Poetsvrouw die jarenlang blinden en bejaarden beroofde, hoeft niet naar de cel: “Ze betaalde alles tot de laatste cent terug”

Bijna vijf jaar lang kon ze ongestoord haar gangetje gaan, maar een alerte, oudere dame bracht uiteindelijk een einde aan de strooptocht van poetsvrouw S.T. De 28-jarige vrouw uit Eernegem ging tientallen keer aan de haal met geld en juwelen van bejaarden of blinden. Toch gunde de rechtbank haar nog een kans.

Als poetsvrouw was S.T. aan de slag in diverse woonzorgcentra, zoals Ons Geluk en Godtschalk in Oostende en Riethove in Oudenburg. Maar ook Huis 45, de voorziening voor blinden en slechtzienden in Varsenare, deed beroep op haar diensten. De Eernegemse maakte evenwel van haar positie misbruik en ging tussen juli 2017 en februari 2022 liefst 34 keer aan de haal met geld en juwelen van blinden en bejaarden. Ze sloeg ook toe bij bejaarden thuis en inde soms dienstencheques zonder prestaties te leveren.

Telkens ontslagen

Met het gestolen goudwerk trok S.T. naar juwelierszaken in Brugge en Torhout of naar een goudwisselkantoor in Roeselare. In de loop der jaren werd S.T. meermaals verdacht van diefstallen, maar nooit konden de feiten hard worden gemaakt. Ze werd wel telkens ontslagen, maar deed elders gewoon verder. Bij een betrapping in een woonzorgcentrum in Ardooie maakte ze het slachtoffer wijs dat ze een inspecteur was van het OCMW.

“Ze loog dat ze de dader van de diefstal te pakken hadden”

Uiteindelijk kon een alerte, bejaarde dame de poetsvrouw op heterdaad betrappen. Maar die gaf zich prompt uit voor iemand van Ziekenzorg en slaagde er alsnog in om het huis te verlaten met geld en juwelen. Achteraf belde S.T. haar nog eens op en gaf ze zich uit voor een politieagent. “Ze loog dat ze de dader van de diefstal te pakken hadden”, aldus de procureur.

Maar het slachtoffer liet zich niet afschepen en trok naar het politiekantoor, waar ze volkomen uit de lucht vielen. Pas in mei 2022 ging S.T. tot bekentenissen over. “Dat deed ze pas toen ze geen weg meer uitkon”, besloot procureur Barzeele, die 37 maanden cel vroeg.

Hulp nodig

Volgens de verdediging lagen psychische problemen aan de basis van de feiten. “Ze kampt met een persoonlijkheidsstoornis en had ook financiële problemen”, stelde haar advocaat. S.T drukte op het proces haar spijt uit. “Ik heb hulp nodig”, zuchtte ze.

De verdediging drong aan op probatievoorwaarden. Met succes, want S.T. kreeg maandag 37 maanden voorwaardelijke celstraf. “De beklaagde betaalde de slachtoffers tot de laatste cent terug”, aldus de rechter, die er ook rekening mee hield dat S.T. intussen psychologische hulp zocht. Ze moet die begeleiding de komende jaren ook verderzetten. Als S.T. de voorwaarden niet naleeft, wordt de celstraf effectief. (AFr)

The post Poetsvrouw die jarenlang blinden en bejaarden beroofde, hoeft niet naar de cel: “Ze betaalde alles tot de laatste cent terug” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Waarom staan er 50 strandstoelen op de Meir?

Wie vandaag over de Meir wandelde, zag daar een vijftigtal strandstoelen van Gazet van Antwerpen opgesteld staan. Die hadden we er in alle vroegte geplaatst. De stunt kaderde in een andere stunt: deze zomer kan je namelijk 8 weken lang Gazet van Antwerpen lezen voor maar € 8. En mis je na die 8 weken je dagelijkse portie nieuws? Dan

Lees meer »

De eerste reacties op de zware nederlaag van de Tories en winst voor Labour en Reform in Britse verkiezingen: van “vreselijke avond” tot “bijna ongelofelijk”

Volgens exitpolls en de eerste resultaten lijdt de Conservatieve partij van premier Rishi Sunak een ongeziene nederlaag in de Britse parlementsverkiezingen, terwijl Labour een ruime meerderheid van de zetels behaalt. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan er sterk op vooruit. Dit zijn de eerste reacties.

Lees meer »

Nathalie (53) maakt levensgrote poppen van haar vier kinderen en rijdt ermee rond: “Naar hun stamcafé, of naar de kliniek waar ze geboren zijn”

Voor haar afstudeerproject in de beeldhouwklas van de academie in Eeklo maakte Nathalie De Weweire (53) levensgrote poppen van haar vier inmiddels volwassen kinderen. De koppen ervan zijn in harde gips gemaakt, de lichamen maakte Nathalie uit hun eigen oude donsdekens. “De bedoeling is dat ik er een tijdje mee rondrijd en mijn auto, met de poppen op de achterbank,

Lees meer »

Oppositie vol ongeloof nadat Wilders eigen premier “slappe hap” noemt: “Schoof werd eerst vernederd en dan gevierendeeld”

In de Nederlandse Tweede Kamer heeft PVV-leider Geert Wilders de kersverse premier Dick Schoof aangevallen op de tweede dag van het regeringsdebat over het nieuwe kabinet. Volgens Wilders neemt Schoof niet genoeg afstand nemen van aantijgingen uit de oppositie die ministers racistisch noemen. Hij noemde het optreden van de premier “slappe hap”, wat hem niet in dank werd afgenomen door

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak kondigt ontslag aan

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour nu de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje ook. “Een verpletterende overwinning”, voorspelt de exitpoll van de grote Britse media. De Conservative Party wordt zwaar afgestraft: de partij stevent af op

Lees meer »

Zeker 27 mensen doodgedrukt bij religieus festival in noorden van India

Bij een druk bijgewoonde religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase staat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 27 mensen verpletterd. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen” volgens de gezondheidsdienst bij het Franse persbureau ‘AFP’. De politie had het bij persbureau ‘Reuters’ zelfs over zo’n zestig doden.

Lees meer »

Beleef de zomer op het Evenementenplein in Oostkamp

Van 25 juni tot 14 juli transformeert het plein achter OostCampus in een bruisend paradijs, vol activiteiten voor jong en oud. Er is een uitgestrekt strand waar je kunt genieten van de zon en ontspannen met vrienden en familie. Het overdekte podium zal de thuisbasis zijn voor een reeks boeiende optredens. Er is een bar
The post Beleef de

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Hongarije zegt gesprek met Duitse buitenlandminister af – Witte Huis kritisch op bezoek Orbán aan Rusland

Hongarije heeft een voor maandag gepland gesprek tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, en diens Duitse collega Annalena Baerbock geannuleerd, meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond. Het ministerie stelt dat “een serieus en eerlijk persoonlijk gesprek” tussen de twee ministers “erg belangrijk” zou zijn geweest in het licht van het bezoek van de Hongaarse premier Viktor

Lees meer »

Vlaams Belang voert deze zomer luchtreclame

Het Vlaams Belang voert deze zomer promotie met een vliegtuigje met spandoek. Het reclamevliegtuig zal gedurende tien dagen in Vlaanderen te zien zijn. “We zetten alles op alles voor de lokale verkiezingen”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “Het Vlaams Belang zal deze zomer zichtbaar aanwezig zijn, te land en in de lucht.”

Lees meer »