Bewoners bezorgd omdat straat wordt afgesloten met slagboom: “Mijn klanten zullen schrikken”

Om het op verkeersvlak wat veiliger te maken aan de bibliotheek en aan de academie in Ieper, installeerde het stadsbestuur een slagboom aan de smalle Weverijstraat. De bewoners van de straat kregen, tegen betaling van een waarborg, een badge om de steeg in te rijden. Garagist Andy Vanthuyne (53) hoopt dat zijn klanten niet al te veel gehinderd worden door het nieuwe systeem. “We namen de maatregelen omdat heel wat automobilisten het verbodsbord aan hun laars lapten”, verduidelijkt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper).

De Weverijstraat is een smal straatje dat start aan de Stoffelstraat en loopt tot aan de Masscheleinlaan. De weg loopt naast het Beeldenplein, waar zowel de bibliotheek als dé Academie zich bevindt. Vanaf zaterdag 27 januari kan je het straatje, waar éénrichtingsverkeer geldt, op bepaalde tijdstippen enkel nog binnen met een badge. “We kregen op een bepaald moment een brief in de bus met wat uitleg over de slagboom”, zegt Serge Verslype (63), die in de Weverijstraat 28 woont. “Er was sprake van een bewonersvergadering, maar ik weet niet of die effectief heeft plaatsgevonden. Kort daarop werd de slagboom al geïnstalleerd.”

In de straat zijn er een twintigtal huizen. Ook garage Atelier ligt in de straat. De bewoners van de straat kregen een badge, waarvoor ze 25 euro betalen. “Ik denk dat veel van mijn klanten zullen schrikken als ze plots voor een slagboom komen te staan. Ik heb hier aan het bord, dat hier nu voorlopig staat, een sticker met mijn nummer aangebracht. Ik hoop nu wel dat niet iedereen mij belt die hier voor de slagboom komt te staan”, zegt garagist Andy Vanthuyne (53).

Verkeersveiligheid

“De slagboom werd geplaatst in kader van de algemene verkeersveiligheid in de omgeving van de bibliotheek en dé Academie”, verduidelijkt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “In de Weverijstraat zijn heel wat voetgangers en fietsers aanwezig, vaak ook kinderen. Zeker bij het begin en einde van de lesuren van dé Academie. Er werden verschillende sensibiliserende acties gedaan, waarbij aan de ouders gevraagd werd om de Weverijstraat niet in te rijden. Later werd een verbodsbord geplaatst, die slechts bepaalde weggebruikers toeliet in de straat. In de Polenlaan, vlak voor de Weverijstraat is een kus- en wegzone aanwezig, waar men de kinderen kan afzetten of afhalen. Omdat het verbod vaak werd genegeerd en het onmogelijk is om constant te controleren, besliste het stadsbestuur om een slagboom te plaatsen. Die zal op bepaalde momenten in werking treden, zoals ’s avonds, op woensdagmiddag en op zaterdagvoormiddag. Op andere tijdstippen staat de slagboom open. Bewoners en hulpdiensten kunnen de slagboom steeds openen door middel van een badge. Ook voor de klanten van de autogarage werd een oplossing uitgewerkt zodat zij de zaak gemakkelijk kunnen blijven bereiken. Met deze maatregel zal de verkeerssituatie in de straat veel veiliger worden, ook voor de bewoners.”

Communicatie

“Voor de badges van bewoners wordt inderdaad een waarborg gevraagd van 25 euro. Als men de kaart terugbezorgt, bijvoorbeeld bij verhuis, krijgt men de waarborg terug. “Deze waarborg wordt ook toegepast voor de bewoners in de Kiekenmarkt, die met een badge de verzinkbare palen kunnen openen. Er dient te worden vermeden dat de kaarten worden doorgegeven aan derden of dat er te veel verlies optreedt, vandaar de waarborg”, aldus de burgemeester. “Het was het de bedoeling om de slagboom eerder te activeren, maar om verschillende technische redenen liep de opstart wat vertraging op. De slagboom is intussen volledig in werking en klaar voor gebruik. Betreffende elke stap – beslissing, installatie en inwerkingtreding – communiceerden we met de betrokken bewoners. Van de meeste van hen krijgen we positieve feedback betreffende de ingevoerde maatregel, omdat er op bepaalde momenten overlast was van (foutief) geparkeerde voertuigen in de straat én hoge snelheden in de straat.”

“Ouders reden inderdaad vaak zo dicht mogelijk”, aldus bewoner Serge. “Echt problemen heb ik nooit geweten, maar mochten ze kunnen, ze reden de academie binnen om hun kinderen af te zetten. Mochten die mensen gewoon wat verder hebben geparkeerd, waar het is toegelaten, en hun kinderen de laatste meters te voet te laten afleggen, was deze maatregel wellicht niet nodig geweest. We gaan moeten zien hoe het allemaal verloopt.”

The post Bewoners bezorgd omdat straat wordt afgesloten met slagboom: “Mijn klanten zullen schrikken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na haar ontslag bij ‘Thuis’ duikt actrice Muriel Bats voor het eerst op in seizoensfinale van ‘Familie’

Tussen alle spannende momenten tijdens de seizoensfinale van ‘Familie’ dook ook een nieuw personage op: tante Georgine. Zij wordt vertolkt door actrice Muriel Bats (56), die eerder ook meespeelde in ‘Thuis’. Opmerkelijk, ook haar nichtje Samira in de VTM-reeks, gespeeld door Belinda Voorspoels, maakte enkele jaren geleden de overstap van ‘Thuis’ naar ‘Familie’.

Lees meer »

Noorse minister laat onder luid gejuich borsten zien tijdens feestje

De Noorse minister van Cultuur en Gelijkheid, Lubna Jaffery, heeft tijdens een feestje in het kader van Oslo Pride haar borsten laten zien. De minister ontving daarvoor een luid applaus van het publiek en ook de Noorse premier vindt het “prima”. Volgens Jaffery zelf is het haar “kleine bijdrage aan vrijheid en gelijkheid”.

Lees meer »

Voorstel commissie aan Vlaams Parlement: verkiezingen zijn geldig, geen hertelling nodig

De commissie voor de geloofsbrieven van het Vlaams Parlement zal de plenaire vergadering voorstellen om de kiesverrichtingen in de kieskring geldig te verklaren. Er zou volgens de commissie “onvoldoende zijn aangetoond dat de hertelling van de papieren stembiljetten in de kieskring Brussel een correctere vaststelling van het kiesresultaat zou opleveren”, zo blijkt uit de conclusies die Belga heeft kunnen inkijken.

Lees meer »

Beruchte tafelschuimer met voorliefde voor zware streekbieren daagt opnieuw niet op voor nieuw proces

Beruchte tafelschuimer Bart V. (46) uit Kortrijk daagde niet op voor een nieuw proces wegens flessentrekkerij in Kortrijk. Voor vier onbetaalde rekeningen in Kortrijk en Gent riskeert hij zes maanden celstraf en een boete van 4.000 euro.
The post Beruchte tafelschuimer met voorliefde voor zware streekbieren daagt opnieuw niet op voor nieuw proces appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

Diefstal “voor het goede doel” levert zeventiger 20 maanden cel op

Naar eigen zeggen had de 70-jarige Fransman Stanislas O. enkel goede bedoelingen, maar nu loopt hij toch tegen een celstraf van twintig maanden op. Hij pleegde dertien feiten van diefstal om de spullen “op te sturen naar Oekraïne.”
The post Diefstal “voor het goede doel” levert zeventiger 20 maanden cel op appeared first on KW.be.

Lees meer »

Trajectcontrole Zevekote start midden augustus

De al langer aangekondigde trajectcontrole in het centrum van Zevekote zal midden augustus actief zijn. Deze week werden alvast fietssuggestiestroken aangebracht.
The post Trajectcontrole Zevekote start midden augustus appeared first on KW.be.

Lees meer »

Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal

De Rode Duivels zijn uitgeschakeld in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland. In de Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf verloren de Belgen bij de laatste zestien met het kleinste verschil van Frankrijk: 0-1.
The post Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Tedesco moet ophouden met te geloven in complottheorieën. Evenzeer met het aanhalen van bepaalde excuses”

“Keep calm, mister Tedesco – and carry on.” Onze chef voetbal Niels Poissonnier hoopt dat de bondscoach van de Rode Duivels snel weer zichzelf is. “Plots ziet hij allerhande complotten en vijanden. EURO 2024 heeft zich meester gemaakt van Domenico Tedesco”, stelt hij. “Die 0-1 tegen Slovakije moet toch een grotere impact gehad hebben dan velen en hijzelf hebben gedacht.”

Lees meer »

Gerecht wil schot in de zaak: Sven Pichal (45) komt snel voor rechter

Sven Pichal (45) zal op dinsdag 9 juli voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verschijnen. Het gerecht wil duidelijk dat er schot in de zaak komt, want pas drie weken geleden kreeg Pichal te horen dát hij voor de rechtbank zou komen. Nu is er dus al een datum geprikt. Maar wat zal er die dag dan precies gebeuren?

Lees meer »