Burgemeester Stephan Mourisse van Vleteren gaat niet voor nieuwe ambtstermijn

Burgemeester Stephan Mourisse (58) zal voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober niet meer op de lijst van de Landelijke Volkspartij (LVP) staan en zichzelf dus niet opvolgen.

Vleteren krijgt vanaf 1 januari 2025 dus zeker een andere burgemeester. Dat maakte Stephan Mourisse zelf bekend in zijn speech tijdens de nieuwjaarsreceptie voor het gemeentepersoneel.

De schepenen Bram Coppein, Marnick Lauwers en Gerda Goubeir (allen LVP) wisten van niets en de aankondiging kwam dan ook als een complete verrassing.

Gemeentelijk infoblad

In zijn ‘Woordje van de burgemeester’ in het gemeentelijk infoblad De Vleternoare van januari stelde Stephan Mourisse wel al: “Of ik er na 24 jaar in oktober nog eens voor ga, daar ben ik nog niet uit. Enerzijds zijn er de vele uitdagingen, waardoor ik de drang voel om door te gaan. Anderzijds is er het spook van de fusies dat er wellicht aankomt in 2030. Als de politiek in Brussel hiertoe beslist, wat heel jammer zou zijn, moeten we er alles aan doen om er als gemeente zo goed mogelijk uit te komen. Ik beloofde ooit om burgemeester te blijven tot alle problemen rond de N8 Ieper-Veurne zijn opgelost. Maar zoals het er nu voorstaat, zou ik burgemeester moeten blijven tot mijn 85ste, en dat kan nu ook niet de bedoeling zijn.”

Drukke notarispraktijk

Stephan Mourisse is notaris met kantoor in Roesbrugge (Poperinge). Onlangs associeerde hij zich met notaris Fanny Flamen. De twee notarissen hebben een erg drukke praktijk, met tien medewerkers.

“Ik heb definitief beslist, na maanden te hebben wakker gelegen, en 14 kilogram lichter te zijn geworden: eind dit jaar stop ik definitief met de politiek. De combinatie van burgemeester en notaris, met een niet eenvoudig privéleven is geen sinecure, en dat begint toch wat te wegen. En belangrijk: iedereen is vervangbaar. Er staat een sterk team achter mij, zowel in de politiek als in het gemeentehuis en in de loods van de technische dienst”, aldus de burgemeester tijdens zijn speech vrijdagavond.

Lijst onthoofd

De lijst van de LVP wordt dus onthoofd. Nog een viertal andere gemeenteraadsleden zouden niet meer op de lijst staan. Twee ervan verhuizen naar een andere gemeente.

Stephan Mourisse werd actief in de gemeentepolitiek in 2000, toen hij voor het eerst op de lijst van de LVP stond. Hij werd verkozen en onmiddellijk werd hij zes jaar OCMW-voorzitter. Na de verkiezingen van 2006 werd hij eerste schepen onder burgemeester Willy Mostaert voor de lokale partij LVP.

Door een politiek akkoord, een afspraak na de verkiezingen, volgde hij begin 2010 na drie jaar, halverwege de bestuursperiode, Mostaert op als burgemeester. Bij de federale verkiezingen van 2010 stond hij als opvolger op de lijst van Open VLD, de partij waarvan hij zich enkele jaren geleden distantieerde.

The post Burgemeester Stephan Mourisse van Vleteren gaat niet voor nieuwe ambtstermijn is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verdrinkingsdood van Delano roept nare herinneringen op bij Melissa: “Het verdriet om Mereltje gaat nooit meer weg”

Als iemand begrijpt wat de ouders van de kleine Delano (1) doormaken, dan is het Melissa Naeyaert (37) uit Ichtegem. De jongen verdronk nadat hij in een zwembadje in de tuin klauterde. Bijna dag op dag tien jaar geleden verloor Melissa haar dochtertje Merel (3) op een haast identieke manier. “Mijn hart zal nooit meer helemaal helen.”
The post

Lees meer »

Voortaan toegangsprijs voor wandeling naar de top van de Japanse Mount Fuji

Venetië lijkt een trendsetter met de invoering van een toegangsticket voor toeristen. Wie de Mount Fuji in Japan wil beklimmen via het populaire wandelpad Yoshida Trail, zal daar voortaan 11,5 euro voor over moeten hebben. Bovendien mogen er maximaal 4.000 klimmers per dag de berg op. Dat meldt CNN. Met deze maatregelen wil Japan de overbevolking op het Japanse icoon

Lees meer »

Gents drugopvangcentrum zoekt nieuw gebouw, met verschillende ingangen: “Wie afkickt, komt aan de deur best geen druggebruikers tegen” 

Het MSOC (Medisch Sociaal Opvangcentrum) in Gent is is ondergebracht in het centrum van de stad. Het gebouw heeft één ingang, waardoor drugsverslaafden mensen kruisen die aan het afkicken zijn. "Ze zien elkaar, er worden woorden gewisseld, voor de mensen die proberen af te kicken is dat confronterend", zegt Steve Sercu van het MSOC. "Een gebouw met 3 ingangen zou

Lees meer »

“Steeds moeilijker om geen medelijden met Lukaku te krijgen”: buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout?

In het verleden zat er vaak PFAS in blusschuim zonder dat iemand daar erg in had. Nu PFAS schadelijk blijkt te zijn en destijds bij sommige bluswerkzaamheden in de grond is gedrongen, rijst de vraag wie er voor die vervuiling verantwoordelijk is.
The post Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

“Moeders stoofvlees is een groot succes”: Valérie en Daivy van ’t Frietje in Koksijde eten nog elke dag zelf graag hun frietjes

Op 1 maart 2018 namen Valérie Butin (53) en Daivy Dert (47) de fakkel over van een bekende frituur in Koksijde-Bad. Zonder enige frituristenervaring, maar vastbesloten om er 100 procent voor te gaan. Zes jaar later blikken ze terug op het parcours dat ze hebben afgelegd. “Uiteraard hebben we oog voor de nieuwe trends en proberen we nieuwigheden uit”, klinkt

Lees meer »

Luc Appermont viert 1000ste ‘De zoete inval’: dit vindt hij van de verjongingskuur van Radio2

Een feestelijke aflevering opgenomen in zijn ‘hometown’ Bilzen, met verrassende gasten en Limburgse vlaai: zo viert Luc Appermont (75) vandaag de 1.000ste aflevering van ‘De zoete inval’. De presentator bedacht het Radio 2-programma 34 jaar geleden zelf uit pure onvrede, maar vreesde dat het geen lang leven was beschoren. Het spel overleefde de tand des tijds en zorgde voor een

Lees meer »

Klas 3A van vrije basisschool Don Bosco in Bredene wint kunstwedstrijd

Dit voorjaar organiseerde het gemeentebestuur een kunstwedstrijd voor Bredense scholieren. Bezoekers aan de tentoonstelling van de werken in het MEC Staf Versluys konden stemmen op hun favoriete werk. Deze week werden de winnaars bekendgemaakt. Hoofdwinnaar is het werk ‘Groeien en Bloeien’ van de 3A-klas uit de vrije basisschool Don Bosco.
The post Klas 3A van vrije basisschool Don Bosco

Lees meer »