Zo’n 200 aanwezigen tijdens infomoment over Thermae Palace Hotel, vooral veel bezorgde Oostendenaars

Begin december maakte stad Oostende bekend dat er een reddingsplan is voor het Thermae Palace Hotel. Het iconische erfgoedgebouw is in slechte staat, maar een oplossing laat al jaren op zich wachten. Dat heeft onder meer te maken met een flinke kostenplaatje van 94 miljoen euro. Veel Oostendenaars zijn bezorgd over de toekomst van het erfgoed en wilden graag meer weten over de plannen.

Schepen Björn Anseeuw zakte dinsdagavond af naar OC De Schelpe in Oostende om toe te lichten wat de plannen zijn voor het Thermae Palace Hotel en vooral ook waarom bepaalde keuzes gemaakt werden. De gemeenteraad keurde onlangs een samenwerking goed met nv Restotel, de huidige huurder van het gebouw en PMV, Participatiemaatschappij Vlaanderen om een projectvennootschap op te richten. Samen willen ze het gebouw restaureren en er zou nadien een hotel en wellness komen, maar ook Mu.ZEE zou naar hier verhuizen en op de parking willen de partners een nieuwbouwproject plaatsen.

94 miljoen euro

Het is volgens de stad immers niet mogelijk om de restauratie te betalen met overheidsmiddelen. Daarom werd op zoek gegaan naar een oplossing met de private sector. “94 miljoen euro is een smak geld en dat moet je ergens halen. Ofwel haal je dat bij de belastingbetaler, zijnde de Oostendenaar ofwel komt een andere overheid tussen. Voor de stad zou zo’n budget betekenen dat je gedurende zes jaar geen enkele euro hebt om iets anders te doen. Het is een iconische plek, maar het is economisch compleet waardeloos. Het is onmogelijk om genoeg te verdienen met de uitbating om zo de restauratie en het onderhoud te betalen. Dat blijkt ook uit het schattingsverslag. Daarin staat dat de stenen een paar miljoen euro waard zijn, maar dat weegt niet op tegenover de verplichtingen die horen bij een monument”, lichtte schepen Björn Anseeuw toe.

In het reddingsplan staat dat er een nieuwbouwproject voorzien zal worden op de parking van het hotel met een ‘residentiële invulling’. Dat klinkt echter nogal vaag in het oor van veel Oostendenaars en die wilden dan ook graag antwoorden tijdens het infomoment. Een concreet plan is er echter nog niet. “Nu moeten er eerst plannen opgemaakt worden waarmee een omgevingsvergunning kan worden aangevraagd. Het ontwerp is dus nog in opmaak. We werken daarvoor samen met het gerenommeerde architectenbureau Robbrecht en Daem architecten.”

Onrust

Heel wat aanwezigen bleven toch wel op hun honger zitten, want hoe hoog zal er dan gebouwd worden? “Ik ben wat bang over de plannen voor een nieuwbouw. Het zicht op dat prachtige gebouw zal verloren gaan. Het komt er op neer dat ze centen moeten hebben, wat natuurlijk begrijpelijk is. Als je ziet hoe de stad nu al volgebouwd is, dan zijn we er toch niet gerust in”, zeggen Luc en Christine.

Ook de verhuis van Mu.ZEE roept heel wat vragen op. “Waarom wordt er eerst geïnvesteerd in het gebouw in de Romestraat om het museum dan een jaar later te verhuizen?”

The post Zo’n 200 aanwezigen tijdens infomoment over Thermae Palace Hotel, vooral veel bezorgde Oostendenaars is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Noord-Korea vuurde ballistische raket af”

Noord-Korea heeft maandag (plaatselijke tijd) een ballistische raket richting het oosten afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Meer informatie is nog niet bekend.

Lees meer »

Albert en Paola vieren huwelijksverjaardag gezellig samen in Frankrijk: “Ze zijn daar alleen met z’n tweeën”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Volgens royalty-expert Jo De Poorter vond het grote feest afgelopen weekend al plaats en vieren ze vanavond deze gebeurtenis gezellig samen met twee.

Lees meer »

Voormalig directeur Minderhedenforum Wouter Van Bellingen maakt politieke comeback voor Vooruit in Sint-Niklaas 

In Sint-Niklaas maakt ereschepen en voormalig directeur van het Minderhedenforum Wouter Van Bellingen een comeback. Hij komt als onafhankelijke op voor Vooruit. Hij leerde lijsttrekker Conner Rousseau kennen toen hij als bemiddelaar werkte, na de racistische uitspraken aan het adres van de Roma-gemeenschap. "Ik heb hem zien veranderen en geloof dat hij de geknipte man is om de stad opnieuw

Lees meer »

Natuurvereniging vzw Groen en actiegroep Zeebrugge Onder Druk dienen bezwaren in tegen de locatie voor de nieuwe zeesluis

De milieuvereniging Groen vzw en de actiegroep Zeebrugge Onder Druk hebben op de laatste dag van het openbaar onderzoek bezwaren ingediend tegen het ontwerp voor de aanleg van een nieuwe zeesluis in Zeebrugge. Zij zijn niet tegen en nieuwe zeesluis, maar gaan niet akkoord met de locatie
The post Natuurvereniging vzw Groen en actiegroep Zeebrugge Onder Druk dienen bezwaren

Lees meer »

VBS De Waaier in Watou wint speelplaatsmeubel van gerecycleerd plastic

In basisschool De Waaier in Watou is vorige week woensdag de nieuwste aanwinst op de speelplaats ingehuldigd. De school is een van de winnaars van de scholenwedstrijd van Bebat en kreeg een picknicktafel die volledig uit oude plastic inzameltonnen is gemaakt. De opdracht was om zoveel en zo snel mogelijk lege batterijen te verzamelen, en dat hebben de leerlingen van

Lees meer »

Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld

Stad Brugge investeert in de vervanging van de veldverlichting van sportcomplex Gulden Kamer en de krachtbalterreinen in Lissewege. De bestaande verlichting wordt vervangen door energiezuinige LED-verlichting.
The post Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld appeared first on KW.be.

Lees meer »