Minister Demir redt laatste stukje duinen in De Panne en garandeert herbestemming Zeeparkduinen

De Zeeparkduinen in De Panne waar zich tot 2016 camping Zeepark situeerde, waren al geruime tijd het onderwerp van een verhitte discussies. Bouwpromotoren willen er 200 vakantiewoningen bouwen. Die plannen staan haaks op de visie van natuur- en milieubeschermende organisaties. Ook politieke partijen richtten zich tot Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving en Toerisme in de hoop het stukje natuur te redden. De minister heeft nu de knoop doorgehakt in deze heikele kwestie.

De Zeeparkduinen zijn een gebied van tien hectare groot en een van de laatste stukken stukken duinen aan onze kust. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir kondigde eerder al aan dat ze er alles aan zou doen om de duinen te behouden.

Vandaag voegt de Vlaamse regering de daad bij het woord. Demir verkreeg groen licht om de camping te herbestemmen naar natuur. De minister zal in de komende weken met een startnota komen om de procedure formeel op te starten.

Laatste duinen

Demir: “Het gaat hier over de laatste duinen aan onze kust. Deze mogen niet verdwijnen. De duinen zijn niet alleen belangrijk voor de open ruimte en de biodiversiteit, maar vormen ook een natuurlijke buffer tegen overstromingen. Ik ben vastberaden tot het uiterste gaan om deze duinen te beschermen en ben tevreden dat de regering dat steunt”.

Het stukje duinen van een 10-tal ha werd in 1976 aangeduid als gebied voor verblijfsrecreatie, wat er jarenlang was. Ook in 1993 kreeg ze geen bescherming in het kader van het Duinendecreet. Maar sinds 2016 is dat niet meer het geval en is de natuurwaarde en biodiversiteit in stijgende lijn. Bouwpromotoren werkten in het verleden diverse bouwprojecten uit voor die plek. Als het van de minister afhangt worden de resterende Zeeparkduinen in De Panne niet volgebouwd, kondigde ze eerder aan. Ze voegt nu de daad bij het woord.

Geen ontwikkeling meer

In het kader van het strategisch beleidsplan Kustvisie besliste de Vlaamse regering vandaag op voorstel van Demir om de locatie van de voormalige Camping Zeepark in De Panne, het gebied met natuurpotentie dat zwaar onder druk staat van ontwikkelaars, wordt opgenomen in het beschermingslint. Daarmee onderbouwt de Vlaamse overheid voor het eerst eenparig de visie om hier geen ontwikkelingen meer toe te laten gezien dit een belangrijke zone is voor kustverdediging én natuur.

Op voorstel van Demir ging de Vlaamse regering ermee akkoord dat Demir een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan zal maken om de camping te herbestemmen naar natuur. De komende weken zal ze met een startnota de formele procedure opstarten.

“Meer dan ooit is er het besef van de noodzaak voor het behoud en het herstel van de open ruimte en in het bijzonder van de kustduinen. De Zeeparkduinen liggen tussen het Noordzeestrand en de Kustbaan en vormen een natuurlijke bescherming tegen overstromingen in tijden van klimaatopwarming. Bovendien houdt het duinenmassief ook insijpelend neerslagwater vast waardoor een zoete grondwaterlens zich vormt die beschermt tegen verzilting. Bebouwing en verhardingen verminderen op alle vlakken de meerwaarde van het gebied”, aldus Demir.

Blue Deal

Eerder ijverde de minister ervoor om ook in de Blue Deal een specifiek luik rond Duinencomplexen op te nemen. Zo is het gebied Park 58 in Knokke-Heist officieel beschermd als natuurreservaat. Een deel van dat gebied werd naar aanleiding van de wereldexpo van 1958 aangesneden en ingericht als park, een ander deel bleef onaangeroerd. Naast sterke investeringen in natuurreservaat De Westhoek in De Panne of de voormalige ‘Sahara van De Panne’ werd er ook geïnvesteerd in vernatting van duinencomplexen, onder meer de Krakeelduinen in De Panne.

The post Minister Demir redt laatste stukje duinen in De Panne en garandeert herbestemming Zeeparkduinen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. “Orbán heeft vandaag ontmoeting met Zelensky”- Rusland claimt vernietiging Oekraïense gevechtsvliegtuigen

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer en beter!’

Middenin een decor van boterbloemen stelde NVAPlus Moorslede zondagnamiddag de volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Dertien kandidaten wonen in Moorslede, zes in Dadizele en twee in Slypskapelle. Eerder werd al bekendgemaakt dat Gert-Jan Hovaere lijsttrekker wordt en Margaux Vandekerckhove de tweede plaats krijgt.
The post NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer

Lees meer »

Twee comebacks, een ongeplande zwangerschap en clash tussen rivalen: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

“Ongeloof en verbijstering”: onze correspondent zag wat er achter de schermen gebeurde van debat tussen Trump en Biden

Onze Amerikacorrespondent Greet De Keyser zat vannacht in het hart van het debat tussen Biden en Trump: in de spin room, de gigantische ruimte waar de wereldpers verzamelde en iedereen ontmoette die iéts te zeggen had over de twee presidentskandidaten. “Biden heeft zijn leeftijd niet mee, maar zo erg had niemand het verwacht”, beschrijft ze hoe het er achter de

Lees meer »

AZ Sint-Lucas Brugge pakt uit met primeur voor Benelux: innovatieve techniek voor behandeling van prostaatvergroting

In het AZ Sint-Lucas Brugge heeft uroloog Pieter Uvin als eerste arts in de Benelux de innovatieve MiLEP-techniek toegepast voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting. Dokter Uvin maakt deel uit van de artsenassociatie Urologisch Centrum Noord West-Vlaanderen die in beide Brugse ziekenhuizen actief is (AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas). Deze nieuwe laserbehandeling bouwt voort op bestaande methodes, maar maakt gebruik

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?”

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief naar Domenico Tedesco, de bondscoach van de Rode Duivels die maandag zonder pardon uit het EK werden gekegeld. Domenico mag altijd antwoorden: [email protected].
The post Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers

Politiezone Kouter meldt dat ze verschillende aangiftes kreeg van vooral oudere slachtoffers, bij wie thuis een aanzienlijk geldbedrag werd ontfutseld. Woordvoerder Annemie Wittesaele maant aan tot waakzaamheid: “Noch medewerkers van Cardstop noch bankmedewerkers zullen aan huis komen!”
The post Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Radicaal-rechts is zoals verwacht de winnaar van de Franse parlementsverkiezingen

Het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella is met 34 procent de winnaar van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dat blijkt uit een betrouwbare schatting van France Télévisions, gebaseerd op gedeeltelijke uitslagen. De opkomst lag opvallend hoog: zo’n twee derde van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Of het RN erin slaagt zijn hoge score om

Lees meer »

Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde

Brandweer Westhoek moest zaterdagavond met een zonaal klimteam uitrukken naar het Ieperse Bellewaerde Park. Daar was de attractie El Valador vastgelopen op een hoogte van tien meter. In totaal werden 37 mensen geëvacueerd.
The post Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Portugese oud-premier Costa belooft aan eenheid te werken in EU

Aankomend voorzitter van de EU-regeringsleiders António Costa ziet het als zijn belangrijkste taak om aan de “eenheid te werken” binnen de Europese Unie. Dat heeft de oud-premier van Portugal via een videoverbinding gezegd meteen na afloop van de EU-top waar de EU-regeringsleiders over zijn benoeming hebben besloten. Costa neemt in december de functie over van de Belg Charles Michel.

Lees meer »