tentoongesteld. Ik ben allicht te bescheiden en mankeer misschien wat zelfvertrouwen, maar Rik heeft me over de streep getrokken. Net zoals Rik kijk ik naar de dagelijkse dingen. De ene keer maak ik een reeks schilderijen over All Stars ik was ooit een fervent basketter , de andere keer zijn het koeien of stillevens. Vaak zie je figuren zonder hoofd. De reden is simpel, gezichten schilderen ligt me niet”, lacht Claude.

“Voor deze tentoonstelling heb ik bij een vijftigtal werken van Claude een gedicht geschreven. Dat zal telkens naast het schilderij hangen in Galerie Blomme. Aan de bezoekers om te genieten van het schilderij of van het gedicht of van allebei en de link tussen de twee te vinden”, besluit Rik Vanblaere.

Gedichten van Rik Vanblaere en olieverfschilderijen van Claude Alleweireld zijn te zien in Galerie Blomme in de Ooststraat in Roeselare van 8 tot en met 18 februari telkens van 10 tot 18 uur.

The post Dichter Rik Vanblaere en kunstschilder Claude Alleweireld exposeren samen in Galerie Blomme in Roeselare is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Europese Commissie keurt eerste betaling voor België uit relancefonds goed

De Europese Commissie heeft dinsdag een eerste Belgische verzoek om betaling uit het Europese relancefonds voorlopig goedgekeurd. Dat heeft ontslagnemend staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) medegedeeld. De Commissie wil wel een deel van de betaling opschorten, omdat de pensioenhervorming een onvoldoende meekrijgt.

Lees meer »

Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde”

Afgelopen weekend is de culturele duizendpoot Arnold Gheysen overleden. De geboren en getogen Winkelnaar, die twee jaar geleden nog de Cultuurprijs won, werd 88 jaar oud.
The post Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bouchez: “Volledig legitiem dat De Wever premier zou worden”

Het zou “volledig legitiem” zijn moest N-VA-voorzitter Bart De Wever premier worden. Dat zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voor het gesprek met de vijf partijen bij de Nationale Bank. “Wij hebben geen veto’s tegen bepaalde personen, zeker niet tegen personen van een democratische partij”, zei Bouchez.

Lees meer »

Voetbalclub KSK Geluwe veroordeeld voor racisme tegenover scheidsrechter: “Als club gestraft voor foute uitspraak van ouder”

Het seizoen moet nog goed en wel starten, maar voetbalclub KSK Geluwe weet nu al dat er haar een extra taak wacht. Na een klacht over racistische uitspraken van een ouder tegen de scheidsrechter moet de club acties ondernemen die racisme moeten tegengaan.
The post Voetbalclub KSK Geluwe veroordeeld voor racisme tegenover scheidsrechter: “Als club gestraft voor foute uitspraak

Lees meer »

Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen

De twee Westhoekziekenhuizen, Jan Yperman en az West, bundelen de krachten voor borstkankerbehandelingen. De recent gewijzigde wetgeving voor de erkenning van borstklinieken heeft de ziekenhuizen ertoe aangezet om een alliantie aan te gaan ten voordele van de patiënten in de Westhoek. De twee bestaande borstklinieken smelten samen tot borstkliniek Westhoek.
The post Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen appeared

Lees meer »

Tweedehandsverkoop van elektrische auto’s in de eerste helft van dit jaar fors gestegen

De tweedehandsverkoop van elektrische auto’s doet het bijzonder goed. In de eerste helft van dit jaar zijn 87,3 procent meer elektrische tweedehandswagens verkocht dan in de eerste helft van 2023. Dat zegt Traxio, de federatie die de sector van autohandel en -herstel vertegenwoordigt. De Vlaamse premie voor de aankoop van een elektrische wagen zit daar volgens Traxio voor iets tussen.

Lees meer »

De uitdagingen zijn enorm, maar de nieuwe baas van het leger zwijgt

Meer militairen, meer munitie, meer materiaal en meer middelen. Bij het begin van zijn missie als nieuwe chef Defensie verwees luchtmachtgeneraal Fred Vansina tot in den treure naar het verlanglijstje van zijn voorganger admiraal Michel Hofman. Maar wat hij precies wil en hoe hij het leger de volgende jaren zal inloodsen, daarover bleef hij bijzonder discreet.

Lees meer »

“Hier is volop paniek”: Vlaamse toeristen wegens bosbrand op Grieks eiland Kos geëvacueerd, brand is onder controle

Op het Griekse eiland Kos werden gisteren toeristen geëvacueerd uit meerdere grote hotels vanwege een naderende bosbrand. “Het is hier volop paniek,” vertelde Elise Michielsen (19), een studente uit Merksplas. “We hebben snel een koffertje moeten pakken met onze belangrijkste spullen.” De ruim honderd brandweerlieden die de grote bosbrand bestrijden kregen de brand deze nacht onder controle volgens de Griekse

Lees meer »