Menense band CHEVALSKI brengt straks zijn eerste twee singles uit: “Gaan er volle bak en zonder schaamte voor”

De Wieltjesstad heeft er sinds eind 2021 een nieuwe band bij. Louis Devlies, Victor Lemonnier, Simon Vanhaute en Arthur Daneels – drie Menenaars en een Meense Gentenaar – sloegen de handen in elkaar en bliezen leven in het project genaamd CHEVALSKI. Het is een mix van sludge en post-metal, maar doet live soms denken aan de hoogdagen van de punk, zo blijkt.

Hoe kijken jullie naar Menen?

Daneels: “Wij behoren tot een generatie in Menen die vrij gehecht is. Als je iemand nieuws leert kennen, zal je altijd wel een gemeenschappelijke vriend vinden. Ik hou ervan om af te wisselen tussen het stedelijke van Gent en dat bijna-dorpsgevoel in Menen.”

Lemonnier: “De Meense jeugd is best wel ambitieus. Als je bijvoorbeeld kijkt naar wat er nu mogelijk is met het kunst- en cultuurhuis boEgie woEgie, dan mogen we wel blij zijn.”

Devlies: “Velen van onze generatie willen in Menen blijven en hun leven hier opstarten en dat is op zich wel mooi. Voor hetzelfde geld zouden ze allemaal naar Kortrijk of Gent kunnen gaan. Ik studeer nog in Gent, dus ik heb net als Arthur wel de twee.”

Daneels: “De wil is er hier ook om iets te organiseren. Als je wil uitgaan, kan je uitgaan. Er zijn momenten geweest dat dat anders was. Ik denk dus dat we allemaal graag in Menen zijn.”

Hoe hebben jullie elkaar precies gevonden voor dit project?

Daneels: “Simon, Victor en ik zaten eens op een zatte avond bij Victor thuis. We kwamen op het idee om een band te starten en gingen er al meteen van uit dat Louis wel onze drummer zou zijn (lacht). Dat was in het najaar van 2021. Na een jaar hebben we voor het eerst opgetreden; dat was in JC Ten Goudberge in Wevelgem. We speelden samen met de groep Divided, een grote inspiratiebron voor ons en bovendien een streekproduct.”

Devlies: “Ik zat vroeger al samen met Victor in de band Fargo. Dat was toen nog met een aantal vrienden uit het middelbaar.”

Dus jullie kennen elkaar al lang?

Daneels: “Louis, Victor en Simon hebben lang samen op school gezeten. Ik kwam er pas later bij.”

Devlies: “Victor ken ik eigenlijk pas van in het vijfde middelbaar. De twee gitaristen, Simon en Victor, kennen elkaar wel al van in het zomerklasje.”

Lemonnier: “Het is toen eigenlijk allemaal al begonnen, in het zomerklasje (lacht)!”

Een band is weinig zonder een goeie naam. Hoe kwamen jullie op het bijzondere ‘CHEVALSKI’?

Daneels: “We moeten er geen doekjes om winden: de naam is op dezelfde manier gekomen als het idee om een band te vormen. Op een zatte avond dus (lacht).”

Lemonnier: “Het was wel niet op dezelfde zatte avond (lacht)! We waren wat aan het praten en plots ging het over het przewalskipaard (een paardensoort die voor het laatst werd gespot in 1967 in Mongolië, red.). Ik zei toen dat het veel logischer zou zijn als het een ‘Chevalskipaard’ heette, aangezien ‘cheval’ paard is in het Frans.”

Devlies: “En toen riep ik: ‘Dat is het (lacht)!’ We waren echt al zes maanden op zoek naar een naam. Er was nooit iets waar we alle vier content over waren.”

Hoe zouden jullie CHEVALSKI omschrijven?

Daneels: “Ik denk dat het een combinatie is van sludge, harde gitaren en zelfs hardcore vibes met breakdowns en een vrij agressieve performance. Op het podium hebben we zelfs een punkattitude. Dat is volle bak ervoor gaan zonder schaamte.”

Devlies: “In het algemeen is dat voor mij hetzelfde, al heb ik dat punkgehalte als drummer wel wat minder. Ik sla wel gewoon alles kapot en ben helemaal uitgeput op het einde van een show.”

Daneels: “Awel, dat is toch punk?”

Devlies: “Ja, maar ik ga niet in het publiek springen.”

Daneels: “Als drummer is dat moeilijk, hé (lacht)!”

Devlies: “Het is gewoon niet allemaal super hard. We hebben ook rustigere sfeerstukken die we brengen als contrast met de zware stukken. Dat is wel een troef van ons. Zo kunnen we toch een breder publiek aanspreken dan enkel het zware metalpubliek.”

Hebben jullie om af te sluiten nog een advies voor de jeugd?

Daneels: “Probeer zo hard mogelijk jezelf te zijn.”

Devlies: “Zorg ervoor dat je basis qua relaties in het leven in orde is, zodat je daarop kan terugvallen. Alles wat je daarnaast doet, kan je invullen zoals je wilt. Daar moet je naar streven.”

Lemonnier: “Ik volg Arthur en Louis, maar zou er nog een toevoeging aan doen. Probeer bij het experimenteren niet bang te zijn om op je bek te gaan. Falen is net deel van het ontdekkingsproces. Wees ook niet bang om uit je comfortzone te gaan.”

CHEVALSKI releaset eind februari hun eerste twee singles: Platonic en Heal Of Regress. De nummers zullen te beluisteren zijn op de diverse streamingplatformen. De release wordt overigens gevierd met een optreden in boEgie woEgie. Hou zeker de Instagrampagina chevalski_band in de gaten voor meer info.

Dit is CHEVALSKI

Arthur Daneels (25): Arthur is de frontman en zet zich vooral op cultureel vlak in. Hij is vrijwilliger in het kunst- en cultuurhuis boEgie woEgie in Menen en programmator van het Schippersweekend van Lauwe. Daneels woont parttime in Gent, parttime in Menen.

Louis Devlies (24): De drummer van de band studeert burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven in Gent, waar hij ook op kot zit.

Victor Lemonnier (24): De gitarist van CHEVALSKI woont in Menen en werkt voor Thule. Hij studeerde productontwikkeling in Antwerpen.

Simon Vanhaute (24): De tweede gitarist van de band wordt door zijn collega’s omschreven als het grootste muzikale talent van het viertal.

The post Menense band CHEVALSKI brengt straks zijn eerste twee singles uit: “Gaan er volle bak en zonder schaamte voor” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bazart komt straks thuis op Cactusfestival: “Het was altijd heel gezellig op de camping. De buren vonden dat minder leuk”

Vrijdagavond gaat een van de meest charmante festivals van ons land van start. Op het Cactusfestival krijgen we drie dagen lang het kruim van de Belgische muziek voorgeschoteld, waaronder Bazart. Voor de bandleden is de cirkel naar eigen zeggen rond, want tien jaar geleden werden ze verliefd op het Brugse Minnewaterpark.
The post Bazart komt straks thuis op Cactusfestival:

Lees meer »

Oostduinkerke krijgt als eerste kustgemeente nieuwe strandafvalbakken

Oostduinkerke werd als eerste kustgemeente geselecteerd om nieuwe strandafvalbakken te plaatsen in het kader van het Europese project ‘Plastic Free Coastline’. Provinciebedrijf Westtoer, OVAM, Proper Strandlopers en acht kustgemeentes zetten samen de schouders onder dit initiatief om onze stranden proper te houden.
The post Oostduinkerke krijgt als eerste kustgemeente nieuwe strandafvalbakken appeared first on KW.be.

Lees meer »

NAVO zoekt op top in Washington naar evenwicht: “Enerzijds Oekraïne blijven steunen, anderzijds escalatie met Rusland vermijden”   

Vanaf vandaag komen de staatshoofden en regeringsleiders van de 32 leden van de NAVO samen in Washington, in de Verenigde Staten, voor hun jaarlijkse top. Het militaire bondgenootschap viert zijn 75e verjaardag, maar met de aanslepende oorlog in Oekraïne is de vraag of er veel te vieren valt. "Het is zoeken naar een evenwicht tussen steun aan Oekraïne en het

Lees meer »

VOOR Koekelare heeft lijst gemeenteraadsverkiezingen klaar

De partij VOOR Koekelare heeft haar lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gepresenteerd. Dit gebeurde op de jaarlijkse Chateaubriand-avond, waar lijsttrekker en schepen Jan Lievens de kandidaten voorstelde aan 400 aanwezigen.
The post VOOR Koekelare heeft lijst gemeenteraadsverkiezingen klaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Ik vlucht van het idee dat ik kan overlijden”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

Zes genomineerden voor Deureduwer 2024

De Vlaamse culturele kring Ic Dien Deerlijk verkiest op zondag 14 juli de Deureduwer van het jaar 2024 tijdens ‘Het zomert in ‘t Gaverdomein’. Voor deze vierde editie zijn zes kandidaten genomineerd.
The post Zes genomineerden voor Deureduwer 2024 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee overnemers voor failliet TGL Cleaning Services uit Menen, personeel kan blijven

De ondernemingsrechtbank heeft TGL Cleaning Services uit de Ieperstraat in Menen failliet verklaard. Opmerkelijk: nog voor de uitspraak van het faillissement is er al een overnemer gevonden. Zowel voor de afdeling ramenwas als voor de afdeling algemene schoonmaak. Op één bediende na, blijven alle medewerkers in dienst. TGL Cleaning Services bevond zich in een unit van het Tyberpark en werd

Lees meer »