50 artistieke locaties tijdens Nacht van de Musea en Galerijen in Oostende

Op 24 februari e.k. staan traditiegetrouw de deuren van de meeste Oostendse kunstgalerijen en musea gastvrij en gratis open. De bezoekers genieten dan op 50 locaties van kunst en cultuur. En dit jaar inspireert James Ensor het evenement extra.

De lijst deelnemende galeries en musea, nu al 50, groeit gestaag. Bij de nieuwkomers met stip valerie_troost gallery, een satelliet van de gerenommeerde valerie_traan gallery uit Antwerpen. Ook Projectvierennegentig is een nieuw artistiek platform, opgericht in een voormalige bokszaal in de Euphrosina Beernaertstraat. Jonge kunstenaars vinden er ondersteuning bij het ontdekken van hun eigen artistieke praktijk en identiteit. En als Oostende.art slaan vijf kunstgaleries (CAS, A Horse With No Name, Galerie P., Oever Gallery en Noir de Noir) de handen in elkaar om hedendaagse kunst in Oostende extra te promoten. “De aantrekkingskracht van Oostende als culturele broedplaats groeit en we juichen de komst van nieuwe spelers toe. Er is een enorme dynamiek voelbaar met allerlei nieuwe initiatieven. Het bewijs dat wij de? cultuurstad aan zee is”, aldus schepen van Vrije Tijd, Bart Plasschaert.

Ensor inspireert

Heel wat deelnemers lieten zich inspireren door het stadsfestival Ensor 2024. Met de kunstroute Elle adore le noir wandel of fiets je, vanuit vertrekpunt B&M Optiek, langs 40 handelszaken met hedendaagse kunst, gei?nspireerd door Ensor. In Passion 4 Wood ontdek je voorontwerpen en 3D-modellen van de monumentale Ensorbuste uit hooi & riet op het Maritiem Plein. In Villa Elise toont Koen Broucke een nieuwe reeks schilderijen die de muziek van La Gamme d’Amour en de lankmoedige zee evoceren. De vijf galeries van Oostende.art stellen, binnen Influensored, hun ruimtes in 2024 ter beschikking voor kunstenaars wiens leven of werk een link vertoont met de karakteristieken van Ensors leven.

Muziek

Traditiegetrouw staan de docenten en leerlingen van Conservatorium aan Zee in voor het sfeerbeheer tijdens De Nacht. Op verschillende locaties zijn er verrassingsinterventies en muziek. Verschillende andere Oostendse muzikanten kan je aan het werk zien in het kader van ‘Ostend is Music’. De Nacht loopt van 14.00 tot 22.00 of 23.00 uur. Alleen Astropolis, het James Ensorhuis en Mu.ZEE moeten vooraf gereserveerd worden. Meer info: www.oostende.be/denacht

The post 50 artistieke locaties tijdens Nacht van de Musea en Galerijen in Oostende is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Erevoorzitter van KMSK Deinze Denijs Van De Weghe uit stadion gezet na ‘incident’: “Ik werd zelf aangevallen en ga klacht indienen”

De topper van KMSK Deinze tegen La Louvière is met een sisser geëindigd, maar ook extrasportief liep het afgelopen weekend flink mis in de Dakota Arena. Na een incident werd erevoorzitter Denijs Van De Weghe onder politiebegeleiding uit het stadion gezet. “Als sponsor heb ik recht op vipdiners, maar die waren niet voorzien. Ik eiste dus een fles champagne in

Lees meer »

Man die rivaal in het been schoot riskeert zes jaar cel: “Uitpraten? Je had toch geen taart of bloemen bij? Wel een vuurwapen”

De 22-jarige Ledion T. riskeert in beroep zes jaar cel nadat hij een 27-jarige Oostendenaar van Tsjetsjeense origine een kogel in het bovenbeen schoot. “Uitpraten? Je had toch geen taart of bloemen bij? Wel een vuurwapen!”
The post Man die rivaal in het been schoot riskeert zes jaar cel: “Uitpraten? Je had toch geen taart of bloemen bij? Wel

Lees meer »

Wim Desender sluit zich aan bij Voor Groot Middelkerke

Wim Desender uit Lombardsijde sluit zich aan bij Voor Groot Middelkerke, het nieuwe gemeentelijk politiek initiatief van onder meer lijsttrekker Hans Vanheste, Kimberly Michel, Christian Dobbelaere, Steve Mommerency, Nele Senesael en Filip Soetaert.
The post Wim Desender sluit zich aan bij Voor Groot Middelkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Cycloon Boris zorgt óók voor plezier, zo getuigt dit Vlaamse gezin in Oostenrijk: “In zeven jaar nog nooit meegemaakt”

Boris zorgt voor ellende alom in Oostenrijk, Duitsland en Tsjechië, maar ook voor plezier. In Mühlbach am Hochkönig, een dorp in het Oostenrijkse Salzburger Land, gingen Bart Van Hombeek (39) en zijn zoon Marcel (5) vandaag gewoon snowboarden. “Er lag op sommige plekken een meter sneeuw. En vorige week zaten we nog in onze t-shirt in de tuin.”

Lees meer »

Minister van Justitie stelt zich ernstige vragen bij oponthoud rond schadevergoedingen aanslagen: “Bizar en pijnlijk”

“Bizar en pijnlijk.” Zo reageert ontslagnemend minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) woensdag op het uitstel voor onbepaalde tijd rond de afwikkeling van de schadevergoedingen voor de honderden nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Dinsdag kwam aan het licht dat het vonnis hierover, in nasleep van het monsterproces dat acht maanden duurde, nog een

Lees meer »

Den Haag verbiedt als eerste ter wereld reclame voor fossiele brandstoffen

Den Haag is de eerste stad ter wereld die reclame voor fossiele brandstoffen en koolstofintensieve diensten en producten zoals vliegreizen en cruises in het straatbeeld in de ban slaat. Reclame voor bijvoorbeeld vliegtickets maar ook hybride wagens zal vanaf 1 januari 2025 verboden zijn in het straatbeeld van Nederlands administratieve centrum, zo bevestigt het stadsbestuur vrijdag.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. VS en VK stellen besluit langeafstandsraketten Oekraïne uit – Ex-president Medvedev dreigt Kiev om te toveren in “gigantische gesmolten plek”

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben nog geen besluit genomen over de inzet van westerse langeafstandswapens door Oekraïne op Russisch grondgebied. Vanuit Rusland werd dreigend gereageerd op de plannen over de langeafstandsraketten. Zo dreigt de Russische ex-president Medvedev Kiev om te toveren in “gigantische gesmolten plek” als Oekraïne westerse langeafstandswapens inzet. Volg alle ontwikkelingen rond de oorlog in

Lees meer »

‘Bram’ werd zo zwaar in elkaar geslagen dat hij blijvende hersenschade opliep: “Ik kan zelfs niet voor mijn pasgeboren zoontje zorgen”

Voor de rest van zijn leven hersenschade en amper voor zijn pasgeboren zoontje kunnen zorgen. Dat is de harde realiteit voor ‘Bram’ na een zware vechtpartij in Antwerpen. Drie onbekende mannen slaan en schoppen hem en zijn vrienden helemaal in elkaar. De politie verspreidt harde beelden van de vechtpartij én van de amokmakers in de hoop dat iemand hen herkent:

Lees meer »