Lions Harelbeke bestaat 28 jaar en viert dat met opvallend kookboek

Serviceclub Lions Liederik Harelbeke pakt uit met een opvallend kookboek: de beste hobbykoks van de club stellen er hun favoriete gerechten in voor, en dat wordt niet alleen aan een passend wijntje gelinkt, maar ook aan een oldtimer waar een verhaal achter zit. Of hoe de mannen van de club verschillende van hun passies samen brachten ten voordele van het goede doel.

Lions Liederik Harelbeke bestaat dit jaar 28 jaar. De 45 leden organiseren elk jaar verschillende activiteiten om een aantal sociale projecten mee te ondersteunen. Een van die activiteiten is bijvoorbeeld een tweedaagse oldtimerrit, waar jaarlijks een kleine 100-tal wagens in meerijden. Een ander voorbeeld: de wijnverkoop waar een zestal gerenommeerde wijnhandelaars uit de streek hun schouders onder zetten.

Uitmuntende culinaire talenten

“Binnen onze hechte vriendengroep zijn er heel wat leden die over uitmuntende culinaire talenten beschikken”, zegt Karel Six van de Lionsclub.

“We hebben de voorbije jaren al heel vaak geopperd dat we daar ooit iets mee moesten doen. Wel, nu is het zover. De vele hobbykoks uit de club hebben een aantal van hun referentiegerechten klaargemaakt. Onze eigen sommelier heeft die aangevuld met zijn wijnsuggestie. En onze petrolheads hebben elk gerecht in verband gebracht met een classic car die ooit heeft meegereden in een van onze oldtimerritten. Onze eigen fotograaf en grafisch vormgever, die van al die oldtimerritten prachtige beelden heeft genomen, heeft alles professioneel in beeld gebracht en ingeblikt.”

Acciughe al verde

Maxim Cannaert mag het boek openen. Hij maakt acciughe al verde, een traditioneel Italiaans gerecht uit Piedmonte, met ansjovis, knoflook en peterselie als hoofdingrediënt. “Een ideaal aperitiefhapje met wat brood, boter en een glas wijn”, zegt Maxim. Zijn gerecht wordt gelinkt aan de Siata 208 CS 8V uit 1954. Siata, een Italiaanse merk sportwagens, werd in 1926 opgestart en ging in 1973 failliet, zo lees je onder meer in het boek. Van de Siata 208 CS 8V 2+2 werden in totaal vier exemplaren gebouwd.

Fabien Romano brengt zijn pizza margherita napolitana, die gelinkt wordt aan de Ferrari Dino 246Gt, een wagen uit de jaren ‘70. Het automagazine Sports Car International plaatste de Ferrari Dino op de nummer 6 op de lijst van topsportwagens uit de 70s, Motor Trend Classic gaf de wagen dan weer plaatsje 7 op de lijst met Greatest Ferraris of all time. Fabien maakt zijn pizza van nul helemaal zelf, dus ook het deeg. Een fruitige rode wijn met weinig tanines, zoals Dolcetto of Beaujolais is ideaal, klinkt het.

“Het boek is ideaal voor wie net als ons houdt van mooie auto’s en lekker eten. De opbrengst wordt integraal gebruikt voor de ondersteuning van tientallen lokale sociale en culturele projecten”, zegt Olivier De Block. Het boek kost 40 euro en kan besteld worden per mail via [email protected]

(Joyce Mesdag)

The post Lions Harelbeke bestaat 28 jaar en viert dat met opvallend kookboek is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Geluidssignaal, trilling of knippering: nieuwe auto moet je voortaan waarschuwen wanneer je te snel rijdt

Elke nieuw verkochte auto moet voortaan uitgerust zijn met een zogenoemde ‘intelligente snelheidsassistentie’. Dat betekent dat de auto zelf aangeeft wanneer je te snel rijdt, bijvoorbeeld door een lichtje, een trilling of een geluid. Dat de auto zelf met jou gaat meedenken, heeft zo zijn voordelen, al staat die aanbeveling nog niet altijd en overal op punt, zegt Filip Rylant

Lees meer »

Vrouw (65) sterft nadat parachute dichtklapt door windstoot: “Zo’n sprong stond al even op haar bucketlist”

Een vrouw van 65 is zondagmiddag gestorven bij een parachutesprong. Door een windstoot klapte de parachute dicht, op zo’n tien meter van de grond. Het slachtoffer overleefde de val niet. Haar familie stond beneden te kijken en zag het allemaal gebeuren. “Zij zijn allemaal in shock.” De instructeur die haar begeleidde – een man van 30 – raakte zwaargewond. Het

Lees meer »

Wordt souschef van Boury ‘Eerste Kok van België 2025’?

Een van vijf finalisten, onder wie drie West-Vlamingen, van het concours Eerste Kok van België 2025 is Neal Descheemaecker (32), souschef van driesterrenrestaurant Boury. Hij werd door de leesjury van Club Prosper Montagné geselecteerd op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool.
The post Wordt souschef van Boury ‘Eerste Kok van België 2025’? appeared first on KW.be.

Lees meer »

CODE GEEL voor onweer: zal het morgen opnieuw even fel tekeer gaan als dinsdag? “Ook na weekend kans op donder en bliksem”

Een wisselvallig weerbeeld domineert momenteel onze zomer. Af en toe breekt het mooie zomerweer erdoor met wat zon en warmte, maar al snel volgt er dan gedonder en gebliksem. Zo zorgde zwaar onweer dinsdag voor heel wat overlast met wind- en waterschade. Morgen trekt er opnieuw onweer over ons land heen. En ook volgende week lijkt het prijs te zijn.

Lees meer »