Levensloop Westkust pakt uit met primeur: eerste editie die plaatsvindt in een pretpark

Op 30 januari ondertekenden de gemeentes De Panne, Veurne en Nieuwpoort een engagementsverklaring dat ze de handen in elkaar slaan voor Levensloop Westkust. De allereerste editie van Levensloop Westkust op 15 en 16 juni 2024 is meteen een wereldprimeur, want nooit eerder werd Levensloop georganiseerd in een pretpark, namelijk Plopsaland De Panne.

Levensloop was verscheidene jaren te gast in Koksijde, waar Christel Vervenne als touwtrekker keer op keer succesvolle edities realiseerde. De Panne, Nieuwpoort en Veurne engageren zich om voortaan om de drie jaar Levensloop te organiseren in hun gemeente en ondersteunen ook de andere Levenslopen aan de Westkust.

Sarah De Jaegere, Levensloopcoördinator West-Vlaanderen/Stichting tegen Kanker: “We vinden het belangrijk vanuit Stichting tegen Kanker om aan de kust verder te gaan met Levensloop. Er is weinig aanwezig in de regio om patiënten te ondersteunen, wat het moeilijker maakt om lotgenoten te vinden. Op deze manier willen we Vechters (mensen die kanker hebben of hadden) steunen in hun strijd. We verwachten een 1.000-tal bezoekers, we zullen een 100-tal Vechters verwennen en we hopen 50.000 euro aan de Stichting te kunnen schenken. Het evenement wordt volledig georganiseerd door vrijwilligers uit de verschillende gemeentes. Inschrijven als Vechter, team, deelnemer of dagvrijwilliger kan via www.levensloop.be/westkust. Wie geen team heeft om bij aan te sluiten, kan dit bij ‘Team Ol Tegoare’ van Levensloop Westkust.”

Plopsaland De Panne

Pascale Heesterbeek, Head of Mobilisation/Stichting tegen Kanker: “Wereldwijd zetten 29 landen zich in voor de strijd tegen kanker onder de koepel ‘Global Relay for Life’. In België engageerden zich in 2011 drie steden, intussen zijn er dat al 33. Sedert 2014 heeft Koksijde al 810.062 euro opgebracht. We gaan dit jaar geschiedenis schrijven, voor het eerst zal er een Levensloop-editie worden georganiseerd in een pretpark, in een klein deeltje van het globale netwerk. Ieder jaar zetten we met de Stichting tegen Kanker enkele stappen verder en daalt de mortaliteit van kankerpatiënten met 1%. Maar toch worden elk jaar 75.000 nieuwe gevallen van kanker geregistreerd. De drie grote pijlers waarop de Stichting zich focust zijn het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek via sociale en Levensloop-projecten, preventiecampagnes voeren in samenwerking met patiëntenorganisaties en patiënten ondersteunen.”

Bram Degrieck, burgemeester van De Panne: “We zijn bijzonder trots dat we hier een wereldprimeur hebben, en dat Plopsa mee op de trein is gesprongen. Vrijwilligers die de handen in elkaar slaan, begeleid door een professionele omkadering, dat moeten we als lokale besturen koesteren. De opmerkelijke locatie van Plopsa wordt voor deelnemers én bezoekers een unieke beleving. Deze locatie zal er ook toe bijdragen om de ‘awareness’ en om mensen erbij te betrekken een boost geven.”

“We gebruiken graag onze bekendheid om het uithangbord te zijn voor dit thema, en we waren direct bereid om op dit voorstel in te gaan, want dit past helemaal bij ons DNA” – Kris Biesemans, HSE en CSR Director Plopsa

Frans Lefevre, schepen van Gezondheid en Welzijn Nieuwpoort: “In het verleden zijn er in Nieuwpoort heel wat acties opgezet om geld in te zamelen voor kankeronderzoek en voor organisaties die zich inzetten voor kankerpatiënten. Vorig jaar was er op de terreinen van Sport Vlaanderen een bijzondere namiddag voor Vechters. Daar konden ze ervaringen uitwisselen, even de problemen aan de kant schuiven en genieten van een zorgeloze, sportieve namiddag. Het was ook een schot in de roos voor kankerpreventie. Graag wil Nieuwpoort dit project van Levensloop Westkust kracht bijzetten. Zo krijgen we een grensoverschrijdend initiatief.”

Peter Roose, burgemeester van Veurne: “Vandaag willen wij kanker, dat een negatieve bijklank heeft van pijn, leed en onzekerheid, associëren met hoop en strijdvaardigheid. We willen de vele mensen die ermee in aanraking komen, laten voelen dat ze er niet alleen voor staan. Dit is de drijfveer voor de stad Veurne om aan dit hoopvolle project mee te werken. Op 17 maart zetten wij mee de schouders onder de kick-off in Furnevent Veurne.”

Kris Biesemans, HSE (Health & Safety Executive) en CSR (Corporate Social Responsibility) Director Plopsa: “Plopsa voelt zich vereerd om samen met deze drie gemeentes Levensloop Westkust te mogen ondersteunen. We gebruiken graag onze bekendheid om het uithangbord te zijn voor dit thema, en we waren direct bereid om op dit voorstel in te gaan, want dit past helemaal bij ons DNA. Iedereen is op een of andere manier bij ‘kanker’ betrokken. Onze Plopsa-medewerkers komen uit alle hoeken van het land, en we zullen dit project in het hele land onder de aandacht brengen.”

Versterking gezocht

Concreet wordt er op 15 en 16 juni 24 uur gelopen/gewandeld vanaf 15 uur, in en rond Plopsa. Het wandelparcours vertrekt vanaf het Proximus Theater, waar alle teams een standje krijgen. Het parcours loopt langs de Kiosk, waar animatie wordt voorzien, door de foyer van het Proximus Theater, langs de achterkant van Mayaland en de Big & Betsy-hoeve.

Sarah Dejaegere geeft nog mee: “Team Levensloop Westkust telt momenteel acht comitéleden, maar gemotiveerde mensen en nog meer vrijwilligers zijn altijd welkom!”

The post Levensloop Westkust pakt uit met primeur: eerste editie die plaatsvindt in een pretpark is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Talent-Is Campus Engineering tevreden na deelname aan Wood Skills: “Boeiend om dit mee te maken”

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire scholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dat werd voorgesteld tijdens het slotevent in Waregem. Ook Talent-Is Campus Engineering uit Veurne was van de partij.
The post Talent-Is Campus Engineering tevreden na deelname aan Wood Skills: “Boeiend om dit mee te maken” appeared

Lees meer »

Jongeman (21) vrijgesproken voor verspreiden seksfilmpje minderjarig ex-liefje: “Fake-klacht van afgewezen bakvisje”

Een 21-jarige jongeman uit Middelkerke is vrijgesproken van de beschuldiging dat hij een seksfilmpje van zijn minderjarig ex-liefje zou hebben verspreid. J. riskeerde er zes maanden cel voor, maar de rechter achtte de feiten niet bewezen. Het ging eerder om een wraakactie van zijn ex-liefje. “In essentie gaat het om een fake-klacht van een afgewezen bakvisje, maar wel één met

Lees meer »

Westende-Dorp krijgt nieuw plein

Westende-Dorp krijgt een groen plein. Het oude gemeentehuis van Westende en de bibliotheek worden daarvoor afgebroken.
The post Westende-Dorp krijgt nieuw plein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Biden keldert in de peilingen volgens gelekt memo Democraten

Joe Bidens kansen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zijn gekelderd, aldus Bloomberg, dat zich baseert op de nieuwssite ‘Puck’. Biden loopt ook voor het eerst achter op vicepresident Kamala Harris. Ook de Democraten Pete Buttigieg, minister van Transport, Gretchen Whitmer, gouverneur van Michigan, en Gavin Newsom, gouverneur van Californië, scoren beter dan Biden.

Lees meer »

Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend euro aan renovatiemateriaal!”

Fantastisch nieuws uit vrije basisschool De Verrekijker in de Hoogstraat. De school heeft de wedstrijd Klushelden van Brico gewonnen, mag voor 10.000 euro aan werkmateriaal gaan kopen, en kan zo een verouderd paviljoen op de speelplaats renoveren. “Dit is een enorme meevaller”, zegt directeur Lynn Stekelorum.
The post Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend

Lees meer »

“Da’s flink schat!”: zware celstraf voor moeder die speed snoof met 12-jarige dochter en vriendinnetjes

Zonder enige schroom voorzag Mieke W. haar amper 12-jarige dochter van speed en cannabis. De 46-jarige Oostendse deinsde er zelfs niet voor terug om samen met het meisje en haar minderjarige vriendinnetjes een lijntje te snuiven. Tot een gsm-filmpje haar de das omdeed. Nu krijgt de vrouw vier jaar cel. “Ze sleurde jongelui mee in een inferno van drugs”, aldus

Lees meer »

Ratten, ziektes en stank: jaarverslagen schetsen verontrustend beeld van onze gevangenissen

Ratten, schurft en stank. De jaarverslagen van de toezichtscommissies geven een schokkend beeld van de omstandigheden in onze gevangenissen. De Standaard nam de jaarverslagen door die maandag gepubliceerd werden bij de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG). Bijna de helft van de 34 commissies waarschuwt voor de gevolgen van deze gebrekkige gezondheidszorg.

Lees meer »

Natalia na korte pauze klaar voor straffe zomer: “Weer helemaal mentaal en fysiek opgeladen”

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »

Jan (77) uit Heverlee betaalt plots 4 keer meer voor water door probleem met digitale meter: “Als het opgelost is, trakteer ik, en niet met water!”

Jan Geuns uit Heverlee en zijn vrouw hebben een afrekening gekregen van De Watergroep die maar liefst 4 keer hoger is dan normaal. Het koppel moet bijna 1.400 euro betalen, omdat hun digitale meter over een periode van 8 maanden een verbruik registreerde van 888 liter per dag. De Watergroep zal nog deze week onderzoeken wat er aan de hand

Lees meer »