Bloedsporen spreken verhaal van Belarbi over kappersmoord tegen

Op het assisenproces in Brugge over de moord op Alban Demora (31) zijn de bloedsporen in het kapsalon van de beschuldigde aan bod gekomen. Volgens de deskundigen komen bepaalde elementen in de versie van Abdellatif Belarbi (50) niet overeen met hun bevindingen.

Alban Demora werd op 3 september 2020 in De Panne met messteken om het leven gebracht. Op 7 juni 2021 vroeg de Veurnse onderzoeksrechter aan specialisten van de Oost-Vlaamse federale gerechtelijke politie om op basis van foto’s een bloedspatpatroonanalyse uit te voeren. “Op basis van de aanwezige bloedspatpatronen proberen we een inzicht te geven in hoe deze konden ontstaan en welke handelingen van de betrokken personen er zijn geweest”, aldus Marleen T.

Het T-shirt van het slachtoffer was te veel doordrenkt met bloed om een analyse uit te voeren. Belarbi beweert dat Demora zijn T-shirt tijdens de feiten openscheurde, maar dat komt niet overeen met de vaststellingen van de deskundigen. In de borststreek werden ook geen beschadigingen ontdekt. “Het T-shirt was dus al uit bij de laatste steken, of het T-shirt werd niet meer op de gebruikelijke manier gedragen”, aldus rechercheur Steven D. Mogelijk verschoof het T-shirt wel nog op de grond.

Kappersstoel

Volgens het scenario van de onderzoekers moet het incident begonnen zijn aan de zwarte kappersstoel. “We zien hier vrij weinig bloed en de bloedbron heeft nog niet zo veel bewogen. Het is meer waarschijnlijk dat de bloedbron neerzat in de stoel, waarbij het bloed dan daar het eerst neerkwam op de vloer.” De confrontatie verplaatste zich vervolgens naar het midden van het kapsalon, want daar werd veel bloed aangetroffen. “Dat geeft een dynamisch verloop aan van de feiten. Er moet ook voldoende tijd geweest zijn om die hoeveelheid bloed tot stand te laten komen.”

Belarbi houdt vol dat hij tijdens het conflict op de grond belandde. Naar eigen zeggen bracht hij vanuit die positie de messteken toe. “Het lijkt ons zeer onwaarschijnlijk dat de beschuldigde tijdens dat dynamische verloop zou hebben neergelegen op de grond. Want dan zouden we veel meer bloed verwachten op zijn hemd.”

Wellicht lag Alban Demora zelf al op de grond toen hij de diepste messteken kreeg. “Het lijkt ons waarschijnlijk dat hij al neerlag of onmiddellijk erna neerlag, anders zouden we verwachten dat er nog bloed naar buiten liep.”

Onderzoeksrechter Diederik Deraeve herinnerde zich nog wat hij dacht bij de afstapping in het kapsalon in De Panne. “Wat een bloedbad, was mijn eerste indruk van dat kapsalon. Ik ben 27 jaar magistraat en ik had dergelijk bloedbad nog nooit gezien.” Op een piano werden toen een bebloede schaar en een bebloed jachtmes aangetroffen. “De top van die schaar was niet scherp genoeg en hij heeft dan iets beters gehaald om zich te verdedigen”, verwees de onderzoeksrechter naar de eerste verklaringen van de beschuldigde.

Wettige zelfverdediging

Door die vermeende wettige zelfverdediging vond Deraeve het niet gemakkelijk om te beslissen over de aanhouding van Abdellatif Belarbi. “De aanval van Alban Demora was volgens mij onrechtmatig, maar volgens mij was ze niet onafwendbaar. Omdat hij de kans had om te vluchten naar zijn keuken. Het was wijzer geweest om daar te blijven en de hulpdiensten te bellen.” Bovendien oordeelde de onderzoeksrechter dat het verweer van de beschuldigde niet proportioneel was. “Mijn stelling daarover is tijdens het onderzoek nog sterker geworden.”

Het onderzoek wees uit dat vooral ‘s nachts veel druggebruikers het kapsalon van Belarbi bezochten. “We zitten in een kapsalon dat een mekka is voor toxicomanen”, klonk het. De beschuldigde en het slachtoffer zouden ook minstens tot een dikke maand voor de feiten samen actief geweest zijn in het drugsmilieu. “Uit het onderzoek stellen we vast dat ze dezelfde cocaïneleverancier bezochten in Oostende. Is er daar ruzie van gekomen? Of is er ruzie gekomen omwille van Jennifer D., die daar aanwezig was?”

Cocaïne

Vervolgens suggereerde de onderzoeksrechter dat Demora die nacht naar het kapsalon trok om cocaïne te kopen. “Ik had de indruk dat hij zoals vele mannen een oogje had op Margaux A., die hem om cocaïne had gevraagd.”

Enkele getuigen maakten dan weer gewag van een openstaande drugsschuld van 50 euro. Een toenmalige celgenote van Jennifer D. beweerde zelfs dat Belarbi 12.500 euro schulden had bij het slachtoffer. “Ik denk dat we dat bedrag met een korrel zout moeten nemen, want ik ken mevrouw en heb haar al een paar keer aangehouden. 12.500 euro is heel veel voor iemand die toen in een garagebox woonde.”

De beschuldigde zelf deed het verhaal onmiddellijk af als larie. “Alban heeft mij zelfs niet betaald voor zijn knipbeurt.”

Dinsdagnamiddag komt de gerechtspsychiater aan het woord.

The post Bloedsporen spreken verhaal van Belarbi over kappersmoord tegen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Chiro Nele en Chiro Tijl organiseren voor vierde keer zomerbar

Voor de start van het werkjaar sloegen Chiro Nele en Chiro Tijl de handen in elkaar voor de jaarlijkse zomerbar, een namiddag die begon onder een stralende zon en met een heleboel blije, rondhuppelende kindjes op de kindernamiddag.
The post Chiro Nele en Chiro Tijl organiseren voor vierde keer zomerbar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verdachte (52) in Franse verkrachtingszaak beweert dat echtgenoot van slachtoffer hem drogeerde: “Hij moet iets in mijn cola gedaan hebben”

Jean T. (52), een van de 51 verdachten in het ophefmakende verkrachtingsproces rond Gisèle Pélicot, beweert door Dominique Pélicot, de echtgenoot van de Française en spilfiguur in het hele verhaal, gedrogeerd te zijn. “Hij bood me een cola aan en vanaf dat moment weet ik niets meer”, verklaarde hij in de rechtszaal.

Lees meer »

Olivier (46) loopt samen met dochter Luna (17) tweede wedstrijd: “Als ik haar zo zie lachen, weet ik dat we dit nog vaak gaan doen”

Papa Olivier (46) stond zondag voor de tweede keer samen met dochter en ‘genieter’ Luna (17) aan de start van Dwars Door Lievegem. Olivier’s dochter lijdt aan het zeldzame, genetische Bainbridge-Ropers syndroom en zit daardoor in een speciale rolstoel. Met de opbrengst van het evenement doneren de organisatoren centen aan nieuwe looprolstoelen, die vaak duizenden euro’s kosten. “Het is zalig

Lees meer »

Speciale editie van ‘Ik vraag het aan’ en Eva De Roo vult spaarvarken: acties voor De Warmste Week registreren kan vanaf nu

Het startschot is gegeven om acties te registeren voor De Warmste Week. 4 VRT-gezichten geven alvast het goede voorbeeld. Zo wil Eva De Roo zoveel mogelijk geld verzamelen met een spaarvarken dat het land doorkruist en maakt Niels Destadsbader een special van het programma ‘Ik vraag het aan’. Ketnet organiseert opnieuw De Warmste Koekenbak en MNM kijkt hoe scholen vlammen

Lees meer »

“Er is één grote favoriet”: Europees gravelkampioen Jasper Stuyven droomt van regenboogtrui, maar predikt realisme

Van drie tinten blauw met gele sterren naar multicolore regenboogstrepen. Het lijkt een kleine stap voor Europees gravelkampioen Jasper Stuyven (32). Ware het niet dat het WK zondag in Vlaams-Brabant een polyvalent fenomeen aan de start krijgt. “Die de klasse en technische bagage heeft om iedereen onder druk te zetten en het verschil te maken.” Ra ra ra…

Lees meer »

Bijna 165.000 werknemers leven in armoede in België

Bijna 165.000 werknemers in België bevinden zich momenteel in een precaire situatie. Dat meldt de Programmatorische Federale Overheidsdienst (POD) Maatschappelijke Integratie donderdag bij de voorstelling van een nieuw themaboek over het verband tussen werk en armoede.

Lees meer »

De echo van 1994: de Antwerpse burgemeester tussen uitersten

Een week voor de verkiezingen lijken de resultaten van de radicale partijen de toekomst in Antwerpen te bepalen. Krijgen de Antwerpenaren een verderzetting van het huidige bestuur of een brede coalitie met de partijen die tussen de uitersten zitten? Of waagt iemand toch zijn kans om te besturen met een radicale partij? Hoe dan ook zal huidig burgemeester Bart De

Lees meer »

Het plan van Israël met grondoffensief in Libanon: “Mikken niet op nauwkeurigheid, maar op maximale schade”

‘Beperkt’ en ‘lokaal’, zo noemt Tel Aviv het grondoffensief dat het Israëlische leger gisteren in Libanon startte. Maar volgens Midden-Oosten-expert Brigitte Herremans (UGent, UAntwerpen) is deze operatie allesbehalve beperkt. Bereikt het conflict de totale escalatie? “Israël zal de Gaza-doctrine – zoveel mogelijk militaire doelwitten aanvallen ongeacht de dodentol onder burgers – doorvoeren in Libanon.”

Lees meer »

Uitgeputte Jacky Lafon stapt uit winterrevue, maar haar gezicht staat nog steeds op affiche: “Of ze mij als lokaas gebruiken?”

Slecht nieuws voor wie Jacky Lafon in december had willen zien optreden in de revue ‘Winter Wonderland’. De actrice heeft om gezondheidsredenen afgehaakt: ze is oververmoeid en heeft dringend rust nodig. Toch blijft Het Witte Paard in Blankenberge reclame maken met haar in de hoofdrol, tot frustratie van Lafon. “Ik wil er niet aan denken dat ze mij als lokaas

Lees meer »

“Als hij het doelwit was, is het wel mislukt”: wilde Israël deze man treffen met aanval waarvoor Robin Ramaekers uitrukte?

Het is geen typische Hezbollah-wijk waar het team van VTM NIEUWS woensdagnacht is aangevallen. Oorlogsjournalist Robin Ramaekers liep daarbij verschillende breuken op in het gezicht en cameraman Stijn De Smet werd in zijn been geschoten. Bachoura ligt vlakbij het parlement en tal van ambassades — ook de Belgische — en gold als een veilig stukje van de Libanese hoofdstad Beiroet.

Lees meer »

Oorlogsjournalist Robin Ramaekers en cameraman Stijn De Smet veilig geland in Eindhoven met 30-tal andere Belgen

Onze oorlogsjournalist Robin Ramaekers (49) en cameraman Stijn De Smet (37) zijn geland in Eindhoven. Ze konden vandaag terugkeren naar huis vanuit Beiroet nadat ze er werden aangevallen in de nacht van woensdag op donderdag. Het duo zat aan boord van het militaire vliegtuig dat vanmorgen vanuit Eindhoven richting Libanon vertrok, om onder meer Belgen en Nederlanders te repatriëren.

Lees meer »