Gewezen sportfunctionaris en basketbalcoach Ivan Decroix (65) overleden: “Ieper verliest een mooie sportmens”

In zijn woning in Watou is Ivan Decroix (65) overleden. Hij was jarenlang de sportfunctionaris van stad Ieper. Ivan fungeerde ook maar liefst dertig jaar als basketbalcoach, de helft van zijn carrière bij vrouwenploegen. De toenmalige eersteklasser Tulikivi Deerlijk was zijn laatste ploeg. Ivan is nog jeugdtrainer van wereldtopper Emma Meesseman geweest.

Eerst was Ivan Decroix speler. Zijn vader Marcel was lang geleden een icoon van de jeugdwerking van Athlon Ieper. Trainer-coach is hij onder meer geweest bij de vrouwenploegen Athlon Ieper, Oostende, Bredene, Soubry Kortrijk, Wytewa Roeselare en ten slotte Deerlijk waarmee hij in april 2011 het behoud verzekerde. Omdat hij het volgen van de sportprestaties van zijn kinderen al te vaak aan zijn vrouw moest overlaten, stopte hij definitief als trainer-coach.

Mooi sportmens

Kort nadat hij bij de stad Ieper in 2020 op pensioen ging, begon Ivan te sukkelen met zijn gezondheid. Ives Goudeseune (Vooruit) uit Zillebeke is sedert deze legislatuur schepen van de stad Ieper en tevens voorzitter van atletiekclub Flac Ieper. “Ik zal Ivan herinneren als de diplomatische hardwerkende sportieveling”, zegt Ives. “Altijd op zoek naar de beste oplossing binnen de afgelijnde contouren van het Ieperse sportgebeuren. Ieper verliest een mooi sportmens.”

Ivan en zijn echtgenote Hilde De Meyer studeerden beiden aan de VUB Brussel in 1980 af als licentiaat Lichamelijke Opvoeding. Na heel veel sollicitaties kon Ivan als sportmonitor aan de slag in het Jeugdstadion in Ieper. Hij werd daarna de eerste zelfstandige uitbater van het Augustijnenpark, het tennis- en squashcentrum in Ieper.

“Ivan ademde sport, hield van de natuur en zijn talentrijk gezin” – Luc Forrez

Een verschil in visie met de beheerraad van het Augustijnenpark zorgde ervoor dat Ivan andere sportieve oorden opzocht. Hij nam bij de stad Ieper deel aan het examen voor sportfunctionaris. Hij kreeg de job.

Luc Forrez was sportfunctionaris in het naburige Zonnebeke en geniet nu van zijn pensioen. “Ivan en ik begonnen quasi gelijktijdig als sportfunctionaris begin de jaren 90”, zegt Luc. “In 2004 stond Ivan aan de wieg bij de stichting van WesthoekSportOverleg, de burensportdienst van de Westhoekgemeenten.”

“Ivan leidde de vergadering in goede banen en stond jaarlijks in voor het werkings – en financieel verslag. Dossierkennis en beleidsvisie waren zijn sterke eigenschappen. Meermaals ging Ivan in discussie met de overheden om met onderbouwde argumenten de juiste keuzes te bepleiten.”

Te vroeg

“Fairplay was zijn leuze. Ivan ademde sport, hield van de natuur en zijn talentrijk gezin. Ik wil Ivan herinneren als een ‘bezieler’ en een voorbeeld van beroepsernst die voor de stad Ieper de sportwerking op de kaart zette. Veel te vroeg heengegaan, oneerlijk om niet te mogen genieten van een mooi pensioen.”

Ivan was de vader van drie kinderen: Lieselot, Marjolein en Bram. Lieselot woont in Kuurne, koerste op hoog niveau en werd prof. Ze behaalde de 44e plek op de wegwedstrijd tijdens de Olympische Spelen 2008 in Peking, als enige Belgische deelneemster. In 2021 werd ze ploegleider bij de vrouwenploeg Jumbo-Visma en heeft nu met FDJ-Suez een nieuwe werkgever. Marjolein is skiër en nam in 2018 deel aan de Olympische Winterspelen. Bram is beroepsmuzikant.

Drie kleinkinderen

Ivan, Hilde en hun kinderen woonden lang in de Elverdingestraat in Ieper. Omdat het huis veel te groot was geworden en de kinderen op eigen benen gingen staan, kozen de ouders voor de rust en gingen ‘op den buiten’ wonen. Ivan was de opa van drie kleinkinderen Marcel, Elena en Luca.

Een laatste groet in het funerarium van Uitvaartzorg Leo in de Dikkebussweg in Ieper kan van vrijdag tot en met woensdag, op weekdagen van 15 tot 18 uur en op zaterdag van 14 tot 16 uur. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

The post Gewezen sportfunctionaris en basketbalcoach Ivan Decroix (65) overleden: “Ieper verliest een mooie sportmens” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel als thema”

Op zaterdag 6 juli vindt de tweejaarlijkse Duynewake plaats, inclusief vissersmis en wake aan de vloedlijn. Nieuw dit jaar is dat het christelijke feest, dat afwisselend met het vrijzinnige Feest van de Zeegeus wordt georganiseerd, zich deze keer vooral in het groene decor van de Visserskapel zal afspelen.
The post Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel

Lees meer »

Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na trouwcadeau van 2.000 bierbakken: “We ruimen 360 bakken per uur”

“We ruimen in etappes.” Jeremy Desmet (29) en Maité Beernaert (28) zijn druk in de weer om hun huis in Zandvoorde bij Zonnebeke te bevrijden uit de burcht van 2.000 bierbakken, een trouwcadeau van hun vrienden. “We hadden geluk: bij onze thuiskomst was de voorgevel al omgewaaid.”
The post Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na

Lees meer »

Biden blundert opnieuw en beschrijft zichzelf als zwarte vrouw

De Democraten hebben Bidens prestatie tijdens het eerste presidentiële debat naar aanloop van de Amerikaanse verkiezingen nog maar nauwelijks kunnen verteren, of de president blundert opnieuw. Op Independence Day struikelt hij meermaals over zijn woorden, tot het punt dat hij zichzelf een zwarte vrouw noemt.

Lees meer »

’t Zwarte Veld klaar voor Oostveld Kermis: “Een echte Vlaamse kermis”

Van 5 tot en met 7 juli wordt het veld in de Bruinbergstraat in Oostveld opnieuw helemaal omgetoverd tot een kermisplein. Vzw ’t Zwarte Veld maakt zich op voor de 31ste editie van Oostveld Kermis. “Dit is wat ze noemen een echte Vlaamse kermis”, vertelt mede-initiatiefnemer Robin Verstraete.
The post ’t Zwarte Veld klaar voor Oostveld Kermis: “Een echte

Lees meer »

Zomerbar tussen de wijnranken in Westouter: “Genieten staat centraal”

Tijdens de zomermaanden is de belevingsweide Entre Deux Verres opnieuw toegankelijk voor het publiek. “We serveren met veel plezier een glaasje of flesje wijn, sapje of een hapje”, aldus wijnboer Martin Bacquart. “Een bezoek aan de belevingsweide kan ook de perfecte afsluiter zijn van een wandeling op en rond ons wijndomein.”
The post Zomerbar tussen de wijnranken in Westouter:

Lees meer »

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »

30 jaar na zijn overlijden is Willy Lustenhouwer weer helemaal in: na plein en hommageshows nu ook erkenningstegel

Met onder meer een eigen plein, hommageshows door ‘De Mugge van Brugge’ en een erkenningstegel bij de Stadsschouwburg is conferencier Willy Lustenhouwer dertig jaar na zijn overlijden meer dan ooit aanwezig in Brugge. Zijn dochter Marina schuwt liever het voorplan maar is toch heel vereerd. “Ik heb een heel speciale jeugd gehad, waarbij ik opgroeide achter de schermen van het

Lees meer »