Extra ANPR-camera’s in strijd tegen criminaliteit: “Sinds 2013 scoort PZ Westkust ook met de ANPR-wagen”

PZ Westkust krijgt dit jaar 16 extra ANPR-camera’s en zes extra CCTV-camera’s (closed circuit television).

Tijdens de gemeenteraad van januari kwam Christiaan De Ridder, adjunct-korpschef PZ Westkust, een toelichting geven over het cameranetwerk van Politiezone Westkust. Hij schetste de historiek en ook de plannen voor 2024. Politiezone Westkust was al pionier op het vlak van ANPR-camera’s die nummerplaten herkennen en blijft het voortouw trekken om in het cameranetwerk de nieuwste technologieën te integreren. Korpschef Nicholas Paelinck staat erom bekend een fervent voorstander en voorvechter te zijn van camera’s om politiezones te beveiligen.

Drone met camera

Observatiecamera’s maken al sinds 2005 deel uit van het straatbeeld in zijn regio en in 2007 introduceerde hij als eerste in België en in de Westhoek ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition), waardoor de nummerplaat wordt gespot van elk voertuig dat de politiezone binnenrijdt. Sinds 2013 scoort PZ Westkust ook met de ANPR-wagen. Anno 2017 zorgen nieuwe technologieën ervoor dat de hardware en software heel wat meer mogelijkheden bieden dan alleen nummerplaten herkennen.

“In De Panne verschenen in 2005 de eerste observatiecamera’s in het straatbeeld”, schetst De Ridder de historiek. “In 2007 werden zes ANPR-camera’s in gebruik genomen. In 2013 werd een ANPR-wagen actief en in 2017 worden tien extra camera’s aangeschaft. In 2018 komt er een drone met camera bij en in 2020 volgden nog twee extra ANPR-camera’s. In 2024 schakelt PZ Westkust nog een versnelling hoger: De Panne krijgt 16 extra ANPR-camera’s en zes extra CCTV-camera’s (closed circuit television).”

Daling criminaliteit

Het inzetten van al deze camera’s vertaalt zich in een daling van de criminaliteit. In het kader van grensoverschrijdende criminaliteit, rondtrekkende dadergroeperingen en transmigrantenproblematiek inclusief mensenhandel zijn ANPR-camera’s een godsgeschenk. Door op strategische locaties ANPR-camera’s te plaatsen worden alle toegangswegen tot PZ Westkust afgedekt – ze vormen een schild. Zo kunnen ook de interne verplaatsingen tussen de gemeenten in kaart worden gebracht en beter worden opgevolgd. De camera’s spotten geseinde voertuigen en bewijzen hun nut in gerechtelijk onderzoek. De CCTV-camera’s dragen bij tot de aanpak van mensensmokkel – de ‘small boats’ die vanop de Panse stranden vertrekken komen snel in het vizier. Hun effectiviteit blijkt ook uit de succesvolle aanpak van overlast in de uitgaansbuurt. (MVO)

The post Extra ANPR-camera’s in strijd tegen criminaliteit: “Sinds 2013 scoort PZ Westkust ook met de ANPR-wagen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De grasmat is een weide in het Pierre Cornelisstadion: “Dit is absurd”

Hallucinante beelden in het Pierre Cornelisstadion van Eendracht Aalst. Het gras is er – net zoals op jeugdcomplex Zandberg – al lange tijd niet gemaaid. Van een grasmat is geen sprake meer, het lange gras waait mee met de wind. Een rondgang door het stadion levert nog wel meer vreemde beelden op: in de business seats ligt een dode half

Lees meer »

LIVE. Extreemrechts Rassemblement National van jonge kandidaat-premier Jordan Bardella op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Zal premier van alle Fransen zijn”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond. Het gaat nog wel om schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.

Lees meer »

Oppositie vol ongeloof nadat Wilders eigen premier “slappe hap” noemt: “Schoof werd eerst vernederd en dan gevierendeeld”

In de Nederlandse Tweede Kamer heeft PVV-leider Geert Wilders de kersverse premier Dick Schoof aangevallen op de tweede dag van het regeringsdebat over het nieuwe kabinet. Volgens Wilders neemt Schoof niet genoeg afstand nemen van aantijgingen uit de oppositie die ministers racistisch noemen. Hij noemde het optreden van de premier “slappe hap”, wat hem niet in dank werd afgenomen door

Lees meer »

Biden in eerste tv-interview sinds rampzalig verlopen debat: “Ik stap alleen uit de race als de Heer mij persoonlijk komt vertellen dat ik dat moet doen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat hij ziek was tijdens dat debat. “Ik voelde me verschrikkelijk”, zei Biden in gesprek met zender ‘ABC’. Biden maakte ook nogmaals duidelijk dat hij niet overweegt om uit de race om het presidentschap te stappen.

Lees meer »

“Probeer een eerlijke sprinter te zijn en wil andere renners niet hinderen”: Jasper Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour haalt verpletterende meerderheid, voorspelt exitpoll

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, behaalt oppositiepartij Labour nu de grote meerderheid, voorspelt de gezamenlijke exitpoll van de grote Britse media. “Labour zal een verpletterende overwinning behalen”, klinkt het.

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man uit Koksijde na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er zijn geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.
The post Vermiste

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: dolverliefde Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in functie van Triënnale Kortrijk

Naar aanleiding van de Triënnale Kortrijk, verscheen bij de Budabrug een nieuwe banner van 50 m². Dit keer niet uit de Billboard Series, maar een kunstwerk van Felix Gonzalez-Torres. Tijdens After Paradise kan je “Untitled” (Strange Bird) uit 1993 zien, geïnstalleerd op zes reclamebordlocaties op diverse locaties in Kortrijk.
The post Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in

Lees meer »

Fernand maakt kunstwerkjes met brokstukken gecrashte bommenwerper: “Het is belangrijk dat wij lessen uit het verleden koesteren”

Het verhaal van de crash van de Amerikaanse bommenwerper B-24 Liberator die op 24 juni 1944 crashte tussen Wulpen en Oostduinkerke werd op een bijzondere manier weer actueel. Dat kwam door een toevallige vondst van Guy Marteel, een gepassioneerde metaaldetectorist. Kunstenaar Fernand Vanderplancke zorgde voor de kers op de taart en maakte van de gevonden brokstukken unieke kunstwerkjes met een

Lees meer »

Sammy Swaenepoel niet langer op kieslijst van Vooruit-Groen in Izegem: “Niet akkoord met LGBTQ+-beleid”

Kapper Sammy Swaenepoel (44) is niet langer kandidaat op de lijst van Vooruit-Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober in Izegem. Hij stapt op uit onmin met de gang van zaken omtrent het LGBTQ+-beleid binnen de partij. “Ik ben naïef en goedgelovig op de lijst terecht gekomen, nu stap ik er gekwetst en teleurgesteld op en dit na twee jaar inzet

Lees meer »