Koninklijke Hofbouwmaatschappij Sint-Fiacre bestaat 135 jaar:“Privaat en openbaar groen zijn populairder dan ooit”

Met een nieuwjaarsreceptie werd in Zwevegem het startschot gegeven van het jubileumjaar ‘135 jaar Sint-Fiacre’. Dit als West-Vlaamse beroepsvereniging voor sierteelt en groenvoorziening. Sint-Fiacre is de oudste Vlaamse nog actieve vakgroep voor professionele hoveniers-tuinaannemers en siertelers. Volgens secretaris Dirk Vandromme ziet de toekomst er rooskleurig uit.

De maatschappij Sint-Fiacre, genaamd naar de patroon van de hoveniers, werd opgericht te Kortrijk in 1889 en mag dus nu het 135-jarig bestaan vieren. “Sint-Fiacre heeft zich vanaf de beginjaren sterk toegelegd op de vorming en bijscholing van professionele hoveniers op vlak van tuinaanleg en plantenteelt. Zo was de maatschappij nauw verbonden met de groei en bloei van de Kortrijkse tuinbouwschool, nu bekend als Provinciaal Technisch Instituut voor tuinbouw, campus wetenschap en groen. Bepaalde bestuursleden van Sint-Fiacre traden in deze tuinbouwschool op als schoolbeheerders en als docenten”, weet secretaris Dirk Vandromme ons te vertellen. Nu nog is de vorming en nascholing van de leden een belangrijk aandachtspunt binnen Sint-Fiacre.

In 1969 werd een samenwerking tussen Sint-Fiacre en Boerenbond gerealiseerd via het toenmalige Verbond van Bloemisten. Zo was Sint-Fiacre in 1972 stichtend lid van het AVBS, Algemeen Verbond van de Belgische Sierteelt en groenvoorziening.

Populair

Dirk Vandromme ziet de toekomst van de sierteeltsector en de tuinaanleggers hoopvol tegemoet. “Vorig jaar moesten we nog allemaal bekomen van de coronaperiode, een kwelling die gelukkig voorbij is. Niettemin worden we nog dagdagelijks geconfronteerd met nieuwe problemen en uitdagingen.Dit is ongetwijfeld typisch aan ons beroep.

“We mogen wel zeggen dat de sierteeltsector en de sector van de tuinaanleg zich goed herstelden. Door corona is de omzet in bepaalde deelsectoren van de boomkwekerij en bloemisterij fors in stijgende lijn, en ook in de tuinaanleg wordt nog steeds flink geïnvesteerd. Privaat en openbaar groen zijn populairder dan ooit tevoren.”

Volgens Dirk Vandromme zit de sterkte van Sint-Fiacre vooral in het respecteren van hun vier basiswaarden. “Vooreerst de tuinbouwtraditie waar o.a. corona bewees dat de kweek en het gebruik van planten en bloemen levensnoodzakelijk zijn. Als tweede pijler, de vakbekwaamheid waarbij onze beroepsvereniging er alles aan doet om de vakkennis en vaardigheden op te tillen tot een hedendaags niveau. Dan hebben we nog het ‘groenmanagement’. Een groenbedrijf runnen is meer dan enkel werken met de handen en de spade. Onze wintercursus staat daarom in het teken van het ecologisch management in de tuinaanleg. Als laatste pijler is er de collegialiteit en beroepsethiek.”

Onze sector wordt nog dagdagelijks geconfronteerd met nieuwe uitdagingen – Sint-Fiacre-secretaris Dirk Vandromme

Voorzitter Karl Vancauwenberghe uit Zwevegem, voegt eraan toe dat Sint-Fiacre ook een missie heeft. “Deze is het bijeenbrengen van vakgenoten teneinde samen de knelpunten om te buigen tot opportuniteiten. Daarbij staat de zorg voor een kwalitatieve teelt en het professioneel verwerken van groenelementen centraal, met mooie planten, tuinen en parken én vooral tevreden klanten als eindresultaat.”

Lustrumfeest

Naast de diverse opleidingen en voordrachten staan er nog enkele interessante zaken op het programma. “Sint-Fiacre werkt men mee aan de Provinciale plantenbeurs in de tuinen van het PTI in maart, dit ter vervanging van de Tuinexpo en begin mei zijn we present met een infostand op de open tuin- en infodag van de Provinciale Tuinbouwschool voor wetenschap en groen.”, aldus Karl Vancauwenberghe, die besluit met te zeggen dat men het werkjaar feestelijk zal afsluiten. “Op zaterdag 6 juli organiseren we een heus lustrumfeest in Outrijve en we ronden af, ook ergens in juli, met een dagreis met tuin- en bedrijfsbezoeken.”

The post Koninklijke Hofbouwmaatschappij Sint-Fiacre bestaat 135 jaar:“Privaat en openbaar groen zijn populairder dan ooit” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. ‘Sex Education’-acteur met pepperspray bespoten en geschopt door agenten tijdens arrestatie

Reece Richards, Eugene uit de Netflix-serie ‘Sex Education’, beweert dat hij op 4 september in West-Londen het slachtoffer werd van een onrechtmatige arrestatie en hekelt het wangedrag van de politie. Naar verluidt werd hij met pepperspray bespoten en geschopt door agenten voor de ogen van zijn schreeuwende moeder. “De hele ervaring was beschamend, diep verontrustend en vermoeiend”, schrijft hij op

Lees meer »

LIVE CLUB BRUGGE-DORTMUND (woe, 21u). Blauw-zwart werkt training af, Duitsers met quasi voltallige selectie op weg naar België

Club Brugge opent morgen om 21 uur zijn campagne in de vernieuwde Champions League met een thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund. Jan Breydel droomt van een eerste stunt tegen de finalist van vorig seizoen. Vandaag werkt blauw-zwart een training af, straks spreekt coach Hayen. De Duitsers zijn intussen onderweg naar België. De wedstrijd is LIVE te bekijken op VTM 2 en

Lees meer »

Ruilbeurs Ingelcaps in De Cultuurfabriek

Op zaterdag 21 september organiseert Ingelcaps een ruilbeurs van champagnecapsules in De Cultuurfabriek in de Kortrijkstraat.
The post Ruilbeurs Ingelcaps in De Cultuurfabriek appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opnieuw verschillende ontploffingen gehoord in Beiroet

Libanon ontwaakt met een zware kater nadat dinsdag tot liefst 2.800 mensen gewond raakten en twaalf doden vielen verspreid in heel het land. Plots ontploften massaal en gelijktijdig duizenden Hezbollah-biepers. De machtige Libanese militie gebruikt die toestellen, waarmee je iemand een bericht of signaal kan sturen, al zeker sinds begin dit jaar op grote schaal. Volgens CNN en ‘The New

Lees meer »

Politie rukt massaal uit naar Brugse school nadat ex-leerling weinig geruststellende boodschappen online plaatst

In Brugge is de politie vrijdagochtend met verschillende patrouilles uitgerukt naar een school omdat een ex-leerling via sociale media beelden deelde van de school met weinig geruststellende boodschappen. De man – een meerderjarige – werd uiteindelijk opgepakt in de buurt en zal verder verhoord worden. “De leerlingen liepen nooit gevaar”, zegt de directie.

Lees meer »

“Concurrentie voor Camille en Pommelien en bijzondere rol voor Luc Appermont en Bart Kaëll: op de set van nieuwe ‘LikeMe’

Camille en Pommelien Thijs kunnen maar beter uitkijken, want ze krijgen binnenkort concurrentie. Hun opvolgers in ‘#LikeMe’ heten Amber en Marthe en ze staan vol ongeduld te trappelen om samen met de nieuwe cast Vlaanderen te veroveren. Onze reporter mocht hen aan het werk zien op de set van de populaire jeugdreeks en was weggeblazen door wat hij zag, en

Lees meer »

Geen strafvermindering voor zinloos geweld op kerstmarkt in Brugge

Een 19-jarige Beernemnaar is in beroep veroordeeld tot vier maanden celstraf gekregen voor zinloos geweld op de Brugse kerstmarkt. Voor drugsbezit in de gevangenis kreeg hij er nog eens tien maanden cel bovenop.
The post Geen strafvermindering voor zinloos geweld op kerstmarkt in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer dan duizend gewonden nadat biepers van Hezbollah ontploffen, ook Iraanse ambassadeur in Beiroet geblesseerd

Honderden mensen in verschillende regio’s van Libanon zijn dinsdag gewond geraakt toen hun biepers ontploften. Dat heeft de Libanese minister van Gezondheid Firas Abiad gezegd. Veiligheidsbronnen spreken tegenover persbureau Reuters van meer dan duizend gewonden. Een bron binnen de machtige pro-Iraanse beweging Hezbollah zegt dat een “groot aantal” van hun leden gewond geraakt is. Doden zouden er volgens die bron

Lees meer »

Franse vrouwen in tientallen steden op straat als steun aan Gisèle Pelicot

In een dertigtal steden in Frankrijk zijn zaterdag duizenden vrouwen en mannen op straat gekomen om steun te betuigen aan Gisèle Pelicot, de 72-jarige vrouw die jarenlang door haar echtgenoot werd gedrogeerd en door tientallen mannen is verkracht. Pelicot is in korte tijd uitgegroeid tot nationaal symbool in de strijd tegen seksueel misbruik.

Lees meer »

Parket vordert zes jaar cel tegen Matteo Salvini

Op een proces over migranten op de Middellandse Zee heeft het parket een gevangenisstraf van zes jaar gevorderd tegen de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini. De voorzitter van de rechtse regeringspartij Lega wordt vervolgd omdat hij in 2019 als minister van Binnenlandse Zaken een schip van een Spaanse hulporganisatie wekenlang de toegang tot een haven weigerde.

Lees meer »

China laat na 18 jaar Amerikaanse predikant vrij

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is een Amerikaanse predikant die sinds 2006 in China werd vastgehouden, zondag vrijgelaten. David Lin werd tot levenslang veroordeeld, volgens Amerikaanse media op beschuldiging van fraude, maar Washington achtte de veroordeling ongegrond.

Lees meer »