“In de praktijk onwerkbaar”: waarnemend Tieltse korpschef Filip Feraux ziet veelbesproken sirene-verplichting niet zitten

Niet alleen de federale politie, maar ook politiezone Regio Tielt wil af van het nieuwe, veelbesproken besluit dat politiediensten verplicht bij dringende opdrachten hun sirenes en blauwe zwaailichten op te zetten. “In de praktijk is dit onwerkbaar. Dat lijkt me gewoon een kwestie van gezond verstand”, aldus Feraux.

Volgens een nieuw Koninklijk Besluit, dat ingaat vanaf 1 februari 2024, zijn alle hulp- en politiediensten bij dringende opdrachten verplicht hun zwaailichten én sirenes aan te zetten. Voordien was dat bijvoorbeeld alleen noodzakelijk wanneer de interventie op een of andere manier gehinderd wordt.

Ook waarnemend korpschef Filip Feraux van politiezone Regio Tielt voelt zich enigszins ‘overvallen’ door deze plotse wetswijziging in de wegcode. “Vreemd genoeg heeft men in maart 2023 reeds advies gevraagd aan CENTREX, het expertise- en kenniscentrum van de politie inzake verkeersveiligheid”, aldus Feraux. “CENTREX gaf een negatief advies, maar blijkbaar is men daar niet op ingegaan.”

Wet volgen

Zal Politiezone Tielt het nieuwe KB dan naast zich neerleggen? “Ik kan uiteraard aan mijn manschappen niet vragen om het KB te negeren”, benadrukt Feraux. “Wij moeten de wet volgen en toepassen. Maar dat betekent concreet dat we niet één keer per week met sirenes moeten uitrukken, maar soms drie keer per dag. Het is duidelijk, dat we daar in hartje centrum geen vrienden mee gaan maken.” Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) suste ondertussen, dat nog steeds uitzonderingen worden toegestaan. “Maar dan kan men zich de vraag stellen waarom het oude KB dan zo nodig moest aangepast worden?”

Tot minimum beperken

“Het is nu al zo dat een chauffeur bij een prioritair voertuig zijn snelheid moet aanpassen en voorrang moet verlenen”, aldus Feraux. “Ook als je als politie door een rood licht moet rijden of over de pechstrook, is het verplicht gebruik van een sirene maar normaal. Ik kan mijn manschappen dus voorlopig alleen maar adviseren om bij interventies de overlast tot een minimum te beperken.”

The post “In de praktijk onwerkbaar”: waarnemend Tieltse korpschef Filip Feraux ziet veelbesproken sirene-verplichting niet zitten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jonge oplichters die zich op sociale media voordeden als escortes krijgen celstraffen tot 3 jaar met uitstel

De 13 jonge oplichters die zo’n 380 mannen hebben opgelicht kennen hun straf. De correctionele rechtbank in Gent heeft verschillende van de jonge beklaagden veroordeeld voor onder andere oplichting, diefstal en valsheid in informatica. 4 leden van de bende werden vrijgesproken. Met valse profielen van knappe vrouwen schreef de bende duizenden mannen aan, ze konden zo in totaal 225.000 euro

Lees meer »

Bewoner (26) van huis dat getroffen werd door vuurwerkbom blijft in cel: man ontkent betrokkenheid in cocaïnehandel

De 26-jarige bewoner van het huis in Brugge dat eind februari getroffen werd door een explosie, blijft in de cel. De twintiger werd vorige week opgepakt en wordt ervan verdacht al jarenlang cocaïne te verkopen, al is daar volgens de man niets van aan. “Hij blijft ontkennen”, zegt zijn advocaat Ellen Eneman.
The post Bewoner (26) van huis dat

Lees meer »

Een model in New York, shopverslaafde of basketbalspeler die drumt in de kerk: één van deze mannen wordt Mister World Belgium

De fotoshoots zijn beoordeeld, het defilé in zwemshorten klaar om gehouden te worden. Nu zondag kiest Miss België-organisatrice Darline Devos uit één van deze acht mannen een Mister World Belgium. “Hij vertegenwoordigt ons land op de verkiezing van Mister World in Vietnam. Na tien jaar doet ons land eindelijk weer mee”, zegt ze. Het wereldkampioenschap voor mooie mannen vindt plaats

Lees meer »

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Vlaamse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

Vrouw (91) komt om bij nachtelijke brand in Harelbeke

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de brandweer iets voor twee uur opgeroepen voor een brand in de Deerlijksestraat in Harelbeke. Voor de 91-jarige bewoonster kwam alle hulp te laat.
The post Vrouw (91) komt om bij nachtelijke brand in Harelbeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Xandee zingt nog eens bij Qmusic na gezondheidsproblemen

Goed nieuws voor fans van Sandy Boets (45), bekend als Xandee. Naar aanleiding van de Foute 728 bracht de zangeres haar hit ‘1 Life’ in de studio van Qmusic. Eind april liet Xandee al weten dat ze, ondanks haar fysieke problemen, opnieuw ging optreden. “Ik wil de problemen achter mij laten.”

Lees meer »

Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging aan”

Directeur Maxim Esprit van Prizma Basisschool Heilige Familie heeft er drukke laatste weken opzitten. Hij sloot het schooljaar af op de lagere school en start binnenkort met een nieuwe uitdaging in Prizma Campus VTI.
The post Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging

Lees meer »

Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik ben nog niet aan het aftellen naar mijn pensioen”

Directrice Katelijn Callewaert (63) werd op de laatste schooldag door de leerlingen en de collega’s van Gemeenteschool Okido in de bloemen gezet. Eind augustus gaat ze immers met pensioen. “Eens met pensioen zal ik eindelijk tijd hebben voor een aantal klussen die waren blijven liggen”, lacht ze.
The post Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik

Lees meer »

Groen kondigt einde samenwerking aan met Vooruit in Hasselt: “Want de socialisten werken achter onze rug aan voorakkoord met N-VA” 

Groen Hasselt wil in oktober met een eigen lijst deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat maakt de partij net zelf bekend. Daarmee komt er een einde aan ruim 24 jaar samenwerking tussen de groenen en de socialisten in Hasselt. Volgens Groen zelf heeft Vooruit eerder gemaakte afspraken rond een kartel voor de verkiezingen in oktober "eenzijdig opgezegd". “Maar we staan sterker

Lees meer »