Al drie weken komen meer dan 100 kinderen te laat op school: “Toetsen moeten we op vrijdagavond inhalen”

Meer dan honderd leerlingen uit regio Zonnebeke komen al drie weken te laat op school in Ieper door een aanhoudend busprobleem. “Dit mag geen maand meer duren, het zal je kind maar zijn.”

Dinsdagmorgen aan de kerk van het Zonnebeekse dorp Beselare: tientallen scholieren wachten op hun “probleembus”. “De bus is vertrokken om 7.49 uur, dus komen we straks weer te laat op school”, voorspelt Lilly Decuypere (12) die een zitje kon bemachtigen. “Het gaat zo sinds de eerste schooldag na de kerstvakantie. Toch één lichtpuntje: de meesten kunnen tenminste mee met de bus.”

“Helaas is dit nog niet strikt: vorige week werd onverwacht drie keer een bus geschrapt en bleven heel wat leerlingen in de kou wachten”, aldus Zonnebeeks mobiliteitsschepen Koen Meersseman (#TEAM8980). Hij nam dinsdagochtend ook de probleembus om de situatie voor de scholieren in te schatten voor overleg met De Lijn. “Door de aanhoudende hinder worden intussen tientallen scholieren gevoerd door hun ouders en toch zit deze bus nog volledig vol.”

Op de grond zitten

Heel wat jongeren moeten zich tussen de zetels proppen, zoals Fran Devogel (15). “Ik moet meestal op de grond zitten, omdat ik opstap aan de tweede halte in Beselare”, berust ze. “Elke morgen kom ik te laat op mijn school, het Immaculata in Ieper. Dat gaat van vijf minuten tot anderhalf uur, als er helemaal geen bus afkomt en we een bus moeten nemen naar Menen om daar terug te keren naar Beselare en Ieper. Dan worden wel eens toetsen gemist en die moeten op vrijdagavond ingehaald worden.”

Met een groepje busgenoten arriveerde Lilly enkele minuten te laat aan het Lyceum, nochtans de dichtste school bij de eindhalte van het Ieperse station. “Maar wij starten iets vroeger dan andere scholen”, duidt directeur Hilde Uytterschaut. “Sinds de kerstvakantie komen elke dag tot zestig leerlingen te laat en dat geeft stress: ze storen, hebben minder tijd voor toetsen en moeten gemiste leerstof proberen in te halen.”

Maart

“In de hele scholengemeenschap komen elke dag meer dan honderd leerlingen te laat”, aldus Matthias Archie, coördinerend directeur van de Ieperse Sint-Maartensscholen. “En dat na de wekenlange problemen sinds 1 september voor leerlingen uit vooral Heuvelland en Mesen. Dit zou niet mogen voor scholieren, de grootste klanten van De Lijn. En het kon telkens vermeden worden.”

Dat zegt ook Meersseman. “Ruim voor de start kregen we het nieuwe uurschema van De Lijn en we waarschuwden dat het niet zou lukken, dus er zijn geen excuses. Er moet meer capaciteit komen in regio Zonnebeke zodat elke scholier mee kan en de bussen moeten iets vroeger vertrekken. De Lijn beloofde dit in orde te brengen tegen 4 maart, maar dit mag geen maand meer duren. Het zal je kind maar zijn.” (TP)

The post Al drie weken komen meer dan 100 kinderen te laat op school: “Toetsen moeten we op vrijdagavond inhalen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Frankrijk heeft ‘bunker’ Maignan, maar de Rode Duivels hebben Koen Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Afdeling pediatrie van ziekenhuis in Veurne krijgt opfrisbeurt met figuren van Studio 100 dankzij schenkingen

Dankzij een schenking van Vrije Basisschool De Droomvlieger en de bijdrage van Plopsa ziet de afdeling pediatrie en de kinderbox op de spoedafdeling van AZ West Veurne er veel leuker en kindvriendelijker uit voor jonge ziekenhuispatiëntjes. De kleuters en leerlingen lagere school van De Droomvlieger die erbij waren op de officiële opening, waren alvast dolenthousiast.
The post Afdeling pediatrie

Lees meer »

‘Familiedag’ achter de schermen van de eedaflegging: knuffelen met papa, Fifa spelen en nog snel de baby eten geven

Ze waren er op hun Paasbest bij, maar de meeste Vlaamse volksvertegenwoordigers – en hun trotse gevolg – hebben gisteren toch vooral moeten doen wat ze in het parlement helaas nog vaak zullen moeten doen: wachten. En dus had de eedaflegging meer weg van een familiedag: met opa Jo, fruitpap, fifa-spelletjes, een knuffelzachte papa zonder snor en een nieuwe handtas

Lees meer »

Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn

Vladslo heeft er een nieuw speelplein bij. Het speelterrein ligt in de Beerststraat, net tegenover de vrije basisschool, op een terrein dat eigendom is van lokaal dienstencentrum De Klaproos.
The post Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn appeared first on KW.be.

Lees meer »

Liveblog formatie – Waalse regering “idealiter gevormd voor 16 juli”, wanneer Di Rupo naar Europa vertrekt

In Vlaanderen, Wallonië en Brussel zijn de onderhandelingen voor een nieuwe regering aan de gang. In Wallonië hoopt Les Engagés te landen voor 16 juli zodat geen interim-minister-president moet worden aangesteld. Ontslagnemend Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) legt dan de eed af in het Europees Parlement. Volg de formatie en het politieke nieuws op de voet in onze liveblog.

Lees meer »

Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan

Club Brugge heeft de komst van de 24-jarige Argentijn Zaid Romero bekendgemaakt. Romero, een linksvoetige centrale verdediger, ondertekende een contract tot 2028 bij blauw-zwart.
The post Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voormalig bankdirecteur (47) van BNP Paribas Fortis in Oostende die klanten 3 miljoen euro armer maakte, moet groot deel terugbetalen

Bijna 11 jaar na de arrestatie van bankdirecteur Yves B. (47) uit Jabbeke is er voor het hof van beroep in Gent een punt gezet achter de ophefmakende zaak. Gesterkt door zijn vlekkeloze reputatie overtuigde hij jarenlang rijke klanten om hun geld te beleggen bij zijn vriend en kompaan Michel D. Hij beloofde hen woekerwinsten, maar stak het geld in

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde, die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht, is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er is geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.

Lees meer »

KIJK. Raket wordt onbedoeld gelanceerd, en valt na enkele meters weer recht naar beneden met enorme explosie tot gevolg

Bij een motortest is een Chinese Tianlong-3-raket per ongeluk gelanceerd. Door een structureel probleem raakte de raket los van het lanceerplatform. De raket ging enkele meters de lucht in, maar viel dan weer recht naar beneden. De raket kwam neer in de bergen en veroorzaakte een grote vuurbol, maar niemand raakte gewond. Het bedrijf achter de raket, Space Pioneer, laat

Lees meer »

Uitbater van twee Bristol-winkels: “Mijn personeel moest ik laten gaan, maar we draaien nu wel topomzetten”

Jordy Van Hoornick (29) is zelfstandig uitbater van twee Bristol-winkels. Nu het bedrijf een gerechtelijke reorganisatie heeft aangevraagd, zag Jordy zich genoodzaakt zijn medewerkers af te danken. “We weten gewoon niet waar we aan toe zijn”, opent Jordy zijn klaagzang.
The post Uitbater van twee Bristol-winkels: “Mijn personeel moest ik laten gaan, maar we draaien nu wel topomzetten” appeared

Lees meer »